tisdag 18 september 2012

Gratis akupunktur


Nu är naturen orange. Havtornsbären lyser lång väg och är färdiga för plockning, och det är nyponen också. Snart kommer de flesta löv att lysa i orange, gult eller rött. Hösten är verkligen en färgglad årstid.  Man blir glad av färg och det väger verkligen upp att det blir kallare och tidigare mörkt om kvällarna. Jag har läst en del om havtornsbär att de ska vara så C-vitaminrika och nyttiga på alla sätt och vis. I fjor köpte jag en bok som heter Havtorn och innehåller massor av recept. I år tänkte jag testa något ur den.

Idag gick jag till Makadammen, ett stort område bara några minuters väg från mitt hus. Det har tidigare legat villor där men nu är det bara ett megastort hål efter alla sprängningar som Makadamfabriken har gjort. Mycket av det som fanns i de här gamla trädgårdarna har förvildats och det är snårigt att ta sig fram där. Havtornsbuskar finns det i massor och de är överfulla med bär. Det var gott om plockare där idag, men det fanns så det räckte åt oss alla.


Havtornsbuskar och nyponbuskar står sida vid sida och snart är det väl dags att ge sig ut på nyponplockning och sen blir det slånbär, som också finns på samma område. Men först måste jag plocka ut alla taggar som sitter i mina fingrar och plåstra om mig lite.


Det är egentligen ganska bra att ge sig ut att plocka bär. Det blir alltid mer motion än vad man tänkt sig. Ofta tror man ju att det finns säkert mycket fler och större bär längre fram och så fortsätter man en bit till och ännu en bit till. Hem måste man ju ta sig till slut och det betydde att jag hade en JÄTTEBRANT backe att ta mig uppför på hemvägen. Jag stannade till när jag kommit ungefär halvvägs. Utsikten är enormt fin så det var ju klart mest därför som jag satte mig på bänken, så jag kunde ta ett foto. Nu är det 31 dagar kvar.

26 kommentarer:

 1. Ojojoj... nu är jag efter igen och tiden går alldeles för fort! Har läst ifatt nu... så mycket spännande att läsa och fin bild på vattentemat och dagarna räknas ner - snart dags, bara en månad kvar :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dagarna bara flyger iväg verkar det som

   Radera
 2. Vilken fantastisk utsikt :-).

  Vilken stor havtorn du har...hmmm....visste inte att de blev så stora. Köpte en buske för några år sen och funderar nu om jag måste flytta på den. Sen har jag för mig att det måste vara en han- och en honbuske för att pollineras. Jag har ingen aning om vilket kön min har och jag får ingen frukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns otaliga havtornsbuskar på Makadammen och de är mycket gamla. Det måste visst vara en hanplanta men sen kan man ha flera honplantor.

   Radera
 3. Visst är väl hösten helt underbar?!!! Havtorn har jag aldrig smakat...Använder man det till kött eller sött?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I boken jag köpte finns recept både till marinader, såser, efterrätter, pajer och bröd. Ska försöka testa och göra något enkelt från boken, och sen berätta vad jag tyckte.

   Radera
 4. Underbara bilder!
  Och akupunktören sticker där man minst anar:)..litet här och litet där...
  Oj, så mycket härliga havtornsbär du har. Är buskarna gamla?
  Och jag såg på din släkting igårkväll..trevligt program

  ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villorna som låg på den här platsen var mycket gamla, så jag vet faktiskt inte hur gamla de här buskarna är, men vi har bott här i 40 år och redan då hade Makadamfabriken startat så buskarna måste vara jättegamla.

   Radera
 5. :) mm, du stannade BARA där för att ta ett foto av den magnefika utsikten :)
  kramar

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig utsikt du fick!!Att ha en sån go svärdotter är fantastiskt! Då kan man äta knäcke!! :-)

  SvaraRadera
 7. De ska ju vara alldeles väldans nyttiga, havtornsbären. Jag har köpt några produkter men tyvärr hittills inte hittat något som smakar gott, och jag är inte alls kräsen. Väldigt speciell smak. Du får berätta om du fixar till något smaskigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bären tycker jag inte är speciellt goda att äta direkt. Får väl hoppas jag hittar ett smarrigt recept.

   Radera
 8. Det var en fin utsikt. Skulle prova gå till Polargrevinnan, men den är nedlagd. Hoppas det inte var som dig jag hittade en tidigare som inte fanns. Ber om ursäkt i så fall för jag är inte ute efter att kolla vad som finns eller inte utan tyckte namnet lät intressant.

  Tack för du tittade in hos mig. Anonym, jaaa andra gången! Men spelar ingen roll det är lätt gjort. Jag ahr gjort det själv också, oavsiktligt. Men nu vet jag att det var du och det är ju klart roligare vem det är.

  Bär kan jag inte mycket om, jo blåbär, lingon och nypon. Men jag kan ändå inte plocka är så det blir köpebär.

  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit bättre om jag plockat blåbär och lingon. Har tillbringat mycket tid idag till att försöka få ut taggar ur fingrarna. Jag får väl lära mig att använda handskar även om det känns otympligt

   Radera
 9. Svar
  1. Ska välja ut nåt som verkar gott och laga till. Det är spännande att prova på nåt nytt.

   Radera
 10. Vackra är de de där bären - om än svåra att plocka.
  Föredrar nypon om jag nu ska välja.
  Lite ätvänligare smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också nypon. Ska testa om det finns nåt gott recept med havtornsbär.

   Radera
 11. Mors,,Min systerdotter var ute och plockade hagtornsbär,hon skulle göra likör tror jag..
  Pamig fin kyrka,,Björnekulla heter den väl,,om Vikipedia talar sanning..Haé Kram.

  SvaraRadera
 12. Hej Gunnel..
  Ja visst finns det massor att se var man än bor..
  När jag hade min sida på windows live spaces så gjorde jag några sådana här hemmabloggar på prov..
  sen förelog jag andra att dom kunde väl göra detsamma om sina hemstäder..och att det skulle vara roligt att läsa om och lära känna andra platser..
  Jag fick dom dumma svaren att det fanns inget att skriva om hemma hos dom..
  Jag blev så besviken men jag anser att det finns massor var man än bor jag har kuskat sverige norden och europa runt med husvagn vet att det finns en hel del att skiva on vare sig man bor i skogen eller i en by eller en stad alla platser har något..
  Så blev glad att det var just det du sa..
  Stor kram //Nicki

  Jättefina foton du tagit tack för att du visar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul att "turista" hemomkring. Man upptäcker alltid nåt nytt.

   Radera
 13. Väldigt vackra foton på vackra bär. Synd att de ska vara så taggiga, när det finns sådana mängder (men det hade det väl inte gjort om de inte varit taggiga).
  Har hört på flera ställen, att man ska klippa av grenarna med bär och lägga dem i frysen. Sedan är det bara att ta upp dem och skaka av bären.
  Jag har försökt. Dels ramlade inte bara bär av - allt möjligt skräp o blad också.
  Så jag fick koka och sila genom ett nät, för att överhuvudtaget få något av skörden. Det blev som äppelmos i konsistensen.
  MEN, nästa år fanns det knappt några grenar på buskarna, för de var ju avklippta. Hur tänkte man då?
  Vad har det blivit av dina bär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del fryser jag bara in och ska ta upp sen och göra nåt av...vad vet jag inte. En del torkar jag, för det stod det i boken att man kunde göra.

   Radera