söndag 10 december 2017

Lucka 10

Duvor

Fredsduvan avbildas ofta som en vit duva med en olivkvist i näbben. I Gamla Testamentets berättelse om syndafloden berättas om duvan som Noa skickar ut från sin ark för att kontrollera hur världen ser ut utanför. Den kom tillbaka och skickades iväg igen en vecka senare. Då kom den tillbaka med en olivkvist. Efter ytterligare en vecka skickades duvan iväg men den återvände inte. Vilken färg den här duvan hade vet jag inte.


Pablo Picasso gjorde en målning av en fredsduva för världskongressen i Paris 1949 och den blev en symbol för hela fredsrörelsen. Idag den 10 december delas Nobels fredspris ut i Oslo.

Duvor förekommer i hela världen utom på Antarktis. Man tror att duvan var den första fågel som människan använde för avel. Duvor varierar mycket i storlek och även när det gäller fjäderdräkten. Det finns väldigt många olika grupper inom duvsläktet. I Sverige finns fyra olika arter: tamduva, ringduva, skogsduva och turkduva. Människor och duvor har haft en nära relation i tusentals år och därför har duvan fått ett stort symboliskt värde.


Den duvsort som jag träffar på mest är brevduvan. Det är en tam, framavlad duva med stor orienteringsförmåga. Här behövs ingen GPS. I det gamla Egypten användes brevduvor för att skicka hem meddelanden från fartyg på resa....något i stil med det som Noa gjorde. Det berättas så långt tillbaka som 43 f.Kr. att duvpost användes av de belägrade för att få kontakt med yttervärlden. Från medeltiden och fram till 1800-talet tjänstgjorde brevduvor inom handel, sjöfart och krigsmakt. Till sist blev det för brevduvorna som för människorna. De blev arbetslösa p.g.a. att nyare teknik uppfanns och ansågs bättre.

Det är en stor missuppfattning att man kan sända brevduvor med meddelanden fram och tillbaka mellan olika platser. De hittar bara hem till sitt duvslag, så man är tvungen att åka iväg med dem och släppa dem från en annan plats, som man gjorde under kriget. Då lastades duvorna på en luftballong som flög iväg med dem, och sen kunde duvorna flyga hem med meddelanden till sina slag. Vissa duvor har blivit medaljerade för sina insatser under båda världskrigen.


Brevduvesporten är inte stor i Sverige idag, men i Holland och Belgien är det nästan som travsporten här hos oss. Vadslagning är vanligt och prispengarna är höga. En bra brevduva är värd mycket pengar.  Göran har sedan många år tillbaka duvslaget på vår tomt. På sommaren är det tävlingar och då skjutsas duvorna iväg till olika uppsläppsplatser både i Sverige och Tyskland. Göran är ägare till den duva som innehar hastighetsrekordet i Sverige. Den flög från Katrineholm till Åstorp på ca 3 timmar......en snitthastighet på 120 km/tim. Detta var 1988, men rekordet står sig fortfarande.


Göran vill inte gärna ha vita brevduvor, för de lyser alldeles för mycket i ögonen på höken. Det blir nästan som en orange REA-skylt för oss människor. Trots det har det ändå funnits några vita duvor här under årens lopp.


26 kommentarer:

 1. Med andra ord så borde Post Nord kanske anlita pålitliga duvor i stället. Själv tänker jag på låten "Den vita duvan".

  Kram och god andra advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den låten har jag lyssnat på många gånger.

   Radera
 2. Och så har vi "turturduvorna" hihi.
  Jag är djupt imponerad av brevduvor, att de bara hittar rätt, så häftigt.
  Ha en fin andra advent. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna haft lite av deras orienteringsförmåga.

   Radera
 3. Du är flitig som lägger ner så mycket jobb på din årliga kalender - härligt för oss som får njuta och få en massa ny kunskap på köpet - tack Gunnel!
  Intressant med brevduvorna - pålitligare än Postnord tror jag :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! PostNord har inte riktigt den serviceandan som fodras.

   Radera
 4. Hej du..Kul att läsa/lära lite om Duvor,en fantastisk fågel,för många år sedan satt en duva på mammas altan,den liknade ingen annan duva jag hade sett här hemma,,den såg väldigt tagen ut,var inte skygg heller,,efter några timmar flög den iväg,har alltid trott att det var en sk,brevduva..
  Dotterns dag är ju den 22 Juli,Grattis till henne då...Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det var en brevduva hade den en ring runt ena benet.

   Radera
 5. Jag tror att arkens duva var olivgrön. :)
  Hoppas Görans rekord håller sig till nästa år så han kan fira 30 år.
  Om jag skulle satsa på att köpa en vit brevduva.
  Adventskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fritt fram för gissningar om den duvan. Den kan väl åtminstone inte varit orange. Jag hoppas också att rekordet står sig för då får vi fira både hastighetsrekord och guldbröllop nästa år. Vita brevduvor är söta, och många har dem för att hyra ut till bröllop där duvorna släpps ut efter vigselakten.

   Radera
 6. Tack för trevlig information om brevduvorna. Duvor är trevliga fåglar. Här på Odvalds har vi några par skogsduvor som söker sig till marken under fågelborden och de är jättesöta.
  Trevlig andra advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får också besök av skogsduvor ibland.

   Radera
 7. Arkens duva vet vi inte färgen på .Vi vet att den inte var orange!
  Ha en bra söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. helt fantastiskt med duvor, att de hittar hem, stor nytta under kriget.

  SvaraRadera
 9. Jag är lite avundsjuk på deras förmåga att hitta.

  SvaraRadera
 10. Duvorna är helt fantastiska. Ändå är det så många som ogillar dem.
  Och jag har aldrig tänkt på att vita duvor är mer utsatta....
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart inte så kul när man ser hur duvorna inne i städerna smutsar ner. Eftersom de är större märks det mer än när det gäller småfåglar. Brevduvorna håller sig runt sitt slag, så vi får "avfallet" i vår trädgård och det tackar växterna för.

   Radera
 11. Du har väckt mitt intresse för brevduvor. Innan jag hittade din blogg visste jag ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt spännande att se när de kommer hem från tävlingarna.

   Radera
 12. Min inställning till duvor blev för evigt tilltufsad när de hade min då oinglasade balkong som toalett. (Balkongen är sedan länge glasad.) Dessutom satt duvorna på fönsterblecken och lämnade stora högar efter sig även där.
  En kvinna med lägenhet i föreningen blev allvarligt sjuk (hon var till slut nära döden) och det tog månader innan man hittade orsaken till varför hon var så dålig. Efter flera sjukhusvistelser och massor av undersökningar kom man på att det var rester av fågelbajset på hennes balkong som var boven i dramat. Hon hade städat den och andats in eländet.
  Men naturligtvis håller jag med om att brevduvor är fantastiska.
  Skön söndagskväll. Det lilla som är kvar av den. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken hemsk historia. Jag har aldrig hört talas om att man kan bli så livsfarligt sjuk av att andas in duvbajs. Göran gör rent hos sina duvor varje dag och då borde det väl ha märkts något efter ungefär 50 år, kan man tycka. Eller det var kanske en speciell sorts duvor som var på hennes balkong.

   Radera
 13. Jag tänker alltid på dig av förekommen brevduveanledning och din man när jag ser duvor. Jag tycker om duvor (fåglar överhuvudtaget) och har märkt att de är olika varandra i olika länder. De till och med kuttrar olika. Spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag aldrig tänkt på att duvor eller andra fåglar låter olika efter det land de befinner sig i.

   Radera
 14. Jag läser och njuter, niger och bockar tack så mycket!
  Kram

  SvaraRadera