tisdag 2 oktober 2012

Det går inte att vara inomhus


Det är ett fruktansvärt oväsen i vårt hus. Vi har bara ett par hörselskydd, och de har min man lagt beslag på. Han håller på att ta bort mattan i köket, för vi har valt ut en annan vi ska få lagt där. Först skar han den i remsor för att riva bort den, men det visade sig att limmet gjorde skäl för namnet, för det satt kvar. Som tur var fick han låna en maskin som slipar bort allt. Det tar tid och det väsnas. Jag tänkte att jag får försöka utnyttja den tiden till nåt vettigt fastän jag inte kan vara hemma. På med ytterkläder, kamera och plastpåse i fickan, sen var jag redo. Jag gick förbi en hage som passande nog heter Fårhagen. Det är längesen där var får nu, så när jag hörde ett konstigt ljud undrade jag vad det kunde vara. Då kom ett helt gäng får springande mot mig. De hade tydligen legat och vilat längre in i hagen, för jag såg att det fanns fler kvar där.


Jag hade bestämt mig för att gå och plocka nypon. Det finns oändligt många nyponbuskar som står på rad vid Makadammen. Man kan stanna i stort sett var som helst och bara plocka och plocka. Även om det är lite stickigt, så går det inte att jämföra med att plocka havtorn. Jag fick ihop en hel del på kort stund och nu ska jag ta dem med mig ner i källaren och stänga så många dörrar jag kan, så jag kan sitta där i lugn och ro och rensa dem. Jag läste nånstans att man kunde frysa nypon. Det har jag aldrig provat på tidigare, men jag ska ta undan några och se hur det blir. Jag brukar torka dem i ugnen och sen blir det jättegod nyponsoppa av dem. Ifall det blir nån soppa över, använder jag det som degspad när jag bakar Nyponbullar. Jättegott! Jag misstänker att det blir oväsen här i morgon också. Mina hamstergener säger att det finns mycket kvar i naturen som jag kan plocka med mig hem. Vi får se vad det blir i morgon.


20 kommentarer:

 1. Jag tror att du får ställa in dej på att vara ute imorgon också!Du har inga hörlurar till din mobil och ta på dej och spela musik???? Man kan gilla musik även om man inte kan ta en ton.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar inte lurarna. Det får bli en utedag i morgon också.

   Radera
 2. Det låter jättegott med riktig nyponsoppa! Det har jag nog inte ätit sedan jag var väldigt liten...på 50-talet någon gång. //M

  SvaraRadera
 3. Fin bild på fåren.

  Har aldrig plockat nypon, men skulle vilja göra det. För jag vill själv göra min nyponsoppa så den inte blir så söt som den normalt är när man köper den.

  Spännande med ny matta. Hoppas du fick lite lugn och ro i källaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar hemmagjord nyponsoppa av just den anledningen du nämnde. Jag guillar inte när det är för sött.

   Radera
 4. jag skulle också flytt fältet ifall det var sådant oväsen inne, nypon är ju fulla av vitaminer och du gör rätt i att ta tillvara dem
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är perfekt med varm nyponsoppa nu när det börjar bli ruggigt ute.

   Radera
 5. Och nyponbullar... sådana har jag i min tur aldrig hört talas om :-)
  Nyponsoppa däremot nog - men jag tror dig då du säger att bullarna är goda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är gott med lite annorlunda bröd och bullar.

   Radera
 6. Det känns som att du valde det bästa. Jag har inte plockat mina nypon än men det blir nog till helgen. Jag har inrättar ett par särskilda handskar för detta stickiga, men trevliga ändamål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det känns så bakvänt att ha handskar, så jag får stå ut med att plocka taggar ur fingrarna sen.

   Radera
 7. Jag brukar också plocka nypon, men gör det väldigt bekvämt för mig sedan. Bara snoppar bort det rufsiga, tvättar dem och lägger dem direkt i frysen i lagom stora portioner för en soppa. Sedan när det är dags kokar jag dem, passerar och allt kli och annat jag inte vill ha ligger i durkslaget, bara att slänga och resten i en burk under. Sedan gör jag soppan.
  Det är den godast nyponsoppan, den man gör själv:)

  Ha det gott! I dubbel bemärkelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar också bara bort rufset och tvättar nyponen. Det verkar smart att frysa, det går ju betydligt snabbare än torkningen. I morgon blir det fest!

   Radera
 8. Svar
  1. Nyponplockning hör hösten till. Höstfärg och höstgott.

   Radera
 9. Det är viktigt att "bejaka" sina hamstergener;)
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Det gjorde inget att det var oljud i huset. Du fick fina nypon och jättefina bilder på desamma och på fåren.
  Nyponbullar har jag bakat, men däremot aldrig gjort egen nyponsoppa. Den köpta är ju mycket riktigt för söt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fördel när man själv kan bestämma hur söt man vill ha soppan. Jag använder Stevia. Det går inte åt så mycket och blir lika gott som med vanligt socker.

   Radera