onsdag 20 december 2017

Lucka 20


Hästar med magiska krafter

.

Bäckahästen var i nordisk mytologi bäckens ande. Ibland trodde man att det var Näcken som förvandlat sig. Barnen tyckte hästen var gullig och ville gärna rida på den. För varje barn som hoppade upp på dess rygg så växte ryggen och blev längre och längre. När alla barn väl satt på hästens rygg sprang den ner till vattnet och dränkte dem. För att förhindra detta skulle man kasta en bit stål mellan djuret och vattnet. Då kunde hästen inte gå den vägen och dess makt var bruten.

Man trodde att Bäckahästen bodde i vattenfyllda grottor eller hålor. Den sägs ha varit en stor och ståtlig häst, men egentligen var den ett lömskt rovdjur. Om man studerade den närmare kunde man se att den hade rovdjurständer i stället för vanliga hästtänder. Det gick att tämja hästen, men den lydde endast så länge man höll en bit stål framför den. 


Det går fortfarande att få syn på Bäckahästen i Skåne. Ett av våra Pågatåg heter nämligen så.


Ett annat djur som också räknas som ett mytologiskt väsen är enhörningen. Den ser ut som en högrest vit hingst, med ett spiralvridet gyllene horn mitt i pannan. Enligt legenderna har själva hornet magiska krafter och kan t.o.m. väcka liv i döda. En medeltida saga berättar hur enhörningen doppade sitt horn i en förgiftad damm för att rena vattnet. Detta kan vara anledningen till att kungar och adelsmän drack ur bägare som var formade som enhörningens horn.


För en del år sedan blev det populärt med My little Pony-figurer. Zoé är väldigt förtjust i dem och en sommar lärde hon mig namnen på dem. De jag kommer ihåg är Twilight Sparkle, Appeljack, Rarity, Rainbow Dash, Fluttershy och Pinkie Pie, för hon förhörde mig många gånger på deras namn. Det är små figurer med ett horn i pannan och alla har de olika magiska krafter. De är däremot inte endast vita utan har många olika färger.

29 kommentarer:

 1. Bevare oss väl för Bäckahästen, den vita. Det gäller att ha en spik i fickan eller så utifall att man träffar på den. Nå, nu är jag förstås inget barn längre men mitt barnasinne kanske förvirrar även en sådan häst. Jag har nog hört talas om Bäckahästen på något sätt men aldrig känt till allt detta som jag fick veta just nu. Tack Gunnel. Den blå Bäckahästen ser inbjudande ut att åka med. Vad vore vi utan våra små, de som lär oss namnen på t.ex små Ponyfigurer?
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lär sig otroligt mycket av barn.....mycket viktiga saker.

   Radera
 2. Bäckahästen var då en riktigt otäck en! Gulligare med de små ponnyhästarna som Zoé samlar på - tänk att du kommer ihåg så många av deras namn - bra gjort!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tragglade dem en hel sommar, så namnen sitter som limmade i hjärnan.

   Radera
 3. Jag kände faktiskt inte till historien kring Bäckahästen men My little pony minns jag mer än väl. Fanns några stycken här hemma...

  Kram och god onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är små söta hästar tycker jag.

   Radera
 4. Bäckahästen kände jag inte till tidigare. Man får lära sig så mycket här hos dig. Ha en fin dag!
  Kram,, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kunde berätta något nytt för dig.

   Radera
 5. Det finns många olika vackra hästar!
  ..Tur att man inte äter tårta varje dag Då hade man rullat fram :-)
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Mycket untressant. Den enda jag känner igen är My little pony, men att det fanns olika namn på dem det visste jag inte.
  Bäckahästen finns nog inte i norra Sverige... som tur är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan kanske stämma att Bäckahästen är mer vanlig i södra Sverige. Jag lärde mig namnen på småhästarna, men är lite osäker på vilka deras magiska krafter var. Får väl ta en repetion nu under jullovet.

   Radera
 7. Bäckahästen vilken otrevlig typ det var! Jag har nog hört "namnet", men är inte säker på om jag hört den här berättelsen om hen tidigare. Tur att vi inte tror på sådana dumheter längre, för de måste förstås skapa ångest och skräck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde de här historiens ofta när jag var barn. Min farmor var en suverän berättare.

   Radera
 8. Jag har aldrig tänkt på att ett av tågen heter Bäckahästen. Det måste jag titta efter nästa gång jag är hemma :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig åkt med det tåget, men det skulle vara kul.

   Radera
 9. Hej du..Jag har aldrig doppat i grytan,,minns att pappa gjorde det när han levde,måste varit på -50 talet,han hade hårt tunnbröd,om jag minns rätt..Haé Kram.

  SvaraRadera
 10. Therese och Sofie tittade mycket på my little ponny.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väldigt söta. Jag har sett några filmer med dem också.

   Radera
 11. Det är inte ofta jag går omkring med en bit stål i fickan. :)
  Tur att Pågatåget följer spåret. Jag längtar till det blir vår och det går att fika på Bäckahästen nära klostret. Nu ser där öde ut.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du behöver kanske inte något stål om du bara ska fika...det räcker nog med stålar då. Jag visste faktiskt inte att det fanns ett fik som hette Bäckahästen. Nu är det med på min "bucket list".

   Radera
 12. Bäckahästen, en riktigt otrevlig pålle.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Vilket kom i håg du har Gunnel :-)Mystik och myter flätar du in och ger oss sköna inlägg - enhörningen är en!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farmor berättade ofta om Bäckahästen, så de historierna glömmer jag aldrig.

   Radera
 14. Ja, vill du veta en sak? Bäckahästen är då en läbbig typ! Vill du veta varför? Jo de e ju så här va att den dränk ju små oskyldiga pluttar i vattnet utan anledning!! Förstå hur dessa små varelser må lida! Vakna Sverige!, å de Enuuuuu!!

  SvaraRadera