torsdag 18 oktober 2012

Gammalmodig?


Längre tillbaks i tiden var det mer uppdelat vad kvinnor och män skulle göra. Jag tror aldrig att jag såg min farfar t.ex. diska nån gång. Min far gjorde det faktiskt när jag var i de övre tonåren, för då förvärvsarbetade min mor också. Hon var hemmafru alla år jag gick i skolan. Det började bli lite mer vanligt att karlar tog mer ansvar för hem och barn, men det går inte att jämföra med hur det är idag. Dagens unga är mycket mer jämställda, även om det naturligtvis finns undantag nu med. Förvärvsarbetar båda föräldrarna finns väl ingen anledning att endast den ena av dem ska ha huvudansvaret för hem och barn. Jag tror, eller hoppas, att den där knasiga attityden att det inte är manligt att utföra hushållssysslor eller passa barn är förlegad.

Göran kan både städa och laga mat lika bra eller dåligt som jag. Trots det är jag lite dum ibland, måste jag erkänna. När jag ska åka iväg några dagar så ser jag alltid till att handla hem mat och gärna förbereda middagar så han bara kan sätta in i micron. Det är inget som han ber mig att göra, men han hindrar mig inte heller från det. Varför är jag så korkad? När Göran ska åka iväg över dagen så tror jag aldrig han tänker tanken att han måste fixa middag till mig som jag bara kan plocka från frysen och värma. Jag måste ha kvar nån gammal gen från förr i tiden som biter sig fast.

Rasmus har antagligen hört när jag har diskuterat med hans mamma att jag förberett en del innan jag nu skulle åka, för han meddelade kort och koncist: "Vi kan passa morfar åt dig." Vad skönt! Då var det problemet ur världen.


24 kommentarer:

 1. Tur att det finns dom som tar hand om morfar!!
  Hoppas mormor blir lika väl omhändertagen om morfar skulle vara bortrest ett tag....

  Även om vi är hyfsat moderna så verkar det finnas en del ränder som aldrig går ur....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, Rasmus är väldigt omtänksam. Ibland när jag kommer hem till honom så erbjuder han mig att stanna på middag och sova över också ifall jag vill.

   Radera
 2. Haha... han är ju bara alldeles underbar, Rasmus :) Så skönt att att veta att någon ser efter morfar...
  Men visst är det så att den där gamla genen "spökar" ibland...
  Du har väl inte glömt något... snart, alldeles snart får du krama Zoé :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kontrollerat om och om igen det jag ska packa ner. Det stämmer varje gång, men det är ändå lika bra att ta det en gång till. Nu kan jag räkna timmarna.

   Radera
 3. Godmorgon! Jag har också kvar den där gamla genen.Det är fullt upp att vara pensionär .jag hade potatis och och olika grönsaker fiskfondu och lite grädde.snart åker du till Zoe! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är stressigt att vara pensionär. Det finns så mycket kul man vill hinna med. Åker ner till Kastrup i morgon förmiddag.

   Radera
 4. Det måste naturligtvis ta några generationer innan utvecklingen och därmed jämligheten är fullt utvecklad. Så länge man inte har ont av det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt ändras ju efter hand, det har vi ju sett.

   Radera
 5. J kan inte laga mat och åker jag någonstans ser jag alltid till att det finns mat som han kan värma, städa kan han men inte stoppa in i tvättmaskin och tvätta :)
  så imorgon far du iväg då :) ha det nu riktigt trevlig och NJUT
  Sv: visste inte ens att det fanns magmigrän men har läst om det nu på google
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden mellan att inte kunna och inte vilja kan vara hårfin.

   Radera
 6. Så skönt att jag hann fram för att vinka och säga hej. Skönt att morfar blir omhändertagen när du är på rymmen några dagar.
  önskar att du får det så superbra som det bara är möjligt!

  kram!

  SvaraRadera
 7. Jag kommer ihåg när jag växte upp på 50 och 60-talet, att mamma hade hand om alla hushållssyllor plus om oss barn.
  Pappa jobbade och när han kom hem hade mamma middagen färdig, och sedan gick pappa för att vila sig.
  Har t.ex. heller aldrig sett pappa diska när jag växte upp.
  och mamma slutade jobba när hon gifte sig med honom,
  och hon väntade då mig.
  och sedan blev vi fyra i syskonskaran, och mamma stannade hemma och gick aldrig ut i arbetslivet igen.
  Ja, det har verkligen blivit stor skillnad nu när det gäller könsrollerna, och tur är det...
  Papporna är mera delaktiga i hemmet och med barnen.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut mer naturligt som det är nu. Det måste ju ligga i båda föräldrarnas intresse att de ska vara delaktiga i allt som rör hem och barn.

   Radera
 8. Det är konstigt att en del kvinnor tror att männen blir handlingsförlamade när de är borta :-). Det är inte bara din generation, utan även yngre kvinnor som är så. Jag hade tidigare arbetskamrater som var 10 år yngre än jag och de hade fått för sig att deras sambos var tvungna att tas om hand och ompysslas. Jag hade fullt upp med att försöka förklara att det borde vara lika eftersom båda jobbar lika mycket.

  Själv är jag uppvuxen med en pappa som både diskade, städade och lagade mat. Kanske inte lika ofta som mamma gjorde, men hon jobbade kortare arbetsdagar. I mina relationer så har vi alltid delat på allt. Sen kan det vara så att man delar upp vissa sysslor, som fungerar bättre om den ena gör och tycker är roligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är konstigt för när vi är båda hemma hjälps vi åt utan att vi tänker på det. Jag har alltid talat om för mina barn både sonen och döttrarna att alla ska kunna sköta ett hushåll och ta hand om sig själv. Ingen ska servas i onödan. Jag hade nog behövt lyssna lite mer på mig själv.

   Radera
 9. Den gamla traditionen lever kvar till viss del. Du skrev att skillnaden mellan att kunna eller vilja är hårfin. Bra sagt.
  Man ska ärlig och jag måste säja att jag tvättar aldrig bilen, byter däck och en hel del annat. Men mannen lagar mat o handlar m.m.

  Nu måste du gå och sova så du är riktigt pigg när du kommer fram till Luxenburg imorgon. Njut av vistelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska försöka sova om det går. Jag tvättar inte heller bilen eller klipper gräset. Det viktigaste är ju att sakerna blir gjorda, sen kvittar det vem som gör vad.

   Radera
 10. Hahaha...härliga ungar!!! När min papps gick i pension så påtog han sig handling,diskning dammsugning, och tvättstugan. Allt för att ha nåt att göra :)Men mat var han inget bra på så det fick mamma hålla i :D...kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra att var och en gör det den är bäst på. Sen kan det ju ändå vara kul ibland att utmana sig själv och prova på nåt "omöjligt".

   Radera
 11. Jag är likadan. Gör i ordning matlådor som L. bara behöver micra då jag är borta. Men han har heller aldrig bett mig. Det har liksom bara alltid varit så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det är mitt eget fel, så det går inte att beklaga sig. Det är i och för sig inget betungande.

   Radera
 12. Oh, så många fina kläder Zoe ska få! Du är duktig, du!
  Ha det nu riktigt fint och mysigt!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ska ge mig iväg om några timmar.

   Radera