måndag 23 mars 2015

Färgtema

Det är ett tag sedan jag hade färgtemavecka nu. Det finns många färger kvar att skriva om, och eftersom det är så nära inpå påsk, så var denna temaveckans färgval givet.

GUL


Gult står för glädje, optimism, upplysning, intellekt, energi och visdom bl.a. Det är ganska många positiva egenskaper förknippade med den här färgen. Naturligtvis finns det även negativa aspekter i samband med gult. Det anses vara svekets färg, eftersom man tror att Judas Iskariot bar en gul mantel under nattvarden.


Gult är även en varningsfärg. I ljussignalerna betyder gult att man ska avvakta och när det blinkar gult ska man vara extra försiktig. Ambulanser är idag gula och färgen sätts ofta i samband med sjukdom. Pestflaggan som användes förr var gul och karantänfärgen är med gul.


Inom fotbollens värld delar domaren ut gult kort lite då och då. Spelaren blir varnad för att ha varit ojuste. Här har det gått steget längre. Rasmus hade redan delat ut gult kort för att jag hela tiden envisades med att fotografera honom när han tittade på en match på TV. Jag försökte då göra det så diskret som möjligt, men han upptäckte mig och jag fick rött kort. Utvisad!


Färgens betydelse kan vara olika i olika länder och under olika epoker. Förr målades kriminellas dörrar gula i Frankrike t.ex. Här betecknades gult även som avundsjukans färg. Men i Sverige har vi uttrycket: Grön av avund. I Kina är det ålderdomens färg. Under Mingdynastins tid var det endast kejsaren och hans släktingar som fick bära gula kläder. De ansågs nämligen härstamma i rakt nedstigande led från Solen. Gult var en helig färg. För buddhister betyder färgen mildhet.

I ramsan om alla färger heter det: Gult är fult. Det kan jag väl inte hålla med om, men jag märkte när jag tittade i min garderob att jag bara äger ett endaste plagg i gult, nämligen ett linne. Det är knappast min favoritfärg när det gäller kläder, men det finns så mycket annat där det passar in.

Inlägg 19 i Blogg 100

16 kommentarer:

 1. Informativt inlägg om färgen gul! Förutom solen som är gul är jag inte så förtjust i färgen, både gula kläder och gula blommor går bort för mej.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 2. Godmorgon! Intressant om gult! Jag har inte heller några kläder som är gula! .......................Gunnel! Det är bra att ha mål här i livet :-) Kramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klär inte speciellt bra i gult....det får bli några detaljer bara.

   Radera
 3. Jag älskar gult :-), men inte i klädväg för där är det bara en nyans kycklinggul jag passar i. Men jag har nästan alltid försökt ha ett gult kök. För gult är en färg som inspirerar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så förtjust i gult när det gäller kläder, men annars tycker jag det är en "glad" färg.

   Radera
 4. Jag tror faktiskt inte heller att jag har något gult i min garderob nu när jag tänker efter.....Märkligt att man aldrig köper något i den färgen!
  Haha! Jag förstår att Rasmus blev trött på ditt fotograferande, så brukar det vara här också. Men är man bloggare så är man :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis måste man ha foto med i bloggen. När Rasmus var liten skrev han och jag en blogg ihop, och då fodrades många foton.

   Radera
 5. Det är roligt med färger !
  Men just gult, förknippar jag till påsken, men annars har inte jag inget
  gult hemma !
  Gult är min mans älsklingsfärg ! Vilken konstig smak han har, hahaha !
  Min är rosa, det har jag ju sagt redan innan, tror jag.

  Kram och ha en färgrik dag i dag !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sätter också gult i samband med påsk. Där tycker jag det passar perfekt.

   Radera
 6. Då ska vi se om jag kan göra ett gult tema idag. Jag har nog bara ägt ett gult plagg under min livstid, fast den klänningen var fin och hänger där än. Jag trodde du tyckte om gult, då det ligger nära orange.
  Det är litet varningsfärg över den. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gult är visserligen i närheten av orange, men det fattas ändå något, tycker jag. Men i och för sig så kan ju ingen färg mäta sig med den orange, enligt min åsikt.

   Radera
 7. Härligt och lärorikt inlägg... jag gillar gult! Men när jag tittar på mina kläder så upptäcker jag att det finns inte mycket gult där inte... får kanske ändra på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att många tycker om gult, men kanske inte till kläder.

   Radera
 8. Har inga gula kläder alls.
  Blommor tycker jag om som är gula men troligen inte som en färg hemma.
  Ambulanserna hos oss (i Weed/Mt Shasta) är inte gula. Har mer en vit/röd/blå färg. Kanske patriotiska ambulanser. ;)
  Ser att du verkligen fick en rejäl varning. :)
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag passar mig väldigt noga när jag ska fotografera nu.

   Radera