söndag 8 juni 2014

Glädje av olika slag


I går körde jag iväg för att uträtta en del ärenden. Det var många som precis som jag körde påfarten för att komma in på den större vägen. Det hör till saken att den här stora vägen delar sig lite längre fram och en väg går mot Helsingborg och en mot Ängelholm. Den mot Ängelholm är enfilig en ganska lång bit innan det går att göra några omkörningar. När jag höll på att köra in på den här Ängelholmsvägen såg jag i backspegeln en dåre som slängde sig ut från kön och susade förbi alla oss bilister i raketfart.......men sen tog det stopp. En lastbil låg först i den långa kön och eftersom det inte gick att köra om fick fartdåren snällt stanna där han hamnat. Då kände jag faktiskt lite glädje....skadeglädje. Jag kan föreställa mig hur frustrerad den här föraren måste ha blivit. Nu blev det till att snällt hålla samma hastighet som övriga bilister i drygt 2 km. Ibland är livet rättvist.


En annan sorts glädje kände jag när jag nådde målet för min biltur. Jag åkte till ett trädgårdsmästeri i Farhult och här känner man äkta glädje....växtglädje. Här finns perenner av alla de slag, kryddväxter, grönsaksplantor, sommarblommor och småplantor till balkonglådor. Plantorna är rejält stora och inte bara några förskrämda kvistar som man ser på vissa ställen. Jag har aldrig blivit missbelåten med något jag köpt här. Det är ett så enkelt ställe att handla på. Alla perenner kostar lika mycket, precis som att alla sommarblommor har samma pris. Allt slutar på antingen 5 eller 0 så det går snabbt att räkna ut i huvudet vad man ska betala. Ingen personal finns i kassan utan det är ett brevinkast där man stoppar in sina pengar. Det verkar lite vågat att göra så, men det har varit samma system i alla år jag kan minnas. Det måste betyda att människor är ärliga.


Jag köpte en hel del nya perenner som jag ska plantera i rabatten vid fågelbadet. Dessutom blev det fler kryddväxter som fick åka med i köpet. Senaste projektet hos oss är en hängande kryddträdgård. Göran har varit och köpt material till den och jag överlåter med varm hand jobbet åt honom. Jag blir inte inblandad förrän det är dags att hänga kryddorna på plats. Sen ska jag sitta på altanen och känna hur gott det doftar.....så fort koltrastarna har flyttat.

20 kommentarer:

 1. Ja, man undrar VARFÖR det finns sådana bilister som till varje pris måste köra om i en bilkö och riskera livet för både sig själva och sina medtrafikanter. De vet ju att man inte vinner många sekunder. Jag brukar också notera med tillfredsställelse att de ofta hamnar bakom något större fordon och inte kommer så långt.
  Fin bild på koltrasten (?) i fågelbadet.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid skönt när ödet griper in och sätter stopp för icke tänkande individer. Ja, det är en koltrast som badar.

   Radera
 2. I ett sådant läge är det härligt att känna skadeglädje. En del dårar blir jag riktigt rädd för. De som kan få för sig att köra om på vänster sida om bilen.
  Farhult. Jag gillade att bada vid den stranden. Perfekt med småbarn. Mycket praktiskt att ta samma pris. Jag saknar möjligheten som vi hade på den tiden. När vi köpte jordgubbar, frukt, grönsaker, blommor, cider och annat genom att stanna till bilen vid en vägkant och betala genom ett "hål" eller till och med i kassalådor som gick att öppna. Fanns flera ställen på Bjärehalvön. Jag har bara hittat ett här, Hammars Backar.
  Hängande kryddträdgård låter som ett spännande projekt. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Farhult åkte vi alltid också till när barnen var små...och senare med. Det är mycket praktiskt att bara kunna ta varorna och lägga betalningen i en låda. Man slipper ifrån många långa köer.

   Radera
 3. Goförmiddag! I det läget hade jag med kännt skadeglädje! . Hängande kryddträdgård låter spännande.Vilket häftigt betalningsystem..Ja det är SOL!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dumma är att man tjänar inte in många sekunder på att fara fram som en dåre. Ingen kan ha så bråttom förutom utryckningsfordonen.

