onsdag 10 oktober 2012

8 delmål


Jag har väldigt lätt för att gå upp i vikt numera. När jag tittar på foton från när jag var mycket ung så fattar jag knappt att det är jag på bilderna. Jag var inte smal....jag var mager. Men det har jag tagit igen på gamla dar....med råge. Jag behöver gå ner ett antal kilon och nu tror jag faktiskt jag har hittat rätt metod. På den läkarmottagningen där jag är listad jobbar en sjuksköterska som tar emot patienter med övervikt. Hon kör inte med färdiga dieter eller pulver eller nåt annat hokus pokus, utan efter vägning och mätning så sitter vi och pratar i lugn och ro i en halvtimme. Jag får bra tips på hur man kan lura sig själv när man äter. Hon har många bra idéer på hur man kan välja bort en del saker och i stället ta nåt nyttigare. Det låter nästan för enkelt för att vara sant, men det funkar faktiskt, för jag har redan börjat tappa i vikt. Det bästa av allt är att hon inte kommer med en massa pekpinnar utan bara uppmuntran.

Jag har under årens lopp testat många bantningsmetoder. När jag var yngre var det aldrig så svårt att gå ner några kilon, men nu verkar det som de sitter fast med superlim. Förr fick man alltid med ett häfte med veckomatsedlar från Viktväktarna, men numera är det bara nåt enstaka recept. Jag har läst om konsulenter som verkligen ger järnet för sina kunder men tyvärr har jag aldrig haft turen att träffa en sådan eldsjäl. Det har bara varit att gå dit och väga sig och betala en summa för det. Ungefär som jag gör nu...fast detta kostar mig inget och jag har personlig rådgivning i 30 minuter, så det är betydligt bättre.

För nåt år sen så var det ett bantningsinstitut vars annonser jag störde mig väldigt på. De visade före och efter-bilder. Kvinnornas bilder visade innan viktminskningen en dam med hårt åtstramat hår i nacken iklädd bredrandig (helst tvärrandig också) tröja. Efteråt såg hon ut som rena fotomodellen; sminkad och uppsnofsad till tänderna och med världens största filmstjärnehårsvall. Kilona hade flyttat upp och satt sig i håret antagligen. Efter en del kritik mot deras produkter har de antagligen skaffat en ny fotograf, för det är helt naturliga bilder nu.

Jag har satt upp 8 delmål som jag har att sträva efter. Det är väldigt enkla mål, så jag verkligen ska ha en realistisk chans att nå dem inom överskådlig tid. Första delmålet räknar jag med att nå till jul. Sen får jag klart passa mig för att fira den bedriften med för mycket julmat. Men den tiden den sorgen.28 kommentarer:

 1. Jag har alltid varit smal, näst intill mager, men med åren så har nog en 3-4 kg smugit sig på. Om de ändå suttit på rätt ställe, skulle det väl inte göra och då vore det absolut inte något fel med det, men Newtons lagar råder!

  Man blir tunnare och tunnare upptill och bredare och bredare nedtill. Rynkig och mager i ansiktet och rund och rar om magen. Inte roligt alls!

  Lycka till att nå dina delmål. Det låter mycket vettigt!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr lite mer än 4 kg som jag skulle vilja säga adjö till. Jag har bara mig själv att skylla att det har blivit så, och därför måste jag själv ta itu med problemet också.

   Radera
 2. Låter väldigt vettigt detta!
  Äldre man blir svårare är det att gå ner i vikt, när omsättningen förändras.
  Samma "problem" här. Lätt att gå upp i vikt men svårt att få bort de extra kilona.
  Lycka till med delmålen!

  kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den här gången känner jag mig verkligen motiverad. Tror det beror mycket på att jag hittat rätt person att hjälpa mig.

   Radera
 3. En sån sköterska skulle jag också behöva träffa. För jag har så svårt att få ner vikten. I för sig är jag inte frisk och har en ämnesomsättningssjukdom, men skulle så gärna vilja få ner några kilo. Ska nog ta kontakt med vårdcentralen och kolla om det finns här också.

  Jag var med i viktväktarna för snart 20 år sen och gick ner 15 kg, som jag planerat och det fungerarde fint då. Men jag var frisk på den tiden. Nu klarar jag inte av att räkna och hålla koll på allt jag stoppar i mig med prickar, punkter eller vad det kan vara. Är för okoncentrerad nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte heller ha en massa måsten att följa. Precis som du så har jag också en ämnesomsättningssjukdom, men trots det så verkar det funka med viktnergång den här gången.

   Radera
 4. Mina kilo sitter också med superlim.Kan jag få några tips hur jag ska tappa dom??? Du kan ju göra rårakor på mandelpotatis.Ha en bra dag!Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska jag testa nån gång. Sötpotatis är också en potatis jag gillar.

   Radera
 5. det där är en mycket bättre metod, sakta men säkert gå ner i vikt, för då är det så mycket lättare att behålla den vikten
  Sv: jag vet egentligen inte vad det är, den satt fast på en växt
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skinnet ska ju helst hänga med också, så det inte hänger och slänger på kroppen sen.

