torsdag 21 december 2017

Lucka 21

Väldoftande skönheter


Under vår och tidig sommar blommar syrenen. Jag minns alla mina skolavslutningar i småskolan, som det hette då, när vi gick till skolan kvällen före examensdagen och pyntade i klassrummet. De som hade trädgårdar eller kolonier tog blommor därifrån, men det gick minst lika bra med ängsblommor. Huvudsaken var att det såg fint ut just den sista dagen på skolåret. Alla år var det alltid någon som hade plockat syrener och det doftade så gott i hela salen. Färgen på syrenerna varierade, men jag tyckte den vita var vackrast.


Det har alltid varit min dröm att ha en syrenberså, men det har aldrig blivit av att vi planterat några buskar, så jag får nog titta i månen efter den. Hos min farmor satt vi alltid och fikade i hennes runda syrenberså. Naturligtvis är det därför jag inte riktigt kan släppa tanken på en liknande i min trädgård. Det lutar nog mer åt att jag får plocka en syrenbukett och ställa i en vas på bordet när vi fikar under plommonträdet. Det duger det med.


Liljekonvalj är en romantisk blomma som ofta förekommer i brudbuketter under sommaren. Inne i skogen blommar den bland en massa ormbunkar som kan ge den skugga. Doften är nästan bedövande.


En annan vit, väldoftande blomma är hyacinten. Även om det går att driva fram hyacinter när som helst på året så tycker jag den hör mest julen till.


En blomma, som inte direkt har någon markerad doft, är vitsippan. Trots det vill jag ha den med här. Det är den blomman som gör att humöret stiger flera grader när den börjar visa sig. Att komma in i skogen och se stora områden med vitsippor är rena himmelriket. Egentligen skulle vi fira jul under vitsippsperioden, för då hade vi alltid varit garanterade att det var vitt på marken.

28 kommentarer:

 1. Syren, liljekonvalj, hyacint ... jag kan känna de underbara dofterna. Jag har för mig att just dofter är det som snabbast triggar igång våra minnen. Det tror jag på.
  Nu ska jag försöka minnas hur man snabbast kallar in John Blund till jobbet.
  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dofter kan verkligen sätta igång både minnet och fantasin.

   Radera
 2. Underbart med vita blommor och jag känner doften ända hit...

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en vit hyacint på soffbordet och den har just slagit ut. Det doftar ljuvligt i hela rummet.

   Radera
 3. Sången "Vita syrener som blommar om våren ..." dök upp i mitt huvud och nu vill den inte lämna mig!
  Underbara blommor allesammans - även vitsippan, men man måste komma nära - lägg dig i vitsippshavet i vår och dra in doften så känner du!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag absolut testa. Men jag måste ha någon med som kan hjälpa mig upp sen.

   Radera
 4. Ljuvligheter i blomform och vita dessutom. Tack för en liten skön påminnelse om kommande tider, då vi åter går omkring i våra trädgårdar och i naturen och beter oss som tjuren Ferdinand under korkeken.
  Ha en fin dan före dan före dan före dopparedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar redan efter att få starta i trädgården med alla nya projekt som jag funderat på nu i vinter.

   Radera
 5. Den sista meningen passar verkligen för oss här nere i Skåneland. Denna lucka doftar längtan för mig. En vetskap som jag uppskattar är att vi idag har vintersolstånd. Sedan vänder det åt rätt håll. Ljuset tar över makten. Jag längtar också till syren och vitsippshav. Tack för en hoppfull och vacker lucka.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det inte kommer att märkas så mycket nu i början så är vetskapen om att det går mot ljusare tider något som gör mig piggare. Julen med alla ljus och allt mys behövs den här mörka tiden, men så fort den är slut sätter längtan till våren igång.

   Radera
 6. Det är synd att syrenen inte trivs i vas, de slokar nästan direkt. Liljekonvalj är en underbar blomma, min mormors blomma. Hyacinten är också en härlig blomma, likaså vitsippan, trots att den inte doftar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syrenen är vackrast på sin buske. Jag ska följa Ankis råd och lägga mig i vitsippshavet. Jag måste kolla om jag kan känna någon doft.

   Radera
 7. Syrener är verkligen vackra. Jag fick lära mig av en granne för många år sen att man ska slå sönder stjälken med en hammare eller något för att de ska stå längre i en vas.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Nu vänder vi...så det blir längre dag än natt!
  S...Ungdomarna hade kul när de bakade igår!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli skönt med lite ljusare dagar.

   Radera
 9. Ljuvligt, dessa har vi i vår lilla bergsträdgård.

  SvaraRadera
 10. Konvaljer är härliga vårblommor som hör Mors dag till, men de går bra att driva fram inomhus den här tiden. Jag har dock med åren blivit lite känslig för starka dofter, så jag föredrar alla blomstren utomhus. Jag fick till och med ställa ut min doftranka medan de blommade och det var ju inte riktigt tanken från början.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite synd att du inte tål dofterna, men det går ju lika bra att njuta av dem utomhus.

   Radera
 11. Det är lustigt hur bilder kan förmedla dofter. För jag tycker mig verkligen känna doften av blommorna. Och visst är det härligt med dessa vår-och sommarblommor.... men än är det vinter kvar, säger mor.

  SvaraRadera
 12. Fint inlägg om vita blommor. Själv har jag två vita orkidéer, en vit cyklamen och en vit amaryllis i mitt köks/matrumsfönster. Jag får väl ställa dit en liten tomte så det blir lite färg :-)
  Önskar dig en GOD JUL med nära och kära.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Vita blommor är så vackra.

   Radera
 13. Vet du, bara femtio meter från där jag bor ligger mitt gamla pörte där jag bodde några år med exmaken och en massa djur, det är numera helt förfallet för sen vi flyttade har ingen bott där. Där låg en underbar syrenberså där vi fikade varje morgon när solen sken under sommaren. Men som allt annat så var även den förgänglig, nu är den övervuxen och ingen sol kan titta fram. Ibland blir jag ledsen över hur vanvårdad tomten är, ibland tänker jag att den är som livet självt, obeständig och viljestark, den gör som den vill, naturen tar tillbaka vad vi människor lämnat efter oss. Det tröstar mig på något vis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trist det är när hus förfaller. En överväxt trädgård går åtminstone att göra fin igen, men huset är det väl svårare med. Jag kan fortfarande inte släppa tanken på att ha en syrenberså i trädgården. Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge heter det ju. Undras om det stämmer.

   Radera
 14. Underbart! Här sitter jag med täppt näsa och låtsas känna dofterna ....
  Synen är ett nöje och syrenberså har jag haft vid ett av alla mina boenden, ett litet torp i skogen och massor med vitsippor och liljekonvaljer om jag gick sådär 100 m!
  KrAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli härligt att få känna de dofterna igen. Du får krya på dig.

   Radera