fredag 8 december 2017

Lucka 8

Vitvaror


Vitvaror är ett gemensamt namn på stora hushållsmaskiner som kylskåp, spis, frys, diskmaskin, tvättmaskin m.m. Namnet kom av att det tillverkades endast vita maskiner förr. Men snart blev det andra färger som blev moderna. När vi byggde vårt hus på 70-talet köpte vi grön spis och grönt kylskåp. Jag tyckte det var så tjusigt. Ganska snart upptäckte jag att det var långt ifrån praktiskt. Så fort man öppnade kylskåpsdörren eller rörde vid spisen så blev det rejält synliga fingeravtryck. Det såg aldrig snyggt ut. Jag höll på att torka av dörren till kylskåpet stup i kvarten för det irriterade mig något enormt. Inte blev det bättre av att tre små barn hjälpte till att sätta handavtryck där. Jag kan inte påstå att jag blev besviken när det inte fungerade mer  så vi blev tvungna att köpa nytt. Nu blev det vitt och har så blivit varje gång vi behövt byta.


Visst går det att diska för hand, men jag föredrar ändå diskmaskin. Frysen är perfekt för långtidsförvaring, så den är inte livsnödvändig. Det går att handla lite oftare. Något som däremot är livsviktigt att ha, tycker jag, är ett kylskåp. Bara en sån enkel sak som att kunna förvara mjölk, pålägg och kött så det inte blir fördärvat efter en dag sparar in många pengar. Att torka, salta och röka som man gjorde förr var givetvis den tidens sätt att förlänga hållbarheten på mat.

Uppfinningen av kylskåpet har haft väldigt stor betydelse för vår vardag. I mitten av 1700-talet visade en skotsk kemist att det gick att kyla med hjälp av flytande kylmedel och 50 år senare uppfann en amerikan ett kylskåp som använde ånga. De tidiga kylskåpen var inte särskilt praktiska. De krävde ett stort utrymme för motor och kompressor som placerades i ett närliggande rum. Dessutom använde de giftiga kylmedel som ammoniak och svaveldioxid.


Den som kom att bidra till att det blev bättre kylskåp var Baltzar von Platen. Han var född i Ystad i slutet av 1800-talet. När han studerade på Tekniska högskolan träffade han Carl Munters och de två började jobba ihop. 1922 presenterade de sin kylapparat som ett gemensamt examensarbete och ansökte också om patent. Uppfinningen blev en världssensation.

24 kommentarer:

 1. Vitvarorna har verkligen underlättat för många människor världen över och jag skulle verkligen inte vilja vara utan dem! När jag träffade Husse hade mina svärföräldrar också gröna vitvaror i köket och jag minns fenomenet från kladdiga barnbarnsfingrar...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer alltid att hålla mig till vita vitvaror.

   Radera
 2. Tänk vilken utveckling det varit ... minns det lilla, lilla kylskåpet från barndomen och att frysfack fick man hyra, om man inte som farmor och farfar hade konditori och dessutom sålde glass :)
  Visst var det tjusigt med avokadofärgade vitvaror i köket, men som sagt väldigt opraktiskt!
  Vi har ingen diskmaskin ... valde bort den till förmån för en lite järnspis och det funkar hur bra som helst :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också att mina föräldrar hyrde ett frysfack. Jag har alltid ogillat att diska, så jag hade nog haft svårt att avvara just den maskinen.

