fredag 22 november 2013

Dåre oberoende av färg


Man hör ofta uttrycket att någon kör som en blådåre. Då menar man klart att personen i fråga kör för fort eller ansvarslöst över huvud taget. Var färgen blå kommer in i det hela förstår jag inte. Slår man upp ordet blådåre står det att läsa att det menas en person som uppträder omdömeslöst, och det stämmer på pricken.

Jag råkade ut för en blådåre igår när jag körde hem. Han satt i en blå bil så han förstärkte verkligen uttrycket. Hastighetsbegränsningen i samhället är 50 km/tim utom i vissa villaområden och utanför skolor där man endast får köra 30km/tim. På vägen upp till där jag bor är en Makadamfabrik belägen. Den är nerlagd nu, men när den var igång så korsade lastbilarna den här vägen åtskilliga gånger om dagen. Därför är det målat dubbla vita streck i vägbanan för att förhindra omkörning. Det är en mycket populär plats hos trafikpolisen. De står där med sina fartkameror titt som tätt. Så har det varit så långt tillbaka jag kan minnas. Efter att ha kört den här vägen nästan dagligen i mer än 40 år, så finns det lagrat inne i hjärnan att det är 50km/tim som gäller. Annars kan det bli en dyr historia. Och tanken på att köra om någon annan bil på den här korta sträckan dyker aldrig ens upp.

I förra veckan var det åter dags för en fartkontroll. Synd att de inte valde att stå där igår i stället, för då hade de verkligen fått jackpot. När jag körde där i tillåtna 50km/tim så blåste den här "dåren" förbi mig så det visslade om det. Inte nog med att han bröt mot fartgränsen, han körde även om fastän det var dubbla vita streck i vägbanan. Polisen valde absolut fel dag för sin trafikkontroll den här gången.

16 kommentarer:

 1. Här nere har vi också blådårar .Jag tror inte att det är samma...Det var en mycket trevlig och annorlunda teater.Man fick sej en tankeställare .. Ha en skön fredagskväll.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror faktiskt att det finns gott om den här sorten.

   Radera
 2. Så dumt och oförståndigt att köra så. Både för en själv och andra. Det hade varit bra om polisen fått tala med hen en stund så hen kanske insett faran innan något händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kunde ja alltid hoppats på att det hjälpt. Det hade väl i varje fall "svidit" i plånboken om inte annat.

   Radera
 3. Blådårar har tyvärr turen att kunna undvika fartkontrollerna :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog oftast så, tråkigt nog. De borde få sig en näsbränna.

   Radera
 4. Hejsan Gunnel !

  Visst är det hemskt med bilförare som inte håller den hastighet som är laglig.
  Det var härligt att på den tiden det var fritt, Pappa hade Ford Fairlane och 140 var sakta
  tyckte han.

  Då gick det undan.

  Ha en fin Fredag !

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den trafik och det vägnät vi har idag, så behövs det verkligen med hastighetsgränser. Ha det bra du med.

   Radera
 5. de får antagligen ut någon kick av det, annars skulle de ju inte köra så där, men som du säger, det skulle ha varit fartkontroll den dagen
  Sv: snöeländet regnade bort senare på dagen, som tur är :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får leta upp nånstans där de kan köra som de vill......utan att riskera skada nån annan människa.

   Radera
 6. Jag tycker absolut att man ska hålla på hastigheten. Särskilt i samhällen....Här händer det att stora lastbilar med släp irrar in i vårt lilla kvarter. Förmodligen följer de sin GPS och den har inte fattat att vägar byggts om och stängts av. När de inser att de kört fel lägger de ofta i backen och kör så det viner i asfalten....Mer än en gång som jag varit på väg att anmäla:((

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sunt förnuft är en bristvara hos många bilförare.

   Radera
 7. Om det bara var dem själva det gällde men nu är ju risken stor att andra får sätta livet till. Förmodar att det är ren obetänksamhet, att de tror att inget kommer att hända men fartkameror och poliskontroller är nog bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta vad de har för uppfattning om sin körskicklighet.

   Radera
 8. Glasklart att det inte gällde skånskan för vi har kvar Å Ä Ö ... Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En skåning kan man alltid lita på.

   Radera