onsdag 25 mars 2015

Smaklig spis


I aztekernas kultur hänger gult ihop med mat. Det beror på att majs är gult och majs var deras huvudsakliga föda. Jag använder majs någon enstaka gång i matlagningen, men det är inget som jag är så där överförjust i. Jag tycker inte det smakar så mycket. Hela majskolvar köper jag i stort sett aldrig, men min sonhustru bjöd på det en gång, och då först förstod jag varför majskolvar är så populärt. Det var jättegott, men konserverad majs är mer utfyllnad. Gult anses vara aptitretande och det är inte ovanligt att restauranger och andra matställen ofta inreds i gult. Ganska smart egentligen. Dessutom lär det främja ämnesomsättningen. Ännu en anledning till att jag borde äta mer majs. Jag har nämligen väldigt låg ämnesomsättning. I stället för medicin kunde jag kanske ta en majskolv.


Makaroner, spaghetti, lasagne m.m. är något som jag gillar. Jag äter hellre pasta än potatis till middag. Där är inte Göran och jag överens alls, men vi brukar kunna kompromissa. När jag var barn och tonåring var det inte alls vanligt med pasta. Jag minns att mor ibland lagade stuvade makaroner, men spaghetti har jag inget minne av att jag åt på den tiden.


Ärtsoppa lagad på gula ärtor är och har alltid varit en favoriträtt. Det finns säkert otaliga recept på ärtsoppa. Min mor hade alltid lök, potatis och morötter iblandat och så naturligtvis kryddat med timjan. Min svärson lagar på ett annat vis. Han har även palsternacka i bitar som får koka med. Fläsk eller korv är gott till med senap naturligtvis. Vi brukar bli bjudna på middag när det vankas ärtsoppa hos Rasmus, och det tackar vi aldrig nej till. Varm punsch passar väldigt bra till soppan.....både i smak och färg. Allt går i gult. Även efterrätten har rätt färg, nämligen pannkakor.


Saffran är en krydda som är värd sin vikt i guld bokstavligt talat. Jag tycker om lussekatter, så det äter vi lite när som helst på året. Det ska givetvis vara med saffran i, annars är det bara vanliga bullar. Saffran i mat är inte alls dumt, både till fisk och kyckling. Paella är favoriträtten då.


Två gula saker som är varandras motsatser är citron och honung...surt och sött. Citronsaft är väldigt läskande på sommaren och enkelt att göra. Honung använder jag nästan enbart när jag är förkyld och har ont i halsen. Det är bästa medicinen när det känns som man har sandpapper i halsen. Om det påverkar muskelstyrkan är väl tveksamt. Det gäller nog bara Bamse.

Inlägg 21 i Blogg 100

24 kommentarer:

 1. Oj vad du kunde hitta mycket på gult!!..................................Jag ska inte klä ut mej! Jag är den som håller ordning på alla de andra ..regissör med andra ord! Och har hjälpt till att skriva manus.Jag fick privilegiet när de fick veta att jag och min kompis har gjort och spelat upp 5 teckenspråksmusikaler! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha! Så det är du som bestämmer.

   Radera
 2. Vad mycket gult du kommit på i matväg. Gott alltihop. /Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog det lättaste att komma på gul mat.

   Radera
 3. Jag börjar dregla när jag ser majsen. Jag ÄLSKAR majs och tänker avsätta en pallkrage till kolvar i år. Ska bli så spännande att se om det går bra :D

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag smakat de kolvarna som min sonhustru bjöd på, så ändrades min inställning till majs totalt. Det var ju jättegott! Ska bli kul att se hur det blir med din odling.

   Radera
 4. Jag äter också bara honung då jag är förkyld med halsont, saffrans bullar är ju också mycket gott, likaså pasta. Vi har visst samma smak.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
 5. Spaghetti är mat som vi båda älskar,
  men jag gillar inte ärtsoppan som maken älskar, hahaha, så jag köper ibland
  Soldatens ärtsoppa för hans skull och sätter lite mina egna ingredienser till, typ, lök och kött och kryddor !

  Saffran gillar inte jag heller, men maken tycker om den.
  Honung använder jag i viss matlagning.
  Men jag kan äta hela citroner bara så där, utan socker eller nåt, om jag är törstig !

  Hela majskolvar köper inte jag heller, men konserverade äter vi väldigt ofta, men det där om
  ämnesomsättning och majs, hade inte jag hört förut !

  Vilken kul inlägg om mat !!

  Ha en skön dag med god mat, kramar !!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Citron tycker jag bara om i saft. Tror aldrig jag skull kunna äta en citron bara.

   Radera
 6. Hej du..Där fick du till gul(d) mat av olika slag,smakar bra gör det också..Ja du,när man sitter ute och spejar på Em då försvinner både tid o rum,,magen kurrade lite när jag kom hem,,men det avhjälptes rätt omgående..Just nu håller jag på att panera lite blomkål i ugnen,smakar säkert bra..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blomkål är gott. Jag brukar göra mos av det...gillar det bättre än potatismos, eftersom jag inte är så förtjust i potatis.

   Radera
 7. Det är klart att man blir stark av honung. Spaghetti fick jag aldrig heller under min uppväxt. Det såg exotiskt och romantiskt ut när man såg den berömda scenen på TV vid halvfyra tiden på julafton. Framför allt ville jag ha just den hundrasen. Nästa gång jag är på restaurang ska jag kolla runt om de är gula där. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du helt säker på det där om honungen? I så fall ska jag spana efter Dunderhonung nästa gång jag kommer till City Gross.

   Radera
 8. Stekta majskolvar med lite smör på är ju jättegott. Och även paella hör till mina favoriter. Ja och ärtsoppa är inte heller dumt.....Nej, nu blev jag riktigt hungrig. Så jag får nog se efter vad som finns i kylen :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att läsa receptböcker, men man blir tyvärr så hungrig av det. Då skulle man ha någon som lagade till godsakerna.

   Radera
 9. Honung har jag alltid i mitt te.......det blir jättegott! Nu mot köket för att skära till en fruktsallad....ditt inlägg retade aptiten....minst sagt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir hungrig av att läsa om mat.

   Radera
 10. Här i USA måste man verkligen se till att köpa "rätt" sorts majs eftersom stor del av majsen som odlas är genmodifierad.
  Majskolvar var länge sedan jag åt - minns att jag brukade tycka de var rätt goda.
  Jag gillar både pasta och potatis. Och ris.
  Ärtsoppa kan vara gott om man lagar till den hemma.
  Nu har du med ytterligare en favorit :) - björnen Bamse. Han var min favorit när jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min yngsta dotters favorit fortfarande...och hon försöker nog intressera Zoé för honom också. Jag tycker bulgur är godare än vanligt ris.

   Radera
 11. Pasta hellre än potatis, samma här. Fast ofta är det bara wokgrönsaker med fisk eller kött-rätt.
  Sen dricker jag mycket te med honung i, så Bamse måste fylla på förrådet ofta här.
  Har ju oxå varit riktig dålig, halsfluss, influensan kan göra en blandning . . .

  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du ska hålla dig frisk nu när det går fram emot vår.

   Radera
 12. Mycket gott här... och allt på temat gult... honung och citron... bra vid förkylning i alla fall :) Majskolvar och lite smör... mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honung och citron är jättebra medicin.

   Radera