måndag 18 november 2013

Nyöppning


Det är ganska vanligt att både restauranger och affärer stänger ett tag för att ändra om, och sen annonseras det om nyöppning. Så har det skett här med. I år har jag utökat mitt café med en undervåning. Det runda bordet som på sommaren står på mitt Plommoncafé har jag tillfälligt lånat. Det finns ett hål rakt genom bordskivan ifall man ville ha parasoll där, och det var helt utmärkt till det jag hade planerat. Jag stack stången med fågelhuset rakt genom bordet och kilade fast den i marken. Nu står allt stadigt hur mycket det än blåser. I fjor när jag hade bordet på baksidan vägrade de att flyga dit, så därför provar jag en annan lösning denna gången....nämligen camoflauge. Jag klippte remsor av ett svart tyg och lindade runt benen på bordet och till skivan klippte jag till en cirkel, som jag tejpade fast runt om. Det syns inte längre att det är ett vitt bord.


På skivan får jag plats att lägga kakorna jag bakar och äpplen och annat smått och gott som jag serverar.
Jag gjorde en kokosfettskaka i en kakform med hål i mitten, och det passade perfekt att trä den över stången, så den inte ramlar ner på marken. Solrosen, som självsådde sig, fick också plats där.


Jordnötskottarna har blivit en stor succé så de kunde jag inte stryka från menyn. Jag kilar fast dem i grenarna på häcken.

Det är mest pilfinkar som kommer på besök, men jag har märkt att blåmesarna har ökat i antal. Talgoxarna är ungefär som de andra åren, men det är en liten gynnare som jag saknar...nämligen rödhaken. Så länge jag höll på att klippa buskarna i trädgården var han på plats varje dag, men nu lyser han med sin frånvaro. Jag hoppas verkligen att det inte hänt honom något.Idag kom en liten tjockis hit. Han är en halv gång till så stor som de övriga fåglarna och ser ut som ett melerat angoranystan i brunt och gult. Han eller hon var jättesöt.

Till vår glädje så har även spillkråkan hittat hit.

Det kommer titt som tätt en katt och ligger på lur bland buskarna, men eftersom jag bestämt mig för att det ska vara ett vegetariskt café så tänker jag inte utspisa den här katten. Jag vet nämligen att det är ingen uteliggare utan han bor i en stor villa och blir serverad mat varje dag. Det känns alltså inte så svårt att neka honom tillträde till mitt café. Eftersom ingen mat ligger på marken längre, så är det inga fåglar som hoppar runt där. Då är det inte så lockande att ligga och lurpassa längre.


28 kommentarer:

 1. Smart att ha en bordskiva som skydd mot katten. Dina fåglar har verkligen fint och ser ut att få massor av läckerheter. Själv har jag inte börjat mata fåglarna än, men har köpt hem allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är avstressande att sitta och kolla in dem.

   Radera
 2. Vilka glada fåglar du måtte ha. Det är litet roligt när det kommer något annat än de vanliga fåglarna.
  Jag tänker ibland att jag också ska starta en sådan verksamhet, men egentligen fattas nog den verkliga lusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grannen mittemot bjuder också på mycket läckerheter, så vi har en stor fågelkoloni här varje dag.

   Radera
 3. Så fint du har dukat för dina fåglar! Också här har vi kommit igång rejält med matandet. Steglitsarna står för färgklicken i sällskapet.
  Hur gör du kottarna med jordnötter?
  Fint foto av hackspetten på sista bilden! Ja, alla bilder är bra, men den gillar jag bäst
  kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar vanliga grankottar och brer på ett lager med jordnötssmör. Sen rullar jag kotten i fågelfröblandningen. Enkla bakverk.

   Radera
 4. Dina fåglar har det verkligen bra. Första klassens restaurang. Och vilken meny. Jag har försökt ha fågelbord på mitt balkongbord (har ju ingen trädgård), men bordet och balkonggolvet såg inte roligt ut efter den vintern. Så nu blir det bara någon "matbollar" som jag knyter fast på balkongräcket. Fåglarna sköter sig bättre då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser klart inte så kul ut på "golvet", men det gör inte så mycket i trädgården.

   Radera
 5. vad fint du har ordnat det till fåglarna :) det är ju så roligt att se alla som kommer på besök vid matbordet :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt när det kommer lite olika sorter.

   Radera
 6. Du är es riktig fågelvän. Jag har haft mat till fåglarna i trädgården,men hundarna tycker att det är deras revir. Och när jag läste om hur du har gjort slog tanken mej att jag har ju en framsida som jag kan bjuda fåglarna på mat.Ska se vad jag kan hitta på..Ja man måste tänka på vad man skriver och vad man säger.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att titta på fåglar. Min mor var en duktig fågelkännare, men den kunskapen har inte jag.

   Radera
 7. Så mysigt de har det på ditt lilla café....Önska nästan jag var en liten pippifågel Då hade jag flygit dit:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen....men vi kan sitta inne och fika i stället.

   Radera
 8. Vilken fin uteservering du har ordnat. Hoppas du får många besökare.
  Det är så fridfullt och roligt att sitta och titta på fåglarna när de äter. Är det ett tecken på att man blivit gammal kanske???
  Ha det gott. Kram Birgit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det har med åldern att göra. I så fall har jag nog alltid varit gammal. Tror det är när man börjar mata duvor som man räknas som gammal. Fast det kan inte heller stämma. Min man har brevduvor och har haft sen han var 30 år.

   Radera
 9. Nu hade du verkligen fått till ett riktigt smörgåsbord för fåglarna! Så mysigt det blev! Smart med jordnötskottar! Kramar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fullt med gäster dagligen, så det är nog populärt.

   Radera
 10. Vilken service för fåglarna. Dom kvittrar nog extra vackert för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får kanske öppna fönstret så jag kan lyssna på sången.

   Radera
 11. Tjockisen var riktigt söt. Du måste ha ett namn på det vegetariska cafét.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Får fundera på det.

   Radera
 12. Oj, hjälp, jag har inte öppnat mitt kafé än!!! Det är väl hög tid för det...
  Så fint Du gjort i Ditt kafé!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte haft öppet så länge, men det är välbesökt.

   Radera
 13. Men du, hoppar inte grannkatten upp på det lilla bordet och kniper en fågel? Det ser så lågt ut bordet...men jättefint har du ordnat och jag hoppas verkligen dina cafegäster är nöjda med arrangemanget! Jag saknar domherrar som jag inte sett sedan vi flyttade hit, kanske vill de inte komma fram till hyreshusen utan håller sig till de mer exklusiva bydelarna, haha
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katten har inte synts till, så jag vet inte vad den planerar, men det får jag ta ställning till då. Domherrarna kommer bara hit när det är jättekallt, annars ser jag dem bara inne i skogen.

   Radera
 14. Härligt med nyöppning... så har skedde även här för ett tag sedan och när det är tomt på fågelbordet knackar talgoxarna på fönstret :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så företagsamma dina fåglar är.

   Radera