fredag 20 mars 2015

Vi är alla är unika


Det som gör mig annorlunda är det som gör mig till mig.


En mycket klok 10-årig flicka från Vimmerby har satt igång något stort. Hon har lyckats få med massor av skolor och arbetsplatser att tillsammans med henne uppmärksamma att alla är vi olika....och har rätt till att vara det. Downs syndrom-dagen är i morgon men "Rocka sockornas dag" är idag. Med det menas att man ska ha olika färg på strumporna idag....kanske en orange högersocka och en lila vänstersocka eller vad man känner för...lite i stil med Pippi Långstrump.

 En människas utseende är inte det viktigaste. Det viktigaste finns inombords och det får man aldrig se ifall man aldrig bryr sig om att lära känna den här speciella personen. Barn accepterar i regel olikheter och funderar inte så mycket över det. De frågar om det är något de undrar över och inte känner igen. När de fått svar på sina frågor brukar de vara nöjda. Ju äldre barnen blir desto mer påverkas de av negativa kommentarer och undringar. Mycket ofta tror de på allt som sägs om det kommer från en vuxen. Där har alla vuxna ett stort ansvar.....att inte tanklöst slänga ur sig kommentarer om de som inte passar in i "deras norm".

Inlägg 16 i Blogg 100

20 kommentarer:

 1. Godmorgon! Barn har inga fördomar Det är vi äldre som ger det till dom ................................Nä nä ingen skateboard till mej. Jag har försökt och trillar bara omkull. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är inte vuxna alltid så bra föredömen.

   Radera
 2. Visst är tjejen häftig, och bara komma på en sådan grej som "Rocka Sockor"
  Nu är mina solskenssockor färdiga, kommer snart på bild.
  Trevlig helg!
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket bra initiativ. Ska bli spännande att se dina sockor.

   Radera
 3. Jag är övertygad om att det finns någon mening med olika handikapp. Det blir så tydligt då vad som egentligen är viktigt och räknas här i livet. Sen kan det finnas tunga stunder också, med all respekt. Tycker att samhället har gått ännu mera framåt senaste åren, det har kommit fotomodeller med Downs syndrom och i alla fall i Finland har människor med DS fått resa utomlands till U-länderna och träffa människor med DS där. Otroligt kloka tankar hade de fått av dessa resor. Dessvärre göms barn med DS fortfarande undan i många länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är nog ganska långt framme när det gäller att se till alla människors lika värde....men det finns mycket mer kvar att göra ändå. Det är i varje fall stor skillnad mot förr i världen när människor med handikapp gömdes undan på institutioner.

   Radera
 4. Jag tycker det är ett otroligt bra initiativ och en mycket viktig dag. Så visst är det kul att så många hänger på "rocka sockorna"! Jag hoppas bara att man bär med sig synsättet hela tiden och att det inte bara blir ett jippo av det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med att det blir nåt bra utav det i fortsättningen.

   Radera
 5. Barn är ibland mycket klokare än vi vuxna :)
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag ska genast gå och byta ut min ena socka!
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs säkert lite extra påminnelser då och då om att det finns olika typer av människor, men alla är lika mycket värda.

   Radera
 7. Barn gör inte som vi säger utan som vi gör, kanske är det just därför oerhört viktigt hur vi som vuxna bemöter andra människor.
  Vi måste försöka börja skapa ett bättre och varmare samhälle och varför inte börja med att vara ett gott exempel för de barn vi alla har omkring oss.
  Ha en bra fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att tänka på vad man säger och gör när man har barn i närheten. Det bör inte vara så svårt att behandla alla människor på ett respektfullt sätt.

   Radera
 8. Här har vi också Rockat sockorna idag och vi kommer göra det i morgon också. Det är ett jättebra initiativ och imponerande att så många har anslutit sig.

  Önskar dig en suverän helg!

  You Rock!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar inte vara svårt att få människor att ställa upp på sådant här. Nu återstår att se hur det blir efter en tid.

   Radera
 9. Aha, då fick jag förklaringen till alla sockbilderna på Facebook. Det är klart att flickan kommer från Vimmerby, var annars?
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Väldigt smart uttänkt. Barn är fantastiska.

   Radera
 10. Det har varit en fantastisk "rockig" dag på jobbet. Jättetrevlig stämning och glada jämförelser när vi visat upp våra fötter ... :)
  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas nu att det blir nåt bra av det i slutändan. Det måste det klart bli.

   Radera