fredag 22 december 2017

Lucka 22

Mjölkprodukter


Mjölk är det första livsmedel som både människor och däggdjur får i sig. Det är något som funnits med i alla tider och i alla länder. Min farfar hade mjölkkor och när jag var där på skolloven fick jag ibland hjälpa till när de skulle mjölkas. Han hade bara fem mjölkkor så det var inte tal om att ha någon maskin utan här var det handkraft som gällde. Man fick sitta på en låg, trebent träpall och ha en spann placerad så den hölls fast mellan knäna. Det var jättesvårt att få fram någon mjölk. När farfar mjölkade såg det så enkelt ut, men jag lyckades aldrig få ut så många droppar. Naturligtvis fick jag bara träna på den kossan som var väldigt lugn och tålig, för jag gissar att det var inte så behagligt för henne när jag höll på.


Mjölken hälldes på mjölkkannor där grädden silades ifrån. Sen rullades de ut till vägen och placerades på mjölkbordet i väntan på att mjölkbilen skulle hämta dem för vidare färd till mejeriet. Farmor hade inget kylskåp utan mjölken sattes i jordkällaren där det var ganska svalt. Riktigt kall blev den aldrig och jag tyckte inte det var speciellt gott. Vi fick ny mjölk varje dag, men den som höll på att surna gjorde farmor "fillebunk" av. Det var jättegott. Med socker och kanel till var det rena delikatessen.


Vi hade inte heller något kylskåp de första åren vi bodde i hyreshus, utan då gick vi till mjölkaffären varje dag med en mjölkkanna av emalj och köpte mjölk. Den östes upp med en stor "soppslev" från stora tunnor. För grädden minns jag att mor hade en pytteliten emaljkanna. Grädde köpte vi däremot inte så ofta. Mjölkaffären var öppen alla dagar i veckan, men på söndagarna var det bara en liten stund på förmiddagen.


Idag är det så bekvämt med paketerad mjölk som vi bara kan sätta in i kylskåpet och vi behöver inte ge oss iväg till affären alla dagar. Det finns massor av olika sorters mjölk och yoghurt att välja bland. Det är ganska många år sedan som jag slutade dricka mjölk. Jag tycker helt enkelt inte att det är gott. Däremot äter jag gärna fil eller yoghurt och kakor och desserter med vispgrädde är inte heller något jag tackar nej till.

26 kommentarer:

 1. Då jag var barn hade mina föräldrar mjölkkor, ett tjugotal, + ungdjur, får, grisar mm. Det stod en stor tank i mjölkrummet. Så himla gott att gå dit ner, sätta på vispen så grädden blandades med mjölken, och sen ta in en kanna och dricka. Jag kan minnas än idag hur gott det var. Idag dricker jag ingen mjölk, eller jo men då med oboy däri.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte minnas att jag nånsin tyckt om mjölk.

   Radera
 2. Ååååå, mjölkepoder på mjölkebordet, nu är jag hemma i Norge som barn igen.Lilla spannet med handtag har jag två miniatyrer av.
  Njut bakom varje lucka :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag skrev tänkte jag på farfars "mjölkakärra" med plats för tre kannor att rulla ut till mjölkabordet. Jag undrar var den blev av.

   Radera
 3. Mjölkkannor av de äldre slaget är rena prydnaden! Nostalgikick fick jag idag när jag öppnade den här luckan. Också jag har vid något tillfälle fått möjlighet att mjölka men det gick inte särskilt bra. Men jag minns hur spenarna kändes. Jag var inte gammal och jag har inget minne av var det hände men jag minns att det hände.
  Däremot har jag jobbat i mjölkaffär som tonåring och pumpat upp mjölk i speciella liters-anordningar. De har säkert något namn men jag minns inte ens det. Minnet är utspilld mjölk den här tiden på dagen. Jag är inte riktigt vaken ännu. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man börjar tänka på något man gjorde som barn så sätter tankarna gärna igång och man minns mer. Då skulle man egentligen skrivit ner det snabbt. Jag får nog börja göra så.

