onsdag 20 november 2013

Rumpnissedag


Igår var det en riktig Rumpnissedag...nämligen mörkt från morgon till kväll. Den ena Rumpnissen som får Ronjas mössa över huvudet säger ju:" Nu blev det kvelller", och det var det precis hela dan igår. Dagsljus är betydligt mycket bättre än lampljus. Man blir piggare av det och jag ser framför allt mycket bättre. Huruvida man ser bättre ut i dagsljus eller inte är en annan sak. Jag ska investera i en dagsljuslampa att sätta vid mina symaskiner, för jag märker för vart år att det blir jobbigare och jobbigare att se tydligt. Det spelar ingen roll att jag får annan styrka på mina glasögon.

Det var inte bara mörkt igår utan lite småregnigt också....en riktig innesittardag eller innepysslardag. Jag bestämde mig för att gå igenom alla hyllor och lådor i mitt datarum. Jag har en slänga-ner-saker-i-låda och den var full till brädden. Jag hittade mycket matnyttigt där och också sånt som egentligen inte skulle ha hamnat där utan åkt direkt till pappersåtervinningen. Det är inte helt fel med sådana här småtrista dagar....det blir lite ordning och reda...i varje fall hos mig.

När jag fått ordning på mina papper var jag så inspirerad av att sortera och städa, så jag fortsattte med hela rummet. Om tio dagar är vi inne i julmånaden och jag brukar börja julpynta till advent, så jag tänkte förbereda så mycket som möjligt redan nu. Julgardinerna är framplockade och alla änglar som ska hänga i mitt rum ligger i startgroparna för att flyga på plats så fort det blir första advent. Jag ser så fram emot att få tända alla adventsljusstakar och stjärnor. Helt plötsligt så blir det ljust igen.

36 kommentarer:

 1. Håller med om att såna här grå dagar är bra, för av tristess sätter man igång med något projekt hemma som inte blivit gjort. Det är så skönt att rensa mellan varven.
  Jag ser också fram emot att få ställa fram adventstakar och stjärnor, för det blir så mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rensning behövs lite då och då. Tyvärr fylls det på ganska snabbt igen.

   Radera
 2. Rumpnissarna är så söta :-) och vädret ja i 2 dagar har jag haft det som du beskriver det men idag har jag en stor sol och det är väldigt ljust och mysigt..

  Julpyntet jag ´bara älskar sånt första advent så glittrar mitt hem adventsljusstakar i alla fönster ljusslingor ute röda dukar tomtar snölyktor ja allt man kan ha så första advent har julen flyttat in i mitt hem finns bara en sak kvar det är julgranen den tar jag alltid fram kvällen före julaftonmen julen är min absoluta favorithelg.. Lycka till med ditt pyntande kram Nicki

  SvaraRadera
 3. November kan man ju ha till pyssel-och röjamånad så man slipper titta på mörkret och skiten utanför...om man inte blir sjuk...
  Det är dimma och inte ljust idag heller.
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma gråa dis här, men i tidningen var det ritat en stor sol för söndagen. Det hoppas jag på.

   Radera
 4. visst är det mörkt och grått nu, fast idag har vi en mycket svag liten sol som försöker i allafall
  kramar

  SvaraRadera
 5. Rumpnissedag tycker jag var en bra benämning på sådana dagar. Visst kan det vara skönt att känna att man inte MÅSTE gå ut, utan det är helt okej att vara inne och fixa.

  Svar: DassGPS. Ny affärsidé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju en hel del som behövs göras nu inför julen, och det är mest roliga saker som tur är.

   Radera
 6. Vad bra att det kommer sådana dagar ibland. Och egentligen är det inte så tråkigt att sortera och rensa när man väl kommer igång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hittar i regel saker som man letat länge efter, så det är absolut bra med lite rensardagar.

   Radera
 7. Idag är det rumpnisseväder här. Längtar också efter första advent. Har sett i en del fönster att man redan tagit fram adventsljusstakarna... Men jag väntar med det! Och sedan så... står det inte på förrän vi går mot ljusare tider igen. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar julen och allt som hör till den, men så fort den är över vill jag gärna ha vår. Det är kul att ha saker och ting att se fram emot.

   Radera
 8. Det har varit en rumpnissedag här idag. Mulet och regn och mörkt hela dagen.
  Visst är det roligt att få plocka fram adventsstakar och annat och sen kommer julpyntet, men inte riktigt ännu, inte hos mig i alla fall.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plockar upp pyntet från källaren, men ställer det inte på plats riktigt än.

