lördag 28 mars 2015

Påsk


Nästa vecka är det påsklov i skolorna här runtikring och till helgen firar vi påsk. Långfredagen är den första lediga dagen i påskhelgen. Idag skiljer den sig inte nämnvärt från andra jobbfria dagar, men när jag var barn gjorde den här dagen verkligen skäl för namnet. Som tur var så tillbringade vi de flesta påskhögtider hemma hos farmor och farfar och då kunde vi åtminstone leka med kattungarna där. Varken mina föräldrar eller farföräldrar var speciellt religiösa, så jag tror inte det var det som gjorde att de påpekade för oss att man skulle ta det lite lugnt den här dagen. De kanske bara tyckte det var skönt med en extra vilodag, och kunde då barnen också vara lite lugna, så var det en bonus. Farmor såg alltid till att de hade små kycklingar till påsk som min syster och jag kunde ha hand om när vi kom dit. 


Påskfärgen framför andra är gul. Jag brukar plantera påskliljor i en gammal järngryta som jag ställer på yttertrappan. I fjor satte jag ut den till påsk och det blommade så fint i den ända fram i september. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Jag har planterat likadant i år och håller tummarna att blommorna står lika länge denna gången.


Påsken är väldigt kort i jämförelse med julen, så när det gäller påskpyntandet inomhus är det inte i närheten av julpyntandet. Jag har en påskvepa som min mor har sytt och den hänger jag upp innanför ytterdörren. 

Naturligtvis har jag björkris med fjädrar i. Jag har ett antal Höganäskrus som passar perfekt för ändamålet. Då ställer jag ett krus i varje rum och dekorerar med fjädrar i den färg som passar i just det rummet. Nu tänker jag inte bara gult längre. 


Min svärmor var också skicklig på att brodera och de enda påskdukar jag äger har hon gjort till mig. 


På min ytterdörr hänger nu en kombinerad påsk och vårkrans.


När mina barn var små pysslade vi alltid inför påsken. Rasmus har också varit väldigt intresserad av det, men det börjar avta en del nu. Han är ju snart tonåring och har många andra intressen. På Annandagen kommer Zoé och Katarina hit. De måste ju se hur Santos har det. Även om påsken är slut kan vi pyssla lite. Både Zoé och Daniel visar prov på pysseltalanger och det bådar gott för framtiden.

Inlägg 24 i Blogg 100

16 kommentarer:

 1. Den som du har på dörren tyckte jag om!!.............................Mycket som forskare kommer fram till är nyttigt! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den var jättelätt att göra av saker som jag hade i mina pyssellådor...förutom grenarna som jag hämtade i skogen.

   Radera
 2. Tycker att man blir glad av den gula färgen. Då vet man ju att våren är på ingång.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gult är en riktig vårfärg, det håller jag med om.

   Radera
 3. Lite pyntat blir det härhemma också men duniga kycklingar tänker jag vänta på tills det blir maj. Förstår att det var en stor glädje för er ungar att både ha kattungar och kycklingar att muntra upp Låååååångfredagen med.
  Så roligt att ha Santos mattar hemma till påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli så kul att ses igen. Vi har inte träffats sen Zoé fyllde år i mitten av februari.

   Radera
 4. Så hemtrevligt och fint det ser ut! Och visst blir man glad av den gula färgen :)
  Hoppas de fina påskliljorna håller sig länge där på trappan!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med. Lyser så välkomnande med gult på trappan.

   Radera
 5. Så mycket fint pynt du har! Jag har bara en tupp och det verkar inte ens som den kommer fram i år, jobbar hela helgen och köksrenoveringen pågår för fullt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påsken är ingen stor pyntarhelg här. Det är alldeles för få dagar.

   Radera
 6. Här har varit och är så mycket runt om oss just nu med tanke på dödsboet som uppstod och allt annat så jag har nästan inte ens tänkt på påsken. Men nu fick jag lust att pynta, tack vare dig :)
  Påsken som sådan tycker jag mycket om, ljuset och pastellfärgerna m.m.
  Påskharen på din bild, med påskliljor är jättefin
  Ha en skön helg Gunnel!
  kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påsken är en mysig tid. Nu går det framåt mot ljusare tider. De påsksaker jag har är gamla. Det blir inte att jag skaffar nåt nytt eftersom det nästan bara är en vecka det känns kul att ha det framme.

   Radera
 7. Vilken skillnad det var på långfredagen då och nu. Tyvärr hade vi varken kattungar eller kycklingar, så jag minns dagen otroligt låååång och tråååkig.
  Ibland känns det inte lönt att pynta till påsk, då det är så kort. Men får ni besök känns det extra roligt. Tar de med sig Santos? / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dt är roligast att pynta när barnbarnen kommer helt klart. Nej, Santos stannar kvar. De ska åka på semester i juli och då ska han ändå vara här, så det är bara onödigt att han åker med tillbaka. Dessutom flyger de denna gången och det är inget som han gillar.

   Radera
 8. Påsken är lite som julen tycker jag.
  Härligt med ledighet och stunder att vila och njuta. De glada färgerna och allt som hör till.

  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påsken är lite avspark för våren känns det som.

   Radera