   Radera
 4. Jag har växt upp på en liten bondgård. Vi skickade iväg mjölken i mjölkhämtare (Lite olika benämning på det) till mejeriet.
  Mina föräldrar hade djur så länge som de orkade. Till slut var det heller inte lönsamt... det skulle vara stora gårdar och då fick de sälja korna. Men den sista tiden hade de får istället, kanske för att till stor del kunna hålla landskapet öppet. Och så kräver ju fåren ingen mjölkning morgon och kväll.
  Jag minns så väl när vi fick börja köpa mjölk från affären. Det kändes helt avigt. Det hade vi aldrig gjort tidigare.
  Jag dricker gärna mjölk fortfarande. Tänk dig en varm nybakad kardemummabulle med ett glas kylskåpskall mjölk. Mmmmm....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kardemummabullen kan jag längta efter...men inte mjölken.

   Radera
 5. Kall mjölk till en vetebulle är gott men annars blir det mest yoghurt för min del. Men vispgrädde tycker jag om vilket jag inte alls gjorde som barn.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir mycket yoghurt här; i stort sett varje morgon.

   Radera
 6. Roligt att jämföra då och nu. Söndagsöppet även då. Jag har också helt tappat sugen på att dricka mjölk. Förr gillade jag att ta ett glas både till maten och när som helst. Jag hade gärna testat att ha en tävling där en gren var att mjölka en dl. Tror inte jag själv hade fixat en enda droppe. Tur det finns kyl och frysskåp.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fodrades en viss teknik för att klämma fram några droppar mjölk. Det är verkligen tur att vi har både kyl och frys idag. Det sparar in mycket pengar och mycket arbete.

   Radera
 7. Tackar,jag önskar dig detsamma en riktigt God Fröjdefull Jul...
  Mjölk,jag minns när vi flyttade från norrland ner hit till Skutskär,,då köpte man mjölk på 1 liters flaskor,när mamma kom hem med mjölken så sa min bror som då var5 år.."Jag vill inte ha flaskmjölk,,Jag vill ha Komjölk..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Idag är det tvärtom. En del mindre barn vet inte var mjölken kommer ifrån. Förr var det mer vanligt att barn kom i kontakt med lantbruk och djuren där, men efter all avveckling är det inte så lätt att komma och besöka en lantgård.

   Radera
 8. Efter 25 år med mjölkkor tränade jag upp mig även på handmjölkning. Alltid var det någon nykalvad ko som behövde "stroppas av" mellan ordinarie mjölkningar eller någon med juverproblem som behövde extra behandlingar, men speciellt duktig på handmjölkning blev jag aldrig. Jag orkade inte så lång stund.
  Ha en fin kväll!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes rejält i både händer och armar efter ett tag. Inget latmansgöra precis.

   Radera
 9. Det är svårt att tänka sig en vardag utan kyl och frys idag. Man är så van att bara öppna dörren och ta ut mjölken eller vad man nu ska ha.
  Kram och trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara svårt att klara sig utan de sakerna idag.

   Radera
 10. kan inte leva utan mjölk, gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. (dricker bara röd gammeldags ohomogeniserad mjölk, det är gott!)

   Radera
 11. Jag var också med på den tiden när man köpte mjölk i mjölkkannor och flaskor..
  S.....Det är med bästisar man kan gör allt och ingenting
  God natt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite annorlunda att handla på den tiden.

   Radera
 12. Oj - nu blev jag riktigt nostalgisk ... såå många minnen från barndomen! Minns bl.a. mammas mjölkkanna som läckte så vi fick springa den korta biten hem så fort vi kunde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många minnen kommer upp ibland bara av att se ett foto. Härligt!

   Radera
 13. Hej, mjölk ja, det får jag nog i mig någon deciliter varje dag. Ibland till gröttallriken ibland till frukostmackorna. Men sen är det bra, dricker vatten resten av dagen. Härligt att du fått möjlighet att själv mjölka kor, det har inte jag fått men tror jag hade gillat det. Jag hämtade iaf mjölk från bondgården som var närmaste granne till nya förorten, ja, jag både red på kossorna och lärde mig allas namn, ca tretti kossor. Mamma klagade över lagårdslukten...men drack ju ändå gärna mjölken jag handlade. God Jul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, ridit på en ko har jag aldrig gjort.

   Radera