   Radera
 3. Då jag var barn hade vi orange spis och kyl/sval, vi renoverade köket på 70-talet. Men så knasigt att mamma och pappa inte satte in frys i köket, utan satte den i källaren.
  Vi har också vita vitvaror. Kyl, frys och micron är sen -94. Diskmaskinen och spisen har vi bytt ut, men jag vill inte byta, utan det blev vitt igen.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Kul att få reda på vem som kom den smarta idén och att den kom från min hemstad. :)
  Mina föräldrar gick i samma "fälla" när vi flyttade in i en nybyggd villa. Själv tyckte jag det var tufft med färgad spis och kyl & frys. Jag minns mammas alla ångerkommentarer när hon insåg nackdelarna med att lämna "vitlandet".
  När jag hyrde studentrum hos en äldre dam insåg vad jag saknade och som jag alltid tagit för givet. Ett eget kylskåp och frys.
  Kram Bosse
  Ps. Kommer familjen Four och deras hit "Vita vidder" med? Kommer vita lögner att analyseras? Spänningen är ... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev det inlägget. Haha! Här kom du med fler idéer. Jag har så många att det skulle kunna räcka till ännu en vit kalender, men häromdagen fick jag helt plötsligt en ny idé, precis som Sickan. Faktum är att jag har redan varit inne på din blogg och letat bland dina foton. Traditioner ska bevaras.

   Radera
 5. Vi renoverade också vårt kök i mitten av 70-talet och jag som är mycket för grönt köpte givetvis gröna vitvaror.
  Vi hade ett bra skafferi med ett litet fönster i som låg på norrsidan, så vintertid tömdes kylskåpet för att spara ström och allt som skulle förvaras i kyla hamnade i skafferiet i stället och i kylskåpet förvarades annat.
  Vilket pyssel!!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med ett stort skafferi. Jag minns farmors stora skafferi som man kunde gå in i och hennes jordkällare.

   Radera
 6. Vi har många duktiga svenska uppfinnare.
  Ha en bra fredag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många saker som vi använder dagligen är uppfunna av svenskar.

   Radera
 7. Vitvarorna hos mig är metallic-färg. Det heter säkert inte så när det gäller vitvaror, men huvudsaken är att folk förstår... Vitvarorna vill jag absolut inte vara utan, helt nödvändiga i vårt samhälle.

  SvaraRadera
 8. Jag upptäckte samma sak som du när vi köpte nya vitvaror för några år sen....Jag var envis och vill rostfritt och de ser heller aldrig rena ut :(
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rostfritt är snyggt, men det är klart inte kul att torka bort avtryck stup i kvarten.

   Radera
 9. ville ha rostfritt ska de så klart stå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag upptäckte inte det tappade ordet förrän du skrev det.

   Radera
 10. Dessa fantastiska vitvaror som förenklade och gjorde hemarbetet så mycket lättare för just kvinnorna. Tänk bara på tvättmaskinen! Den vill man inte byta bort.
  Jag har i flera år drömt om svarta vitvaror ... trots att jag vet att de är maximalt opraktiska med tanke på hur mycket alla fingeravtryck syns. Men ändå så finns drömmen där. Ja, jag vet, jag är knäpp när det gäller svart.
  Här har vi det senaste dygnet fått massor av en annan vitvara — snö! Den vitvaran kan jag vara utan. Men under julhelgen är den okej. Sedan kan den försvinna.
  Önskar dig en skön andra advent!

  SvaraRadera
 11. Jag är inte direkt förvånad över att du vill ha svarta vitvaror, men jag tror kanske ändå att du ångrar dig efter ett tag...kanske inte p.g.a. färgen förståss. Den slags vitvaror du får nu kan jag också vara utan.....då är det t.o.m. bättre med grått och disigt.

  SvaraRadera
 12. Kul att läsa dina informativa inlägg. Jag har varit med om att ha isskåp - senast i början av 50-talet i Frankrike. Jag kommer ihåg vilket fantastiskt framsteg det var när vi fick kylskåp i mitten av 40-talet. Det var jättestort - fast jag var ju inte så stor själv då förstås...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kylskåpet är en riktigt bra uppfinning.

   Radera
 13. Min egna första spis var grön!
  En gång hade jag ett mycket gammalt kylskåp som faktisk hade talljud - sade ofta godnatt :-))))
  När jag var litet barn hade farmor en kylgömma i en hög med flis som lagts på snö och is och höll allt kallt. Lite bökigt vintertid då det fanns snö ovanpå högen. Som att leta en skatt!
  Och så var det den där von Platen då ...
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönt var väldigt populärt på 70-talet. Kylgömma låter spännande.

   Radera