tisdag 9 oktober 2012

5 timmar


Så många timmar har jag sovit i natt. Det här med sömn är egentligen ganska intressant. En del somnar så fort de har fått ett ben i sängen och själv kan jag ligga och vrida och vända mig i evigheter. Det har varit så ända sen jag var tonåring i stort sett. Jag har testat allt från gamla beprövade huskurer till sömntabletter utan nåt större positivt resultat. Det brukar alltid sluta med att jag går upp och sätter mig framför TV:n eller datorn. Man är ändå inte så pigg så det funkar att göra nåt avancerat. Nåt som funkar bra är att äta. Inte så att man blir sömnig av det, men det är inte mer avancerat än man klarar av att utföra den sysslan. Tyvärr!

När jag gick på en stresskurs för en del år sen, fick jag veta att det gjorts undersökningar om hur många timmar man behövde sova för att må bra. Man kom då fram till att det är fullt tillräckligt ifall man sover 4 timmar per natt. Det tror jag ändå måste vara väldigt individuellt. Kanske stämmer det att kroppen klarar sig på 4 timmars sömn, men jag tror inte det är nyttigt att alltid hålla sig till det. Jag känner mig då inte alls på alerten idag, och jag har ändå sovit på övertid.24 kommentarer:

 1. Jag som har en viss erfarenhet genom åren som bagare, vill påstå att man överlever med fyra timmars sömn per dygn:), men inte mår man bra av det.
  Så jag håller med dig om att det är mycket individuellt detta med sömnbehov. Jag sover gärna åtta timmar per dygn om jag kan. Och nu kan jag, den här årstiden och det är himlaskönt.

  Under den ljusa tiden går det mycket lättare att stiga upp tidigt och inte sova mera än 4 timmar per dygn, ett tag, men bara ett tag. åtminstone jag blir trött och inte riktigt tillräknelig i vardagen om jag inte får sova längre än så.

  Och det bränns bara mera och mera...resan kommer närmare:)
  Ha en fin solskenstisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut lättare att sova färre timmar på sommaren, men jag tror också att man behöver lite fler timmar om man ska fungera normalt i längden.

   Radera
 2. Det kan så vara, att 4 timmar ska räcka. Och visst klarar man sig, men bra mår man inte. Jag har också haft mycket sömnproblem (somnat bra och vaknat efter ett par timmar o sedan ej somnat om). Men numera sover jag mycket bättre och somnar inte längre i soffhörnan på kvällarna. Skönt.
  Oj vad tiden går fort. Kul för dig att snart få åka. Och när du kommer hem, kigger det ett nytt golv, nya gardiner osv. Härligt det ska bli eller hur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot både resa och nyrenoverat kök.

   Radera
 3. Hejsan,,Ville bara kika in och säga Grattis..Visst är det väl så att vi kräver olika mycket sömn,,jag får nog ca 6 timmar/natt,oftast..Haé Kram.

  SvaraRadera
 4. Ja du var tvärsnabb..kommer en ny remsa snart..Haé Kramen.

  SvaraRadera
 5. Sömnbehovet tror jag är rätt individuellt - och beroende på årstid.
  Jag skulle gärna gå i ide nu när höstmörkret och kylan kommer och vakna fört när vårsolen värmer gott i backarna. Kanske var jag björn i mitt förra liv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vi är nog många som känner precis som du. Synd det inte går att ordna det så.

   Radera
 6. Sömnbehovet är olika.Eftersom du har sovit dåligt.Så kan jag ta ditt pass i em.Men du.. jag var bara kompledigt halva dan..Har inte hittat ett bra räcke än.. Kram!

  SvaraRadera
 7. Ja det där med sömnen....är ett kapitel för sig. Jag sover nu ca 7 timmar och är såååååå tacksam! Säger som de andra att 4 är för lite i längden.
  Tänk att snart åker du, så roligt för dig!
  Ha det så bra.
  Kram & vink från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när jag kommer ner till Zoe´har jag nog inte tid att sova ens 4 timmar, så jag hade ju behövt tanka lite sömn nu.

   Radera
 8. 4 timmar låter väldigt lite och jag klarar det inte i längden. Någon natt då och då går bra, men blir seg som bara den. Jag har oftast sovit mellan 6-7 timmar per natt och det räcker för mig. Men inte nu längre, för nu behöver jag närmare 8 timmar för att känna mig pigg. Och jag är så tacksam att jag fått bättre sömn och kan sova nu.

  Har genom min sjukdom haft väldiga sömnproblem och snurrat som du beskriver timme ut och timme in. Men det har lättat något de senaste åren och jag har några knep nu för tiden. Först försöker jag se till att jag fryser innan jag sätter på mig täcket, för att sen tycka att det är väldigt skönt med värmande täcke. Sen göra jag ansikts- och ögonavslappningsövningar och sen somnar jag. Men vaknar jag på natten, så måste jag äta något innan jag kan somna in. Det behöver inte vara mycket, 1-2 knäckebröd med något pålägg räcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för slags övningar? Kanske något jag kunde testa? Finns inget värre än att ligga och vänta på att man ska kunna sova.

   Radera
 9. Oj vad tiden går.10 dagar kvar. Jag sover ungefär 6 timmar varje natt och har så gjort de sista 10 åren. men på de timmarna hinner jag gå upp en vända ibland två gånger och ibland bara en. Det räcker bra för mig. Min man behöver bara lägga huvudet på kudden så sover han gott hela natten och ibland ett par timmar på dagen.
  ha det bra. kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vaknar vanligtvis med flera gånger på natten, men det tycker jag är ok, för jag somnar i regel om väldigt snabbt.

   Radera
 10. Oj oj, fem timmar låter väldigt lite. Jag tillhör den sorten som mår bäst av åtta timmar och har turen att för det allra mesta somna lätt och sova gott.
  Tack snälla du för den senaste kommentaren:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns ju inte lika jobbigt nu längre när jag inte behöver gå upp tidigt och åka till jobb.

   Radera
 11. Det där med sömn varierar nog en hel del, både hos en individ och mellan individer. När jag var ung så kunde jag sova 10 timmar varje dygn om ingen väckte mig. Numera brukar det bli så där 6 timmar på natten, men gärna någon timme till om jag är ledig på dagen och kan ta sovmorgon eller sova middag senare på dagen. Läste någonstans att man ska försöka somna samma tid varje kväll för man har liksom intervaller när man kan falla i sömn och om ett intervall har passerat så är det bättre att göra nåt aktivt så där en och en halv timma till nästa sömnintervall kommer och man känner när det är på väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert att man ska försöka lägga sig någorlunda samma tid för att kunna somna.

   Radera
 12. Sover sällan mer än 5-6 timmar... kvällstrött och morgonpigg, men oftast är det värken i skadad axel och rygg som väcker mig och gör att jag bara måste gå upp...
  Åh vad dagarna går... snart är det dags att åka!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska skriva en lista idag vad jag inte får glömma att ta med mig.

   Radera