   Radera
 4. Ja, dessa fartdårar, man är ju alltid så orolig att det ska hända dem eller någon annan nånting. Har själv en son som är biltokig och är ständigt rädd när jag vet att han är ute på vägarna.....Bäst att inget veta :)
  Där i Farhult har jag nog aldrig varit och handlat växter. Men vilken smart lösning med betalningen :)
  Ha en trevlig söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig sett att det här trädgårdsmästeriet annonserar i någon tidning, men det behövs nog inte heller. Det är alltid mycket kunder där. Mun-mot-mun-reklamen är den bästa.

   Radera
 5. Koltrasten känner nog äkta glädje över att få ta sig ett bad mellan matningarna.
  Det verkar ovanligt med att betala hur man har lust. Men de måste väl (som tur är) ha god erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en hel del ställen här runt ikring där man betalar på detta viset, och det måste fungera bra, eftersom det fortsätter.

   Radera
 6. Det finns många bilförare som fått körkortet i julklapp.
  Blommor , växter och sånt som tillhör sommaren mår man bara bra av. Så roligt att plantera det är.

  Ha en fin ny vecka nu.
  Söndagskram från mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt när det gäller vissa bilförare. Det är skrämmande att de inte tänker mer på sina medtrafikanter.

   Radera
 7. Vissa borde inte få framföra motorfordon....

  Så fantastiskt att handla blommor av en trädgårdsmästare som kan sin sak och dessutom litar på sina kunder! Och förhoppningsvis inte drabbas av långfingrade besökare.
  I helgen har det blivit ett par vändor till ortens handelsträdgårdar. Så njutbart! Är inte klar med rensandet och planterandet ännu, men kroppen sade ifrån. Händer och knän måste få vila innan jag tar itu med resten någon kväll i veckan.
  Så vackert fågelbad! Jag hade tänkt mig något liknande med hittade bara ett mindre betongfat. Snarast ett insektsbad... Får väl se om det lockar någon framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att skaffa lite nya växter varje år, så trädgården blir lite annorlunda. Jag känner också att lite vilostunder behövs mellan planterandet.

   Radera
 8. Känner till den där vägen du beskriver, lustigt va?! Jag en smålänning, men med dotter i Ängelholm där vi är ofta. Farhult åker vi till varje vår och handlar fina växter, vi var där i år också när vi var katt o husvakt.
  Ja jag säger då det, tänk att handla och lägga pengarna i en låda, det har de gjort länge. Men så är det ju då kontanter som gäller, det har jag sällan på mig. Förra året åkte vi in till Jonstorp och tog ut på bankomat, för vi hade missat det där med kontanter och jag ville verkligen köpa deras fina växter.
  Det är bra med priser som är samma, lättare att räkna ut och betala, de har ju även bonnaägg.
  Men det har vi själva här hemma, sex ägg varje dag, men de värpt lite dåligt sista tid, de vill bara ligga på dem, men då gäller det att göra det helhjärtat och inte slarva. Ja hönorna driver lite med oss, *fniss*
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sista gångerna jag varit i Farhult har de inte haft några ägg. Deras hönor är kanske också på spexhumör.

   Radera
 9. Det finns en hel del som inte alls borde vara ute i trafiken. Bra att bilisten fick köra i samma hastighet som alla andra - en bit i alla fall.
  Härligt med nya växter och vilket underbart system för att betala.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt att de fortfarande kan ha kvar sitt betalningssystemet. Antagligen är det inte många som missbrukar det.

   Radera
 10. Vilken härlig bild på koltrasten!
  Ja du... en del unnar man verkligen att få lugna ner sig lite i en långsam kö :) Tyvärr är det alltför många som inte klarar att "ta det lite lugnt".
  Verkar vara en väldigt bra trädgårdsmästare... och som tur är finns det fortfarande ärliga människor :)

  Andra sidan av det vackra Skåne blir nästa gång vi åker söderut. Där har vi varit för inte alltför många år sedan, medan Österlen har vi inte varit i sedan barnen var små och den yngste är 36 nu!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många vackra platser som man vill besöka. Ibland är det svårt att välja.

   Radera