måndag 9 juni 2014

Allt eller inget


 Vissa dagar visas inget program på TV som jag har nån lust att titta på över huvud taget och så ibland, som igår så blir det dubbelt upp. Så onödigt! Klockan 22.00 i går kväll visades Miss Marple på TV 4 film och Poirot på kanal 7. Hur ska man kunna välja? Jag har sett de flesta filmerna, men en del är faktiskt värda att se igen även om jag vet vem mördaren är. Jag tänkte att jag får väl börja titta på en av dem och sen snabbt slå över till nästa, så jag har lite hum om vad jag har att välja mellan. Med två TV-apparater hade jag sluppit ifrån det problemet. Då hade jag kunnat titta med ett öga på vardera TV:n. Nu hade jag en sådan makalös tur att jag sett Miss Marple-filmen för inte så länge sedan, så valet blev lätt.

Miss Marple och Poirot är både väldigt lika och väldigt olika varandra. De är båda två ogifta, men medan Poirot är en klädsnobb ut i fingerspetsarna, så är Miss Marple mer en liten rar tant i hatt och kofta och alltid med handarbetsväskan på armen. Hon bor i en liten by och han bor i London. Båda två har en enorm slutledningsförmåga och kommer alltid fram till vem som är den skyldige långt innan polisen gör det.

Agatha Christie, som är författaren, är en av mina favoriter när det gäller deckare. Hon har skrivit många böcker om de här två figurerna och även böcker med andra huvudpersoner. Noveller, radiopjäser och teaterstycken är också något av det hon sysslat med. Pjäsen Råttfällan spelades första gången 1952 och ges fortfarande på St. Martin´s Theatre i London. I ett kontrakt står att det får inte göras någon film av den här berättelsen förrän tidigast 6 månader efter att pjäsen slutat spelas. Man kan undra hur länge till det kommer att dröja. Den har redan gått 62 år.


20 kommentarer:

 1. Goförmiddag ! Lätt val för mej.. vi har inte kanal 7.Festen var lyckad! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hade du fått nöja dig med Miss Marple.......inte det sämsta.

   Radera
 2. Håller med dig......älskar dessa båda karaktärer! Han är väl för underbar med sin "struttande" gång och hon med sina hattar och handväskor.
  Jag är så irriterad på SVT och deras reprisprogram. Undrar om man kan låta bli att betala licens på sommaren.....har ju redan betalt för programmen......Nej det blir faktiskt ofta comhem kanaler och 8 har jag just upptäckt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fuskigt att köra så mycket repriser. Nån gång får man väl acceptera men nu går det nästan till överdrift.

   Radera
 3. Med en pappa som älskade Christieböckerna var det inte så konstigt att jag fick smak för både belgiska mustascher och virkande ofarlig dam med en slipad hjärna. Jag tröttnar heller aldrig på att se dem. Råttfällan kommer att överleva oss. Filmen lär vi aldrig få se. Tio små negerpojkar var den första vuxna bok som jag läste. Sedan var jag fast. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastnade också väldigt tidigt i alla mysterier och mord.

   Radera
 4. Jag har läst och sett de flesta böckerna och filmerna och tyckte bättre om dem förr. Nu kikar jag ibland på någon film om det inte finns annat att titta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missar aldrig en Christie-deckare....även om jag sett den tidigare.

   Radera
 5. Jag älskar också deckare och mystiska mord :) Och Poirot är jag särskilt förtjust i!
  Ha en trevlig dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Poirots smarta funderingar och Miss Marple är så härligt vimsig.

   Radera
 6. Också mina favoritdeckare på film och Agatha i bokform. Att börja titta på något som börjar 22 gör jag inte, jo om det inte är en massa pauser. Jag gillar också Morden i Midsomer, fast bo där vet jag inte om jag vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en nattrånare så mig passar tiden perfekt. Det är nog ganska riskabelt att bo i Midsommer, men polisen är snabb i vändningarna där.

   Radera
 7. Agatha Christie, ja det var länge sedan jag läste något av henne... Men även jag uppskattar hennes böcker - mycket! En författare som är värd att återuppta "kontakten" med... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker kan man läsa om och om igen, även om man vet hur de slutar.

   Radera
 8. Men jag har ju inte sett något av det här..... måste börja kika på nån av dessa deckare!!! Låter som om deom är bra båda två...hur ska jag då kunna välja...jag som tvekar mellan Aftonbladet och Expressen ha ha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen svårt att välja. Jag gillar båda lika mycket. Man får kasta tärning.

   Radera
 9. Har missat en hel del hos dig medans jag varit i Finland,
  men jag ska allt läsa ikapp mig, så jag kan hålla reda på vad du gjort...hahaha

  Ha nu en finfin sommar kära du.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du med får en fin sommar med många besök av barnbarnen.

   Radera
 10. Gillar också båda, men att börja titta kl. 22 är alldeles för sent för mig. Har nog sett de flesta filmerna och läst böckerna för länge, länge sedan, men om... om de visas en lämpligare tidpunkt då tittar jag gärna. Igen och igen och...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det blir mer spännande att titta på deckare senare på kvällen. Man kommer i en helt annan stämning då.

   Radera