tisdag 25 september 2012

En avkopplande förmiddag


Efter gårdagens bravader så kändes det skönt att få sätta sig i fotvårdsstolen i förmiddags. Medan fötterna gottar sig i ett kar med varmt vatten, så smuttar jag på Cappuccino serverat ur en tjusig kaffekopp. Det känns hur lyxigt som helst en tisdagförmiddag. Cirka en timme tar behandlingen och vi hinner ventilera en hel del under tiden. Idag kom vi in på hur många butiker som läggs ner. När jag flyttade till Åstorp för 50 år sen så fanns det en hel del småaffärer som sålde kläder, skor, sybehör, tyg och garn bl.a. Det fanns även en hattaffär här, och damen där tog också emot nylonstrumpor för uppmaskning, som det hette. Det låter som det var 100 år sen nästan. Det fanns även en mjölkaffär, en köttaffär och 3 bagerier. Det gick i stort sett att få tag på allt man behövde.

Idag har vi kvar en klädesaffär, en tygaffär, som tyvärr inte har så stort lager av sybehör, en väsk-och barnvagnsaffär och en bokhandel. Det har kommit till två lite större mataffärer som även drar till sig folk från andra kommuner. För övrigt är det pizzerior och damfriseringar i massor. Inom en radie på två mil så ligger Helsingborg, Ängelholm och två stormarknader. Det kan inte vara lätt att vara butiksägare i Åstorp. Politikerna jobbade hårt för att få hit ett Systembolag, och det lyckades de med till slut. De försökte övertyga alla om att det skulle dra hit så mycket extra kunder till alla affärer. Pyttsan! Här finns ju knappt några affärer kvar. Det enda Systemkunderna från andra kommuner kan göra i Åstorp är att först gå till en av de många frissorna och bli fin i håret, för att sen gå in på Systemet och handla och därefter till en av de otaliga pizzeriorna och köpa en pizza innan de kör hem.


Nu är det 24 dagar kvar.

18 kommentarer:

 1. Hejsan Gunnel !

  Så det är en liten "håla" Du bor i. Kan man säga.
  Helsingborg har jag varit i Kanske inte i Ängelholm.Beroende på var det ligger vill säga.Får väl kolla på en karta.Hemskt att behöva fara långt för att handla.Tur vi fick en Netto alldeles intill där jag bor, så nu behöver jag inte storhandla på Maxi lika ofta.Kattmaten är ju så dyr, för han ska ha speciell. Inte ens den här 2kg 169:- blir han bättre av.Får väl pröva en som är för långhåriga och diet.För han börjar se ut som jag, litet vackert ansiktet och en stor rund mage.Så vi klär varandra.Det är jobbigare än jag mindes,men han är gosig mellan varven,bara han lät bli mina växter.

  Vilken vacker lövskog, finns den intill där Du bor.Hade jag en sådan satt jag nog där varenda dag.

  Må så gott.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med Åstorp är den fina natur vi har här. Jag bor uppe på Söderåsen och har bara 5 minuters gångväg till skogen. Den är vidsträckt och det finns många bra promenadstigar där.

   Radera
 2. Mina fötter känner sig avundsjuka på dina fötter nu. Här måste åtgärdas:)
  Din barndomsstad påminner mycket om min fastän den var mindre. Intressant att läsa och nu har du bara 24 dagar kvar innan du muckar dig iväg till lilla Zoe!:)

  Godnatt min skatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om drygt en vecka är jag inne på den orange ringen på muckarkalendern. Då är det nära.

   Radera
 3. Jag kommer också ihåg att man lämnade in nylonstrumpor för uppmaskning. Här i Klintehamn fanns det två beklädnadsaffärer och båda hade den servicen.

  Något systembolag har vi inte, men jag har hört många prata om att det skulle kunna rädda samhället, men jag tvivlar faktiskt på det.

  Vi har 2 mil till Systemet i Hemse och 3,5 till Visby. I Pressbyrån i Klintehamn kan man beställa precis vad man vill ha från bolaget. Det gäller bara att ha lite framförhållning, men jag vet de som har stående beställningar och alltid har lite på lager där.

  Nu närmar sig din resa. Börjar resfebern göra sig påmind?
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte utan att det börjar kännas lite nu. Får snart se över vad jag ska packa ner.

   Radera
 4. Här har också småaffärerna försvunnit.I sommras försvann gardin och tygaffären.Det har gått bra med läkarbesöken.Men jag är trött!Nattikram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så i de flesta småkommuner. Stormarknaderna tar över allting.

   Radera
 5. Så skönt med fotvård!! Även om man kan fixa lite själv, så är det fantastiskt att få sätta sig och bara njuta. Jag fick en lyxbehandling för fötterna i förra veckan och en ansiktsbehandling idag. Massage, ånga och diverse oljor och krämer. Ansiktet lent som en barnrumpa... Åh så lyxigt!! Fick behandlingar i present av mina flickor när jag fyllde år. Nu har jag en helkropps spamassage kvar. Den som väntar på ngt gott.... :-9

  Så trist att alla små mysiga butiker försvunnit! Samma trend överallt. Stadskärnorna töms och handeln samlas i utkanterna i enorma köpcentra. Stort och opersonligt. Tacka vet jag de små specialaffärerna med kunnig och trevlig personal. Såg senast idag exempel på det när ett äldre par handlade kläder och fick suverän service och en scarf på köpet av en fantastisk expedit. Blev varm inombords av den omtanke de visades.

  Bara 24 dagar - tiden rinner iväg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också småbutikerna där man blir behandlad som en värdefull kund och inte bara som en i högen.

   Radera
 6. Så underbart lyxigt med skön fotvård... och cappuccino... :) jag brukar bara få "vanligt" kaffe - men det är ju gott det också.
  Trist när alla små butiker försvinner... och annan service också många gånger - ett öde som tyvärr drabbar många mindre orter.
  Dagarna går... snart dags att packa :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är helt beroende av att ha bil när all service försvinner.

   Radera
 7. Det är tråkigt att det inte lönar sig med småbutiker, för det är mycket roligare att gå och kika i såna.

  Härligt att unna sig lite vardagslyx :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vardagslyxen som sätter piff på tillvaron.

   Radera
 8. Lite samma utbud här i min lilla by! 3 Pizzerior,6 Frissersalonger och ett systembolag:)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är åtminstone fin i håret när man sitter där med sin pizza och sitt vinglas.

   Radera
 9. här har vi bara en liten mataffär som tillhandahåller sådant man kanske glömt att köpa när man var in till sta´n och storhandlade
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en förutsättning att man har bil när man bor i en mindre kommun.

   Radera