måndag 10 november 2014

Elektriska monster


Det slängs väldigt mycket mat, som hade kunnat användas. Till stor del är det nog för att alla tror blint på datummärkningen. Att en del affärer märkte om paketen är inte förlåtligt även om det nu stämmer att varan kan användas även efter utgångsdatumet.


Vi hade inget kylskåp när jag var barn. Jag minns att vi fick gå till mjölkaffären varje dag och handla mjölk i emaljkannor. Skulle man någon gång köpa grädde så fick men det i en liten kanna. Min mor var hemmafru och väldigt bra på att använda upp alla rester som blev kvar. Det var ytterst lite som behövde slängas. På den tiden var det inte tal om någon datummärkning utan husmödrarna fick använda näsan och sunt förnuft i stället. En del kött saltades eller röktes och det var ett bra sätt att förvara köttet en längre tid. När jag var i tonåren blev det modernt att hyra ett frysfack. Vilken lyx! Nu kunde mor t.o.m. ta hand om en halv gris, som gjorde att matinköpen blev lite billigare.

Även om mina föräldrar fick det bättre ekonomiskt med åren, så förblev mor ändå väldigt sparsam. Det tycker jag är en bra egenskap, och det fick min syster och jag också lära oss. Det är aldrig fel att tänka efter både en och två gånger innan man slänger en sak eller köper något nytt. Skillnaden är stor på att vara ekonomisk eller att vara snål. Snålhet är inget att sträva efter.

När mina barn var hos mormor och morfar på sommaren, brukade jag ringa varje dag och prata med dem. En dag berättade Peter för mig att mormor nog trodde att de var elektriska monster. Jag förstod inte alls vad han menade. "Mormor sa att vi ska äta "sladdar" idag", sa Peter. Då ramlade poletten ner. När det blev en liten "sladd" kvar av någon mat sparade mor den i kylskåpet till nästa dag, och då blev det klart så att de fick äta "sladdar". Hemma hade han bara hört att jag pratade om rester.

Ibland känner jag mig som ett elektriskt monster.....det blir kortslutning i min hjärna lite då och då. Anledningen är kanske den att jag har ätit för mycket "sladdar" när jag var barn.



35 kommentarer:

  1. Jag fick samma uppfostran som du. Här kastas inte heller mat.
    Jag minns också när man gick och handlade mjölk i mjölkaffären med en sådan hink. Jag har både den och den lilla tillsatsen för grädde kvar. Jag använder dem som prydnad.
    Idag blir det faktiskt slattar (som jag säger) efter helgen till lunch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Sladdar" eller slattar kan vara hur gott som helst.

      Radera
  2. Jag känner igen allt i det du skriver, utom det där med sladdar då, för det uttrycket har jag aldrig hört förut. Det är synd att ungdomar, för jag tror att det är ungdomar, ska tro så blint på bästföredatum. I vår Coop-affär har man en speciell tisdagsdisk där det säljs sådan som passerat det där magiska datumet under helgen. 25% rabatt brukar det vara och jag kan lova att det inte blir mycket kvar där när tisdagen är över.
    Ha en skön dag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är datummärkning bra, men den får inte styra allt. Det hade kanske varit idé att ta upp och prata om det här på hemkunskapen i skolan.

      Radera
  3. Haha! Ja, det är klart att barn inte förknippar ordet sladd med en matrest :)
    Men visst slängs det alldeles för mycket....Skinka tex är jag väldigt snabb med att slänga. Fast den säkert skulle gått att äta ett par dagar till.
    Kram och trevlig dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog att skinka kan var lite lurigt. Det är bäst att äta upp den snabbt så slipper man problemet med ifall den är ätduglig.