   Radera
 6. Mötas på halva vägen!Är du från vettet tösabit!!!Nä jag går 1/4 och du 3/4 .Det blir rättvisst fördelat med tanke på åldern.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får vi nog ha lite förhandlingar om.

   Radera
 7. Uppmuntran är ju mycket bättre än pekpinnar!!! Lycka till! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betydligt trevligare att få veta vad man får äta eller göra, än en massa förbud. Då tappar jag lusten med en gång.

   Radera
 8. Tänk att det ska vara sååå svårt att få ner vikten o sen behålla den !! Vet inte hur många olika dieter o grejs jag provar under mitt liv …. Funkar ett tag sen trillar jag dit igen :(
  Hoppas du lyckas nu när det är på ett annat sätt o med en "lämpad" kvinna till hjälp !!
  Kram på dej !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårare ju äldre man blir, men detta är första gången jag själv verkligen tror på att jag ska lyckas.

   Radera
 9. Du har rätt...det är mycket svårare att gå ner i vikt när man är äldre men det GÅR! Jag har tappat sju kilo på två månader men egentligen hade jag tänkt mig ett halvt kilo i veckan till nästa sommar.Förr testade jag alla möjliga metoder och visst,det höll ett tag men sen var jag tillbaka på ruta ett.För ett par år sen var jag hos Xtravaganza...och tappade både hakorna och magen när jag hörde priset och att man skulle leva på soppor.Så nån nytta gjorde iaf. det korta besöket,hehehehe!LCHF funkade inte alls,jag fick bara ont i magen,brrr!Nu gör jag ungefär som din sjuksköterska,lurar mig själv och tänker ett extra varv när suget sätter in.Tror det är det enda vettiga sättet.Du är en lyckost som har henne till hjälp,såna växer inte på träd precis.
  Slutar innan jag skriver en hel roman här,tssss!
  Kram och hej...ha det gott!

  Redtoppskan som glömt att logga in sig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ganska kostsamt med alla dieter man ska följa. Nu har jag gratis vägning och vägledning. Jag vill ju kunna leva ett vanligt liv och inte konstra till det för mycket.

   Radera
 10. Jag behöver gå ner massor av kg....Men när det kommer till god mat, godis och fika är jag stenhård!!!: Rör inte mitt liv;))Däremot håller jag min runda form i form med mycket motion och mår bra med mina extra kg;)

  Lycka till med dina mål! Du kommer att klara det.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din uppmuntran. Jag mår tyvärr inte bra av min övervikt så detta är ett måste. Jag måste ta mig i kragen och motionera mer regelbundet också som du gör.

   Radera
 11. Min man är en sådan som haft problem med vikten så länge jag minns. Men efter att han nu de senaste månaderna gått ner ca 7 kg bara genom att äta mindre kolhydrater, dvs potatis,pasta mm och äta väldigt mycket grönsaker och frukt och motionera mer, spelar golf, så tror jag det är en bra metod.( Han hade otur att behöva operera en fot och det visade sig ju genast på vågen tidigare....) Sen tror jag att man ska minska på "dåligt godis" och unna sig riktig choklad som sägs vara nyttigt och lite annat som man gillar att äta/dricka för annars tröttnar man nog. Själv har jag alltid varit smal, för smal och är nu glad åt att jag väger lite mer. Men som någon sa, det sätter sig inte där man helst skulle vilja. Håller tummar för att du lyckas med dina delmål.....//M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick också besvär med min ena fot och det fortsatte ett par år. Tyvärr så la jag på mg ett stort antal kilon då...men de ska bort nu.

   Radera
 12. Så bra Inlägg! Det där superlimmet har jag också...*fniss*...Så bra att du hittat en vettig person som kan ge råd och stötta. Detta kommer du att fixa "lätt som en plätt"
  Ha det så bra & vink från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går alltid hem med en positiv känsla när jag varit och vägt mig. Hon passar verkligen för det här jobbet.

   Radera
 13. Det är ju viktigt att träffa rätt person och få hjälp det har du ju gjort.

  Jag går ner lite utan råd och dåd, men det var behövligt då jag inte kom i kläderna.

  Läste någonstans att det där med att man går upp när man blir äldre var helt fel. Det man väger när man är 20 år ska man väga resten av livet. Tvilar lite på det måste jag säga. Fö man kymper ju också och de kilona måste ju fördelas också. Nu talar jag för mig själv, för jag räknas numer till de äldre.

  Lycka till jag tror du klarar julmaten galant. Det hörs ju att du verkligen vill och kämpar för det.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det låter underligt att man skulle väga lika mycket som när man var 20 år. Så smal tror jag inte jag vill bli igen.

   Radera
 14. Jag har också varit mager. Ge mig något bra tips, för nu är jag inte mager längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller nog bara att finna en människa som kan motivera en att tänka på mat på ett annorlunda sätt. Jag har haft en enorm tur, tycker jag själv, som hittat en jätteduktig person. Jag vet att jag hade aldrig klarat det på egen hand.

   Radera