fredag 15 november 2013

Insnöat


Nu ramlar det in den ena leksakskatalogen efter den andra med julklappstips. Jag förvånar mig varje år över priserna. Inte minns jag att leksaker var så vansinnigt dyra när mina barn var små. Jag menar givetvis om man ser i förhållande till andra varor. Då är faktiskt Ullared lösningen på problemet. När jag var där i somras, så passade jag på att köpa en del.

En stor leksakskedja fick kritik för att de i sin katalog visade bilder på pojkar som lekte med dockor och flickor som lekte med dinosaurier och bilar. Här i Sverige var det ingen som reagerade och det låter betryggande, men i Danmark var det en del som hängde upp sig på det. När TV-reportern frågade ett antal personer i olika åldrar var det dock ingen av dem som hade några negativa synpunkter. Det var medlemmarna i ett politiskt parti som hade förfasat sig över detta. De kallade leksakskatalogen för pervers. Det är knappt man tror det är sant. Vad är det som är så perverst med att pojkar och flickor leker med varandras leksaker?  Det har väl skett i alla tider? Det enda som är perverst är de här politikernas insnöade åsikter.

28 kommentarer:

 1. Det är ju positivt i alla fall att inga politiker i Sverige haft så förstockade synpunkter på katalogen. Vi har tydligen kommit en bit längre här i landet än de har i Danmark.

  Klokt av dig att hamstra lite när du var i Ullared!
  Ha en trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att förstå hur de här politikerna tänkte. Någon av dem måste väl ha barn eller träffat på barn nån gång, och sett hur det är i verkligheten.

   Radera
 2. Men kära nån... våra pojkar lekte med dockor!! Hade vi fått flickor så skulle de få leka med bilar så mycket de bara orkade.. ........Svar:Han är själv i 80 årsåldern och jobbar för fullt.Kommunmännen/kvinnorna brukar han läsa lusen av! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte se nåt konstigt med att pojkar och flickor leker med varandras saker. Det är ju helt naturligt.

   Radera
 3. Att leksaker är dyra, ja! Inte ser dom så kul ut heller. Nu såg jag en leksaksbankomat. De reade den och det kanske behövs nu när vi helst inte ska syssla med kontanter. Och hur kul är det med en diskmaskin i plast? Tyvärr önskar ju sig barn det de ser i leksakskatalogerna.
  Vi tar fram det stora rejäla garaget i trä som maken byggt. Det tål både att stå o hoppa på. Men naturligtvis finns det bilar i det. Det åker föresten fram ikväll. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går precis lika bra om inte bättre med hemgjorda saker, för de är i regel bastantare. Kul med barnbarnsbesök i kväll...för det antar jag att det blir.

   Radera
 4. Jag köper nästan inga leksaker alls till barnbarnen. Jag köper böcker för det tycker både jag också tjejerna är mysigare att krypa upp i ett soffhörn med dem och läsa och mysa och prata, berätta och fråga. Ger så mycket. Så blir det stickade vantar, sockor och mössor :-) Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker är perfekta presenter. Vi har köpt en Skrållandocka till Zoe och sen kan man ju göra kläder i det oändliga.

   Radera
 5. Lite skönt att lilla B har vuxit ifrån leksaker...När hon fyllde år fick hon en upplevelse av sina bröder. De tar henne på en helhelg i Göteborg. Med julmarknad, restaurang besök och shopping....Gissa om hon blev glad:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken toppenpresent! Jag tycker det är lättare att hitta på presenter ju större barnen blir.

   Radera
 6. Önskar dig en underbar helg min vän hoppas det blir soligt vackert och trevligt på alla sätt .. massor av kramar Nicki

  SvaraRadera
 7. Det är jättedyrt om man köper de leksaker som är "inne" just nu. Väntar man ett år eller två så får man dem för en fjärdedel av priset. Och beträffande så kallade flick- och pojkleksaker har vi precis samma åsikt du och jag. Mina tre gossar har inte präglats av denna uppdelning kanske för att de inte har någon syster att jämföra sig med och för att de haft "blandade" leksaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta barn har sån fantasi, och klarar sig med billigare saker. Det är ju inte priset som avgör om det är en bra eller dålig leksak.

   Radera
 8. Ja jag håller med dig här ramlar också leksakskataloger in så det står härliga till.
  Men jag har sparat dom för barnbarnen brukar tycka om att kika i dom och imorron kommer
  alla tre prinsarna å hälsar på.
  Sen kanske dom kan peka ut om det är något dom INTE har ....hahaha
  barnen idag har ju så mycket leksaker så det är inte sant, men vet inte vad man ska ge dom.
  Och att inte barnen kan leka med pojk å flickleksaker förstår jag inte.
  Jag var en riktig dockmamma när jag var liten,
  men lånade också brorsan hemsnickrade pistoler å jagade indianer....

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är smarta och tänker inte så enkelspårigt som en del vuxna. Jag tror inte de tänker i banorna flick och pojksaker. Som vuxen kan man ju själv sitta och titta i kataloger och önska sig saker, så jag förstår att barn också vill göra det.

   Radera
 9. Mina söner fick mycket Lego på 80-talet och jag tycker nog att de är billigare nu även om man inte räknar in högre lön nu än då. Jag var ju på Ullared för några dagar sen och det gick knappt att röra sig på avd leksaker. Och det är ju inte att undra på när Tomten nu snart ska komma......Trevlig helg/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lego är ett bra val tycker jag. Det finns för alla åldersklasser och som vuxen kan jag själv tycka det är kul.

   Radera
 10. Man drunknar i kataloger och får gömma för barnbarnen :) Vad trångsynta människor, jag har köpt bilar åt mindre tösen till födelsedagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del människor förstår jag mig inte alls på. För en politiker finns det väl också större problem att ta tag i än leksaksproblem, kan man tycka.

   Radera
 11. Bra skrivet. Jag reagerar ungefär på samma sätt som du. Själv föredrar jag dock att köpa bra böcker till barn. Det finns så många "klassiker" som såväl flickor som pojkar borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper mest böcker till Rasmus eftersom han gillar att läsa, och en del svenska sagoböcker blir det med till de båda utlandsboende barnbarnen. Eftersom de är mindre får det bli någon leksak också.

   Radera
 12. Jättebra skrivet av dig.
  Önskar dig en fortsatt jättefin helg!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 13. Det är toppen att i en leksakskatalog visa att både pojkar och flickor kan leka med dockor, bilar osv
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ju visa hur det är i verkligheten.

   Radera
 14. Skönt att se att vi är många som reagerade på den danska politikerns uttalande. Ibland verkar det som om nutidens småbarnsföräldrar är mer fixerade vid vad som är lämpligt för pojkar respektive flickor, även när det gäller kläder. Trist tycker jag. Kan inte minnas att mina egna läste så mycket i leksakskatalogerna men däremot att jag gjorde det och önskade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles för mycket styrs av andras tyckande. Jag tycker var och en ska få bestämma över vad den vill göra utan att andra ska lägga sig i.

   Radera