      Radera
  4. jag slänger inte så mycket mat, men det händer att jag får göra det också,

    vi hade inte heller kyl eller frys, när jag vara barn, man fick handla mat varje dag, och så hygieniskt
    var det nog inte det heller, men det visste inte när man var ett barn,

    visst är det mycket bättre nu, med alla hjälpmedel i köket, och man slipper att handla mat varje dag !

    jag minns, när mina föräldrar köpte en gård lite senare, då var jag i tonåren, och där fanns kyl och jättestor frysbox, så min mamma fryste ner för stora saker, och det tog mycket tid att tina ner det, hahaha, men hon lärde sig !

    ha de bra, kram !





    SvaraRadera
    Svar
    1. tinat upp den igen, menade jag förstås !
      hälsningar amanda

      Radera
    2. Det var rena julafton med en frys, och det blev mycket felinfrysningar i början. Jag skulle inte vilja vara förutan varken kyl eller frys. Att handla mat är inte min förtjusning och att tvingas göra det varje dag skulle vara rena mardrömmen.

      Radera
  5. Slatt, säger vi. Fast en slatt är väl väldigt lite. Ofta inte mycket att spara på. Men rester smakar ofta väldigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Storleken på en sladd eller en slatt är nog väldigt individuell.

      Radera
  6. Kul med skånskan! Hos oss heter det "slatt" :-). Vi äter nästan upp alla rester vi har - jag är ju född under kriget (andra...) så då slängdes ingenting. Mjölk, yoghurt och grädde kan man ja ha långt efter "bäst före" datum. För mig är det bara näsan och ögonen som avgör. Såg att jag hade skorpor som var märkta med april månad häromdagen. De har stått varmt och torrt och smakar alldeles utmärkt fortfarande. Jag blev så förvånad när jag hittade "bäst före" datumet.
    Vi hade också ett isskpå när jag var barn. Men i mitten på 40-talet kom kylskåpet hem till oss. När vi var i Frankrike 1953 var det bara ett isskåp i lägenheten som vi hyrde nere i Menton vid Franska Rivieran. Det rann ständigt vatten från det.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ibland läsa recept i tidningar på rätter där man kan använda middagsrester. Bra tips tycker jag. Det kan kanske få fler att använda överbliven mat.

      Radera
  7. Hej du,,Oki,då käkar jag "Sladdar" lite då och då..
    Jag kommer ihåg att det fanns ett antal baracker placerade centralt här i byn,där kunde man hyra frysfack,om jag minns rätt var det i slutet av -50 talet...Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer nog. Vi hyrde vårt första fack när jag var tonåring och det var i mitten av 50-talet.

      Radera
  8. Hej! Så roligt det var att hitta ännu en passionerad kvinna. Visst är livet underbart när man är i passionstiden. Har kollat igenom din blogg men inte hunnit läsa allt, men jag lovar att jag kommer tillbaka och läser för du tar upp mycket intressanta ämnen. Du har både vackra och finurliga bilder också.
    Har man växt upp i ett arbetarhem har man fått lära sig att spara och ta tillvara vilket jag tycker är en guldgruva att ösa ur. Men vad tacksam jag är för att vi har kyl, frys och tvättmaskin som min mormor inte hade. Mamma konserverade kött på 50-talet. Man tillagade maten innan man stoppade den i glasburkar och kokade under tryck. Sedan fick man gå ner i källaren och känna på gummiringarna till burkarna för att kolla så att ringarna inte släppt taget. Ja fy vilket jobb man hade förr.
    Tack för att du återuppväckt minnen från förr!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt med en ny läsare. Jag minns också konserveringsapparaten som min mor använde. Det är verkligen enkelt att ta hand om och förvara mat nu mot förr. Nu ska jag läsa lite i din blogg.

      Radera
  9. Här är en till som lärt sig från barnsben att ta tillvara det som blir kvar.
    Kyl hade vi hemma men frysfack kunde vi hyra. Det var lyxigt!
    Min mamma var en fena på att trolla fram fantastiska maträtter av rester.
    Läste någonstans att vi Svenskar slänger mat för 24 miljarder kronor per år.
    Skandal!!!

