tisdag 19 december 2017

Lucka 19

Hus eller villa


Jag har tidigare skrivit om huruvida det heter hus eller villa när man pratar om ett enfamiljshus. Det har egentligen inte så stor betydelse. Det är bara till att konstatera att det är två ord för samma sak. I Åstorp har vi Vita villan. Den byggdes av fabrikör Rosenberg som tillverkade tunnor i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Han byggde ett ståndsmässigt hus som skulle passa en man i hans ställning. Det har sedan använts av kommunen, ABF och idag är det hotell och restaurang.


En lite större villa finns i Washington, och nu heter det inte villa längre utan hus; nämligen Vita huset. George Washington var med och utsåg en plats för bygget som startade 1792. Han kom dock inte att bli den förste president som bodde där, utan det blev John Adams, som den 1 nov 1800 flyttade in tillsammans med sin fru Abigail.

Det var vanligt med öppet hus här. Tillställningarna kunde emellertid bli riktigt bråkiga. En gång blev president Andrew Jackson tvungen att fara därifrån och ta in på ett hotell, eftersom så många människor kom och ville fira att han blivit president. Till sist blev hans assistenter tvungna att lura ut folkmassan i trädgården genom att sätta fram badkar fyllda med apelsinjuice och whiskey. Det blev sen ändrat till militärparader framför Vita huset i stället. Nu blev det inte så vingligt längre.

Vita huset består av 6 våningar och jag läste att det finns 132 rum och 35 badrum där, så det påminner inte på något vis om ett normalt enfamiljshus. Det är mer som ett kontorskomplex där chefen på stället har sin bostad i samma hus.


Vita huset finns även i Moskva. Det är också en regeringsbyggnad och den användes av det ryska parlamentet fram till 1993. Då ockuperades byggnaden och sattes i brand. Huset renoverades upp igen och det är nu det ryska kabinettet som huserar här.

22 kommentarer:

 1. Vilken tur att assistenterna i Washington hittade på råd. Det ena leder ju alltid till något annat och den här gången blev ju resultatet mycket bättre med militärparader istället. En rätt rolig anekdot på sätt och vis. Återigen säger jag att det är roligt att öppna dina adventsluckor i år!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det gläder mig att du tycker så. En del fester kan verkligen urarta ibland.

   Radera
 2. Fortfarande tycker jag ordet villa låter vackrare, men numera använder jag det lite mer "slarvigt" och blandar rejält. Vem vet. Vi kanske tar in på hotellet någon gång när vi åker på Västkustturné.
  Otroligt att det redan öppnats 19 luckor. Kul är det. :)
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre än en vecka kvar till jul. Känns lite konstigt.

   Radera
 3. Lite lustigt att Vita huset heter huset men ändå inte för visst är det ett hur. Villa eller hus? Tja, jag tror att jag använder båda uttrycken! Hur som helst så kan jag säga att jag bor i vita huset ;-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, det var inte illa. Jag bor i röda huset.

   Radera
 4. Jag har liksom en bild i huvudet när jag hör ordet villa - typ en eller tvåplansvilla i ett typiskt villaområde med vackra trädgårdar och natur.
  Hus är något rustikare, större gärna i två, tre våningar. Huset på Stenstugu till exempel är absolut ingen villa. Till en lantgård hör ett hus. Svamligt, ja kanske det. ;)
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tänker nog som du att villa är ett mindre hus i ett område med nästan likadana bostäder...storleksmässigt.

   Radera
 5. Vita Villan i Åstorp är en pampig byggnad. Med ordet villa menar man väl ett hem för en familj. Hus kan vara en byggnad för både en familj och flera familjer. Så funderar jag.
  Jag funderar vidare ... Villavägen och Villagatan är nog ganska vanliga gatunamn men jag tror aldrig jag hört Husvägen eller Husgatan. Finns de någonstans?
  Det amerikanska Vita Huset är betydligt vackrare än det ryska.
  Må väl i Skåne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vita huset är vackert, det tycker jag med.

   Radera
 6. Ja, det är olika det där vad man säger. Jag vet egentligen inte skillnaden på hus eller villa....hus är lite enklare att säga.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spelar egentligen inte så stor roll, tycker jag. Man har så olika uppfattning om saker och ting.

   Radera
 7. Jag är hellre lycklig i en koja än olycklig i ett slott..
  S...Jag gör fortfarande galna saker ,men har man aldrig provat så vet man ju inte om man kan!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart blir man inte lyckligare av att bo i ett stort hus. Det ska annat till för det.

   Radera
 8. Det är skillnad på hus och villa, tycker jag. Vi bor i ett hus, ett gammalt sådant. Oftast så är det hus på landet, och villa i samhällen.
  En tolkningsgrej. Det viktigaste är att vi trivs där vi bor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart är trivseln det viktigaste.

   Radera
 9. Vilka villor! Eller hus! Vi bor i en röd liten stuga istället :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter så mysigt. Du bor väldigt fint i skogen.

   Radera
 10. Hus eller villa, ja? Samma sak kanske, men lite olika känsla. Som lägenhet och våning ungefär ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog rätt i att det har mer med känslan att göra.

   Radera
 11. Hus eller villa ja det är ju frågan det ... husen i villaområdet ... hm och så mitt eget residens då som ryms i ett flerfamiljshus :-)
  Vidare till nästa lucka - spännande :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Residens låter så trevligt när du skriver det.

   Radera