onsdag 18 juni 2014

Gör om mig


Det är inte teamet från Gokväll eller Trinny och Susannah som varit här och försökt göra om mig. Tvärtom. Det är jag som har stått för jobbet, och ormhasseln som var offret. För ca 20 år sedan planterade vi ett litet ormhasselträd, som nu inte är så litet längre. I början hade vi även en trollhassel och en pyramidthuja på var sida om trädet. Trollhasseln blommade så tjusigt med spindellika blommor. Det dröjde några år, men sen började den tappa livslusten. Det var inte så konstigt, för ormhasseln bredde ut sig åt alla håll och kanter. Thujan blev omslingrad som om det var en boaorm som var i farten. Vi fick gräva upp båda växterna och försöka lirka ut dem ur ormhasselns grepp. Sen har den bara fortsatt att växa och växa.

Jag har varje år klippt av massvis med grenar på den. De är väldigt tjusiga att ha i blomsteruppsättningar och perfekta till all slags pyssel. Det har tyvärr blivit så mycket så jag kunde inte själv ta hand om allt, utan jag har fått skänka bort en del och mycket har jag slängt. Det känns förståss lite onödigt, när man ser vad några kvistar kostar i blomsteraffären.


Jag har för det mesta klippt av grenar undertill så att vi skulle ha en chans att få se lite av scillan som kommer på våren. Sidogrenarna har tuktats likväl som lite på toppen. Men vi har nog inte varit tillräckligt tuffa, för nu var trädet jättehögt. Vi har sågat ner ungefär en tredjedel av höjden och det ser genast mycket bättre ut. Naturligtvis hade det varit enkelt att vänta till hösten när löven var borta, men jag är i skövlartagen just nu och då har jag inte tid att vänta. Idag har jag sorterat bort alla grenar som jag tror jag kommer att använda och resten har åkt i trädgårdstunnan.

Nu återstår bara en sista sortering av de sparade grenarna. De delas in i tre grupper efter längd, tjocklek och slingrighet. Sen får de stå nere i hobbyrummet och vänta tills det blir höst och pysselkvällarna startar.

20 kommentarer:

 1. De träden är ju så vackra, men jag visste inte att de bredde ut sig så och ville ta över hela trädgården. Men det går att göra mycket fint av grenarna. Och jag tror många kommer att "rota" i din trädgårdstunna när mörkret kommer :)
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa om bakgrunden till de fina kvistar man ofta ser i blomsterarrangemang. Trodde de var importerade./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns kanske importerade också, men det finns även gott om ormhassel i Sverige.

   Radera
 3. Vet inte att jag någonsin sett någon ormhassel - men så är jag inte så trädgårdskunnig heller. Jag har röjt lite inomhus i stället och slängt iväg min guldranka som slingrat sig runt det stora kök- och matrumsfönstret flera gånger om. Jag hade ändå behövt att skaffa en större kruka och plantera om den och då får den inte plats på fönsterbänken. Har fått in mer ljus också på köpet. Visst är det skönt att slänga och gräva bort ibland!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs med en rejäl genomgång både inne och ute lite då och då.

   Radera
 4. Men jösses. blev det något alls kvar? Jag är också litet så, att ska det klippas så ska det vara rejält och nu. Men detta, det blev ju inget kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojomensan.....två tredjedelar är kvar, så det är fortfarande ungefär 2,5 m högt och bredden har jag inte tagit så mycket på denna gången. Nu ligger jag i startgroparna för nästa projekt. Ingen rast, ingen ro.

   Radera
 5. Men du... blev det något kvar???Slangen som vi hade innan fick man rulla in för "hand" ,och slangen och jag var aldrig överens åt vilket håll det skulle rullas upp på.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mer än tillräckligt av slingriga grenar kvar. Nu hoppas jag att jag slipper ta fram seckatören till nästa år.

   Radera
 6. Kors,,den måste ha vrit stor eftersom du har så mycket klippt på gräsmattan,och ändå är den fin,förstår jag..
  Jodå,jag hade en skön vecka i stugan,,även om vädret visade alla sina sidor..Men jag åker väl upp igen om några veckor..Nu hoppas jag på fint midsommarväder..Grattis..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var stor....alldeles för stor. Det ska ju helst vara plats till mer i trädgården än en ormhassel.

   Radera
 7. Har nog aldrig sett ormhassel - i alla fall har jag inte vetat vad det var i så fall.
  Man måste tukta buskar och träd ibland.
  Låter trevligt att du kan använda grenarna till pyssel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite jobb med en trädgård, men det är värt besväret när man kan sitta ner och njuta.

   Radera
 8. Läste i tidskriften "Sveriges Natur" att 1 milj fågelungar faller offer för katter under 1 år. Hur många skatorna tar vet jag ej. Överlever 1 unge är det bra, för då förs ju släkten vidare.
  Önskar dig en riktig mysig midsommar!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att de två återstående ungarna klarar sig.

   Radera
 9. Det var ett praktfullt träd och där ser man ju varför det kallas för omhassel på alla slingrande grenar. Men det har alltså varit ännu högre, milda makter. Jag har sett ett sådant i verkligheten men inte större än det du har nu.
  Scillan är fin också.

  Önskar dig en trevlig Midsommar

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att hålla ordning på träd och buskar när de blir för stora, så den här nerbantningen var nödvändig.

   Radera
 10. Önskar dig en fin midsommar min vän..
  Masor av kramar från Nicki

  SvaraRadera