    Kolla denna: http://slangintematen.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken otrolig summa! Det är på tiden att det uppmärksammas betydligt mer än vad det gör. Tänk så mycket nytta de pengarna kunde gjort.

      Radera
  10. Så väl jag känner igen mig id et du berättar. Jag växte upp på landet och vi hade matkällare som var väldigt bra innan det kom kylskåp och frysbox i huset. Men att slänga mat, ja, jag vet inte ens om det hände. Det var helt andra ekonomiska förhållanden än idag... Folk i allmänhet hade inte råd att kasta mat, allt skulle tas tillvara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte hörde man förr talas om att mat slängdes. Tror nästan det ansågs dåligt att göra det.

      Radera
  11. Alltför mycket mat slängs.
    Tror nog att näsan och munnen kan avgöra om något är bra i de allra flesta fall. Plus sunt förnuft.
    Sladdar har jag aldrig hört talas om. Däremot rester. Jag äter ofta rester.
    Och i USA slängs enormt mycket mat på restaurangerna eftersom portionerna är så otroligt stora.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att portionerna i USA är onödigt stora. Vi fick alltid en doggybag med hem. Fanns inte en chans att man skulle orka äta upp.

      Radera
  12. Här äts det också mycket "sladdar" :-).....................Svar:.Då är vi två som är glada i onödan! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sladdar är kanske ett skånskt uttryck. Mina föräldrar är från Österlen och skånskan där skiljer sig en hel del från dialekten i nordvästra Skåne.

      Radera
  13. Det du skriver och berättar kunde lika gärna vara jag, så kändes det. Känner igen mig på mycket.
    Men jag hade inga mor - eller - far - föräldrar i Sverige, eller över huvudtaget inga i livet, kriget tog dem.
    Men min bästa vän hade både en mormor - och en farfar, de blev mina också, jag var nästan mer hos dem än de själva, konstigt nog. Jag gillade gammalt folk, alltid roligt och intressant att prata med dem.

    Tack för barndoms berättelsen.
    Kram/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag var barn älskade jag också att höra berättelser från hur det var förr.

      Radera
  14. Folk är mer ...slösaktiga idag på både det ena och andra.
    Jag har levt bland äldre människor som mormor och morfar och där slängdes inget i onödan.

    Tisdagskram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara mer vanligt att kasta saker idag. Förr var det en nödvändighet att ta hand om allt. Idag måste det helst vara modernt om många ska nappa på trenden.

      Radera
  15. Hos oss äter vi en hel del "sladdar", för jag tycker inte om att slänga mat. Och viss mat gör jag fler portioner av, för att vi ska kunna på matlådor till frysen att kunna ta fram om jag inte orkar eller hinner laga mat. Många är otroligt slösaktiga med mat idag och det har jag väldigt svårt att förstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det är en fördel att ha lite färdig mat att kunna plocka ur frysen ibland.

      Radera
  16. Hyra frysfack har jag aldrig hört talas om! Var då någonstans?

    Vi försöker verkligen äta upp alla rester och slattar. Om vi inte hade någon mat skulle vi kunna knapra sladdar. Konstigt nog så medför alla trådlösa maskiner att man har en väldig massa sladdar numera. Dock ej i kylskåpet ;)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mycket vanligt förr innan alla hade egen frysbox att man hyrde ett fack, men du är nog för ung att ha varit med om det. Vi har också sådana sladdar men de samlar vi i snickarrummet och jag tror att bästföredatumet är utgånget sen länge.

      Radera
  17. Är väl i den generationen där man fick lära sig att ta tillvara... många "slattar" blev det... och en del blir det fortfarande. Slattar - så sa vi hos mig, men det kan komma från Uppland, där min farmor kom ifrån... Minns att det fanns frysfack att hyra i vårt bostadsområde som var nybyggt i början av 50-talet, men farfar och farmor som hade bageri/ konditori de hade egen frys... vilken lyx :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket är förändrat, och en del till det bättre, tack och lov.

      Radera