tisdag 17 juni 2014

Sjukt förr och nuDet klagas mycket över att det är så svårt att få tag på läkare idag. Skillnaden mot när jag var barn är enorm. Då hade vi några läkare i staden jag bodde i som även gjorde hembesök när det behövdes. Man behövde inte lista sig hos en speciell läkare utan det gick bra att skifta när man ville. Det gjordes mycket sällan eftersom man alltid blev väl bemött hos vilken av läkarna man än anlitade.

I jämförelse med hur det är idag, så verkar detta som enbart önsketänkande, men så har det varit en gång i tiden. Det är inte bara möjligheten att få träffa en läkare som har ändrats, en del sjukdomar som var vanliga förr finns knappast nu. I stället är det andra krämpor som är mer vanliga idag. De flesta infektioner behandlades med penicillin förr, men tack och lov så är det mer restriktivt nu. Däremot så minns jag som barn inte att jag hörde så mycket talas om virus. Idag är de flesta infektioner orsakade av virus och då får man ingen medicin, utan det rättar till sig helt på egen hand, enligt läkarexpertisen.

Jag förstår inte detta riktigt. T.o.m. datorn kan ju drabbas av virus. Det är kanske en annan slags virus, men det finns ju en enkel bot mot det. Skulle man inte kunna testa nåt liknande på människor? Man vet aldrig om något fungerar förrän man har provat.


20 kommentarer:

 1. Min pappa var läkare på den gamla goda tiden. Det innebar att efter eftermiddagskaffet vid femtiden åkte pappa runt på 4-5 sjukbesök varje dag. Ibland var han inte hemma förrän klockan 9 på kvällen. Jag tror att hans patienter var mycket tacksamma över den personliga kontakten med honom och att de slapp att släpa sig iväg till VC, trötta och sjuka. Jag vet aldrig att han klagade över något annat än att det var många trappor att gå uppför varje dag.
  Sedan en privat VC öppnade här i Söderköping har jag fått den personliga läkarkontakten som jag önskat så länge. Inte så att det blir hembesök, men så att jag känner att jag kan ringa henne nästan hela tiden på dygnet om det skulle bli något akut allvarligt. Det känns skönt.
  Kram och tack för ett fint inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hittat en bra läkare, men tyvärr går det inte att ringa till henne när man behöver. Man får boka en tid så ringer hon upp och det kan vara över en veckas väntetid.

   Radera
 2. Då får du vara försökskanin. Jag vågar inte. Det enda virus jag kände till i min ungdom var en ishockeyspelare i Brynäs som kallades så. Stafettläkare har jag tröttnat på. Om jag träffat rätt och personkemin stämmer vill jag inte byta läkare. Dra all gammal fakta igen som en annan "ekopatient". Nytt ord jag kom på. :) Det är också viktigt och tryggt att veta att man kan nå dem relativt fort. Det är inte alls trevligt om man hinner dö ett par gånger innan de äntligen ringer upp. Galghumor kallas det. Är det ett virus eller? Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om galghumor är ett virus så är du i allra högsta grad drabbad....och jag tycker du ska vara rädd om det viruset. Det piggar upp i den här sjuka världen.

   Radera
 3. Jag minns också den tiden. Det var dr Smith som var barnläkare i Malmö och han kom hem några ggr under min barndom. Han vände upp och ner på en och sa "mamma" som dockor gjorde då. Och vad jag minns löste han allt.
  Fast en sak som är bra nu, det är att de ringer upp från Vc. "Vi ringer upp dig omkring kl 11.20 på nr...". Och det gör dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör de här med nu när jag vill beställa en besökstid, men vll jag bara prata med läkaren får jag snällt vänta. Är det tro du som är förebild för dockorna i Tomtens julverkstad?

   Radera
 4. Mycket har förbättrats sedan förr, men det finns också områden som försämrats riktigt ordentligt. Bl.a vårdorganisationen. Allt har blivit så stort, allt har blivit så slimmat, vårdens utveckling över huvud taget är lätt att stå frågande inför, T.ex det du skriver om... även att så många avvisas från vården och även från SOS Alarm. Människor dör ibland i onödan för att de inte får den hjälp de behöver snabbt nog! Det är skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oroande att man inte kan lita på sjukvåden. Det är ju när man är sjuk som man är som mest utsatt och behöver all hjälp man kan få.

   Radera
 5. När det gäller läkarvården tycker jag faktiskt att det var bättre förr!
  Vår distriktsläkare gjorde hembesök om man var så dålig att han ansåg det behövligt, man fick komma samma dag man ringde. Och man kunde till och med ringa till lasarettet och få en tid där. Hade en unge öroninflammation var det bara att ringa öronmottagningen och få en tid samma dag. Nu sitter vårdcentralerna som bromsklossar och ska remittera så fort man behöver specialistvård.

  Hade jag kunnat ringa till ortopeden och be om ett utlåtande av mina ryggbesvär kanske min osteoporos blivit upptäckt i tid och jag hade sluppit sitta här som en liten kutryggig dvärg. Jag sökte gång på gång via vårdcentralen och bara rådet att gå hem och ta ett par alvedon. "Alla har lite ont i ryggen ibland".

  Att man var frikostig med penicillin var ju inte så bra förstås, men man visste väl inte bättre.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att man hade mer förtroende för läkaren förr. Då sågs man som en individ, idag är man bara ett nummer i högen.

   Radera
 6. För att vara sjuk idag måste man vara frisk! .......Vi har ett trädgårdsmästeri som har skånes goaste gubbar!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska inte behöva kämpa för att få vård när man är sjuk.

   Radera
 7. Hembesök är omöjligt idag. Men klagar inte, har alltid blivit bra bemött de gång jag behövt söka hjälp. Aktutintaget i Gbg är inte så kul förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror säkert att personalen gör så gott de kan, men tidsbristen är en stor bov i dramat. Att det behövs mer personal inom vården är knappast en nyhet utom möjligtvis för de som håller i pengarna.

   Radera
 8. Jag uttryckte mig inte klart. Daggkåpeblad gör figuren fastare, så det är för alla. Om du skrattar när du ser daggkåpeblad, skrattar jag när jag ser rabarberblad. Roligt när man kan roa varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, då kanske jag skulle testa. Du har en härlig humor.

   Radera
 9. Inte ens datorns virus är sig likt. Det vi förr kallade virus är inte så vanligt längre, istället är det mal ware, skadliga program och skadlig kod, som tar sig in i våra datorer. Betydligt lömskare och mer svårt att bli av med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis måste datasjukdomarna också följa med i tiden.

   Radera
 10. Det är mycket som har förändras från förr till nu.
  Kom ihåg en läkare som gjorde ett hembesök hos oss, och jädrans så arg han var. Jag var skiträdd för honom. Han gav en massa respekt som gjorde att man slutade andas nästan då han dök upp.

  Ja virus ja. Det är inte kul.

  Önskar dig en fortsatt jättefin vecka nu.
  Kramen från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det låter som ett farligt läkarbesök. Den erfarenheten har inte jag. Vår doktor var världens snällaste.

   Radera