torsdag 14 december 2017

Lucka 14

Vita Hästen


Vita Hästen bildades 1967 när IFK Norrköpings och IK Sleipners ishockeysektioner slogs ihop. Från början hette klubben IFK/IKS men bytte efter några år namn till Vita Hästen. Namnet kom av att IFK-supportrar under denna tiden kallades för "vita" (till skillnad mot Sleipners "randiga" supportrar) och att Sleipner är Odens häst i den nordiska mytologin.

Klubben tillhörde topplagen på 80- och början på 90-talet men det var svårt ekonomiskt och 1996 blev det konkurs. Den återuppstod samma är igen under ett annat namn men 2006 beslöt man att återta det gamla namnet, Vita Hästen. I år fyller klubben 50 år.

Vita Hästen är även en österrikisk operett. Musiken skrevs av Ralph Benatzky. Den bygger på ett gammalt lustspel som hette Im weissen Rössl. Urpremiären på operetten skedde den 8 november 1930 i Berlin med Max Hansen som Leopold. Handlingen utspelar sig på världshuset Vita Hästen där kyparen Leopold är hemligt förälskad i världshusvärdinnan Josepha.


Många har spelat rollen som Leopold, men den som gjort det flest gånger är Max Hansen. Han har uppträtt som kypare 3000 gånger. Nils Poppe, Stig Grybe, Lasse Lönndahl, Janne "Loffe" Carlsson, Peter Harrysson och Claes Malmberg är några andra Leopoldar. En som fått pris för sin rollprestation som Leopold är Jan Malmsjö. Han fick privatteatrarnas utmärkelse Guldmasken efter att ha spelat rollen på Nöjesteatern i Malmö 1998. Jag såg den föreställningen och han var en helt suverän kypare.

25 kommentarer:

 1. Ja, en gång var hockeylaget Vita Hästen riktigt bra och drog massor med publik, men det var då det :)
  För ca 20 år sedan var Lasse och jag på bussresa till Österrike - ett av arrangemangen var båttur över sjön Wolfgangsee till staden S:t Wolfgang där vi besökte "det riktiga" Värdshuset Vita Hästen - en riktigt trevlig utflykt minns jag :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant att du har varit på det "riktiga" värdshuset. Det skulle jag vlja göra. Nu har jag ännu en sak att sätta upp på min rolighetslista.

   Radera
 2. Hockeylaget har jag ingen relation till även om jag känner igen namnet. Bättre minns jag att min pappa som ung var statist i Vita hästen. Förmodligen det närmaste någon i vår familj kommit en teaterkarriär ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter spännande. Teatergenerna går kanske i arv till den lilla sötnosen ni har nu.

   Radera
 3. Vita hästen med Max Hansen hörde jag på radion när jag var ett barn. Minns honom också som inbjuden artist i Mariehamns Badhuspark då han också framförde den bland mycket annat. Härligt att minnas.
  Här får vi hålla i hatten idag, så pass blåser det runt knutarna. Snön smälter bort. En fin dag önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också att jag hörde Max Hansen ofta på radion, och tror att jag såg någon film med honom. Hos mig faller stora snöflingor just nu. Ingen blåst och det ser faktiskt riktigt jullikt ut.

   Radera
 4. Vita hästen är ingenting för mig.
  Däremot så gillar jag vit natur, fast idag har vi riktigt blöt, tung snö på marken och nu snöar det också.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första Vita hästen är inte jag heller så intresserad av, men operett gillar jag.

   Radera
 5. Ishockey laget känner jag inte till, med väl operetten och för mig är det Max Hansen jag tänker på när jag hör namnet Vita Hästen.
  Ha en skön torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Max Hansen är starkt förknippad med Vita hästen.

   Radera
 6. Många kändisar som gjort rollen. Undra hur det är att spela samma roll 3000 gånger. I början utvecklas säkert allt.
  Där fick jag min sport. Minns laget när de lirade i Halmstad på HHK på sjuttiotalet. Hårda duster. Roligt att få Vita Hästens historia av dig. Nu får du inte sluta med sporten. Du vet väl att Tennis kallades för "Vita sporten". På den tiden fick inga andra färger förekomma i matcherna. Jag tror att Wimbledon har kvar den regeln. Fast jordgubbarna är såklart härligt röda.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt på den vita sporten när jag funderade vad jag skulle skriva om, men av någon anledning så valde jag bort det. Tennis är annars en sport jag gillar och gärna tittar på. Jag kan nog tyvärr inte lova mer sport i december.

   Radera
  2. Jag klarar mig ändå. Tittade i eftermiddags på skidskytte med alla dumma reklamavbrott. Kom på att ett roligt/ironiskt kåseri jag kunde skriva om det.
   Din kalender är mycket bättre än den jag fick av S. Hon gav mig Triss adventskalender. Varje morgon har jag skrapat fram 3 x 2 belopp på de sex ställena. Om jag vinner en miljon någon av de kommande dagarna kanske jag ändrar åsikt. ;)
   Mörka blåskramar från Y.

   Radera
 7. Måste vara jobbigt att spela samma roll så många gånger!!
  S..Tjejen är duktig!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han måste i varje fall bli säker på texten.

   Radera
 8. Jag har aldrig sett Max Hansen göra Vita Hästen, men hans skivor spelades mycket på radion när jag var barn. Vita Hästen som jag visste jag knappt fanns. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kul att själva värdshuset finns på riktigt.

   Radera
 9. När det gäller sporten var det nytt för mig med, men Max Hansen har jag hört talas om tidigare.

  SvaraRadera
 10. Idel nyheter för mig. (När det gäller isockeylag så säger jag bara Skellefteå AIK. Fast i de tröjorna är det mesta svart) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner inte till många ishockeylag, för den sporten har aldrig intresserat mig.

   Radera
 11. Ishockeylaget Vita Hästen hade jag ingen aaaning om. Men operetten Vita Hästen har jag sett i min ungdom när Riksteatern kuskade land och rike runt med sina uppsättningar. Dock var inte Max Hansen med. Det kan ha varit Egon Larsson som spelade Leopold.
  Natti, natti!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har säkert funnits många olika Leopoldrar under årens lopp.

   Radera
 12. Å så maximerat att spela så många gånger :-)
  Roligt att läsa och känna igen namnen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja han utnyttjade tiden till max.

   Radera