måndag 3 september 2012

Olaglig servering?


Varje höst är det alltid ett stort antal fåglar som flyger rakt in i våra fönster till TV-rummet. Vi har altanen precis utanför, så det händer ofta att jag ser yra fåglar sitta och ta igen sig på golvet. När de kvicknat till ger de sig iväg igen, men tyvärr har ju inte alla samma tur. Visserligen speglar sig träd och buskar i fönstren, så de tror kanske att det är bara att gasa på, men så ser det ju ut hela sommaren också och då händer det inte lika ofta. Tror knappast det hjälper att jag sätter upp en "EJ genomfarts-skylt". De här vansinnesflygfärderna  brukar börja i mitten på augusti och hålla på ca en månad framåt. Jag kom på att det sammanfaller med när Aroniabären har säsong. Kan det vara nåt skumt med dem, tro? Att Sidensvansar kan berusa sig på jästa rönnbär har jag läst, men de här bären är inte jästa. Jag får kanske ändå skaffa en alkomätare och testa.


Mitt Plommoncafé gör verkligen skäl för namnet nu. Trädet dignar av plommon. Vi försöker fortfarande sitta där och äta middag. Nu behöver jag inte fundera över efterrätten längre. Det är bara att sträcka upp handen och plocka så mycket man orkar äta. Jag har inte ansökt om nått tillstånd för mitt café men jag tror nog att det är helt i sin ordning ändå. När det gäller Aroniapuben är jag inte lika säker.

24 kommentarer:

 1. Hej Gunnel..
  Numera har vi här i stan många bullerplank efter vägarna för folk som bor i närheten ska slippa allt buller..Bullerplanken görs numera i glas eller rättare sagt plast på varenda en runt stan sitter det en svart eller vit siluett av en örn eller falk som ett klistermärke detta är för att hindra alla fåglar att flyga in i dessa så testa det..En synlig siluett av en rovfågel håller resten på avstånd kram på dig //Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske en idé att ta efter. Lite trist med alla fåglar som inte klarar smällen.

   Radera
 2. Vilken lycka att ha ett sådant plommonträd!!! Om någon smyger omkring och "pallar" lite...Så kan det vara jag;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen. Ta en hink med dig.

   Radera
 3. Nicki007 har rätt. En rovfågelsilhuett hjälper bra. Hos oss flög de alltid rakt in i växhuset med full fart men jag hängde bara en remsa av kvistar på kortväggarna och olyckor och dödsfall upphörde..Man kan säkert hänga någonting mera prydligt i fönstret. Huvudsaken är att de ser hindret...det är någonting med ljusets reflektioner den här årstiden som gör att de inte ser ordentligt och flyger rakt in i glaset. Händer samma sak tidigare under sommaren
  Jästa äppel och vinbär kan de helt klart bli yra av, säkert av aroniabär också. Ut med alkomätaren nu ;)

  kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste hitta på nåt för att få stopp på det hela. Idag har redan två fåglar flugit in i fönstren och den ena överlevde inte.

   Radera
 4. det problemet hade vi innan vi byggde altanen, fåglarna trodde att de kunde flyga tvärigenom huset eftersom vi har fönster liksom mitt emot om du förstår
  då satte jag upp stora fåglar som jag klippt ut i papp och hängde i de båda fönstren, det avskräckte småfåglarna att ta den vägen
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra att det hjälpte att hänga nåt i fönstret. Pysslet idag får bli: Rovfågel i papp.

   Radera
 5. Ser att du redan fått tips om att sätta upp en rovfågelssiluett på fönstren - det har vi haft några år och sluppit begrava fåglar sedan dess. Fungerar garanterat!!

  Felnavigering kan osckå säker ha med Aroniapuben att göra :-)

  Festligt att du semestrat i Klövsjö! När var det- och var bodde ni??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som ni alla har hittat lösningen på mitt problem. Jag ska fixa till nåt rovfågelliknande idag. Vi var i Klövsjö 1968 och då hyrde vi en liten stuga som stod inne i trädgården hos en äldre dam. Har tyvärr glömt hennes namn, men jag minns kaffet hon lagade. Det var första gången jag smakade kokkaffe.... och sista också.

   Radera
 6. Vi har samma problem här på våra balkonger. Vill man få dem att stanna utanför kan man hänga upp blanka cd skivor i snören. Då slipper man påhälsning
  Såg gott ut det där med plommon. Lätt att det blir lite för mycket man kan liksom inte sluta att äta när man börjat
  kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. CD-skivor var ett enkelt och bra tips. Det blir vissa dagar lite för mycket plommon har jag märkt. Men det är så lätt att ta ett när man går förbi.

   Radera
 7. Det är ju mycket C-vitamin i aroniabären,så då får fåglarna vind under vingarna alltså full fart!!!!Ja vi skåningar är mycket blygsamma och ödmjuka.Ta måttbandet med dej och mät när du ska till Höganäs.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, det är därför de håller så hög hastighet. Har alltid måttbandet i väskan. Man vet aldrig när det kan behövas.

   Radera
 8. Hej du..Tipset med rovfågelsiluetter funkar tvärsäkert..Ja för mig är det skitkul att lista ut och formulera mina små gissningslekar..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det kan hindra fler olycksflygningar i år.

   Radera
 9. Men åhh så härligt med efterrätten hängande så nära!
  Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en lyx att kunna plocka direkt från trädet.

   Radera
 10. Det är så gott med plommon. Jag köpte ett träd hit för några år sen och den börjar ta sig och i år får jag ganska mycket plommon.

  SvaraRadera
 11. Plommoncafé och Aroniapub... ja en del har då nära till trevliga hak att hänga på :)
  Måste skaffa ett nytt plommonträd tror jag... men tyvärr tar det ju några år innan det bär frukt... synd
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är gångavstånd till båda ställena.

   Radera
 12. Ja, verkligen konstigt med fåglarna som flyger in i fönstret.
  och kanske det är så att de blir "berusade" av bären...eller om det är något annat ämne i bären som de blir påverkade av...
  Så härligt det ser ut med plommonen..det är ju så gott..
  kommer ihåg när jag var barn och vi fick plocka plommon i en trädgård.
  Och de smakade mycket godare än de man kan köpa i affären.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid godast med nyplockat både när det gäller frukt och grönsaker.

   Radera