   Radera
 9. Rumpnisseväder... kul namn på dag med trist väder :) En sådan dag har vi haft här idag och inatt hotar de med regn... och snö... brrr... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en hel del avåkningar här i morse p.g.a. halkan. Jag är glad att jag inte behöver åka till jobb tidigt om morgnarna längre.

   Radera
 10. Det var en söt rumpnisse.
  Här har det varit mörkt hela dagen.
  Har blivit en dag med att fästa trådar och brodera på Lovikkavantar.
  Längtar till första advent är så mysigt när man plockar fram allt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Advent är en mysig tid. Lovikkavantar skulle jag vilja sticka igen. Det har jag inte gjort sen mina barn var små.

   Radera
 11. Verkligen mörkt och trist hela dagen i går, ljusnade inte alls, och regn fick vi igen tillräckligt :( I dag var jag med större sessan och kolla in Buu-klubbens julturné och sen kom vi hem till mig och plockade fram tomtar och smått och gott till julen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt när man har ett barn som hjälp till att plocka fram julsaker.

   Radera
 12. Jag har 12 st färdiga den 13:de sitter i påtramen nu..Haé Kram.

  SvaraRadera
 13. Visst har det varit grått och mörkt idag. När jag gick genom stan såg jag att det var förberett med girlander, stjärnor m.m. men det var inte tänt. Det brukar bli till 1: advent och då badar centrum i ljus.
  Jag har köpt rödrutiga gardiner till köket och nästa vecka kommer de upp. Jag har lite pippi på att byta gardiner i köket. Herrn i huset suckar men han tycker inners inne att det blir fint. Och snart är det dags för alla adventsljusstakar, övrigt pynt får vara till julveckan. Förresten blir det inte numera så mycket julsaker. Vi är inte hemma, utan hos barnen, så det blir istället lite extra till nyår.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att förnya lite, och nya gardiner gör väldigt mycket. Innan vi vet ordet av så är det advent. Vi firar alltid julen här, så jag plockar fram så mycket jag har.

   Radera
 14. Vissa dagar så är det kul att städa i sina lådor Oj vad man hittar myecket som man varit av med.....Det är nog dom som har surrat i luften och som jag trott var bålgetingar!!! Aldrig de hade fått upp mej i en sån mackapär..Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan som att gå på skattjakt.

   Radera
 15. Idag och i går var det mörkt hela dagen här också, lamporna tända hela dagen,men söndag var rena vårdagen. Men det vänder ju snart, det går så fort.

  Tack, flytten kommer nog gå bra. Det är värre att få allt på plats, men då är jag ju där och behöver inte stressa
  tidsmässigt.
  Återkommer när jag är på plats.

  Kram

  SvaraRadera
 16. Det är trist när man måste ha tänt från det man stiger upp på morgonen tills man lägger sig på kvällen.

  SvaraRadera
 17. Haha, då fick jag ett namn på dagar liknande den i dag :) Fler lär det väl bli den kommande vintern. Om det inte vore för att jag försöker klara av pluggandet skulle jag sova ännu större del av dygnet. I dag har jag inte gjort något vettigt öht och kämpar med att hålla ögonlocken öppna. Kanske borde jag söka någon form av dagsljuslampa jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir då rakt inte pigg av det här gråa och trista vädret. Det är t.o.m. så jag skulle uppskatta lite snö bara för att få det lite ljusare ute.

   Radera
 18. Så mysigt Gunnel! Med pynt och förberedelser, inte med grådagar. Men de dagar solen skiner är sagolikt vackra nu med rosa himlar och frost. Jag tror dock vi är gjorda för att gå lite i ide.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte alls dumt med en period i idet.

   Radera
 19. November är något av Mordors rike (Tolkien). Mörkt så in i Norden och adventstiden kommer som ett välkommet brev på posten när vi åter tänder alla ljus vi behöver för välmåendet.
  För min del ägnar jag stor del av att vara i bageriet, som är ljust kaklat och varmt, under den här månaden, Även jag har börjat förbereda en liten anings aning för julen.
  Rumpnissedagar är annars ett förträffligt namn på mörka dagar:).
  Idag har vi en typisk sådan på Åland, mörkt, grått, regnigt och så där allmänt novembrigt. Men å andra sidan så skulle vi knappast njuta lika mycket av de ljusa soliga dagarna om vi inte hade de här mörka.
  Ha en fin dag!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har naturligtvis rätt. När nu december snart kommer så blir man överlycklig över allt som blir ljust.......och då har man glömt bort november.......som ibland kan vara en fin månad.

   Radera