lördag 23 december 2017

Lucka 23

Snobben


Snobben eller Peanuts, som serien heter på engelska är en amerikansk tecknad serie som skapades av Charles M. Schulz och publicerades första gången i oktober 1950. Det är en av världens mest lästa serier och har getts ut i mer än 2600 tidningar i 75 länder. Redan på 70-talet lyckades skaparen av serien få igenom en överenskommelse med seriesyndikatet att ingen skulle ta över som tecknare efter hans död. När han gick bort i februari 2000 lades serien således ner, men den går fortfarande att läsa i en del tidningar, eftersom många valt att fortsätta med repriser.


Huvudpersonen Snobben är en vit beagle och hans ägare heter Karl. Snobben är en mycket självständig hund som har väldigt höga tankar om sig själv. Han ligger ofta på taket till sin hundkoja och filosoferar. Det är ytterst sällan han är inne i kojan, för han ser den mer som ett gästrum.


Jag har en tavla ovanför mitt databord som föreställer Snobbens arbetsvecka. Katten Gustav och Snobben är väldigt lika när det gäller att arbeta eller anstränga sig på något vis.  Det är något de försöker hålla sig ifrån så mycket som möjligt.


Lite kul är det när man tänker på att kommandomodulen respektive månlandaren för Apollo 10-färden hade som anropssignaler Charlie Brown (Karl) och Snoopy (Snobben). Snobben kallar ju ofta sig själv för flygaräss.


När mina barn var små köpte jag var sin Snobbenfigur till dem. Det gick även att köpa olika kläder till honom, och särskilt flygarhjälmen var populär. Både min mor och jag sydde och stickade kläder i olika modeller, så de där tre Snobbarna hade var sin välfylld garderob.

18 kommentarer:

 1. Härliga Snobben ... han vet hur man ska lägga upp sin arbetsvecka! Kul att läsa lite mer om honom :)
  Ha en bra dag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Snobben och Gustaf har absolut vissa gemensamma drag. Det är kanske människans dolda tänkande som speglar av sig där... :-)

  Kul veckoplansch. Nog har jag läst Snobben, men tror aldrig jag sett den tidigare. Mer hos Gustaf då.

  GOD JUL önskar jag Dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma. De känns båda två lite mänskliga många gånger.

   Radera
 3. Hoppas något plagg finns kvar av det ni stickade och sydde. Både Snobben och Gustav tillhör två av mina seriefavoriter. Vissa "saker" ska inte tas över av andra.
  Blåskramar från Ystad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kläder finns kvar så nu kan barnbarnen leka med Snobben. Det blir aldrig riktigt detsamma när någon annan tar över.

   Radera
 4. Snobben är verkligen härlig men jag gillar katten Gustav också! Något med deras inställning till livet och så kärleken till lasagne ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav tycker jag är en härlig figur, och lasagne är även min favoriträtt.

   Radera
 5. Jag hade också en snobben när jag var liten. Och även en hel del kläder till honom :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Åh, min son hade en liten Snobben som var med överallt som ett gosedjur. Den var så viktig för honom så jag sparade den. Hans son fick den i sin tur och den är lika viktig för honom, som för sin pappa. Undrar hur länge den håller. Tack för inlägget och den nostalgi som det ger! Kram och God Jul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma. Kul med leksaker som kan gå i arv.

   Radera
 7. Tack för fin kalender i år också. Du skämmer bort oss!
  Önskar dig och din familj en riktig fin och mysig jul!
  Julkram fr Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Så glad jag blir. Jag önskar dig och din familj med en riktigt God Jul.

   Radera
 8. Ola har varit här och ätit och vi har myst med att äta godis (bara lite)Ulla fick smaka vindruvorna!
  Ha en bra helg!!!Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss har det varit rimstuga och julgodisprovning.

   Radera