tisdag 21 december 2021

Lucka 21

Fridlyst

Bild lånad av Bosse.

Fridlysning eller fredning är en metod som används för att skydda växter och djur från att försvinna. Det förekommer fridlysning både på regional och nationell nivå. Att en art är fridlyst betyder att den får inte plockas, samlas in, dödas eller skadas. Om det inte är så illa att man måste ta till fridlysning går det att rödlista en art. Då gäller det att vara uppmärksam så artens levnadsförhållande inte försämras. I Sverige är t.ex. alla orkidéer fridlysta. Även en del mossor, lavar och svampar måste skyddas extra. När det kommer till djur gäller det en hel del olika groddjur, ormar och ödlor. Det är inga djur som jag räknar som keldjur, men det betyder inte att de ska utrotas. De behövs i naturen och det vore hemskt om det ena djuret efter det andra bara försvann. 

I Skåne är det speciellt två blommor som jag är tacksam över att de blivit fridlysta. Det är blommorna som lyser i de svenska färgerna gult och blått, nämligen gullviva och blåsippa.


Gullvivan visar sig tidigt på våren. Först kommer bladrosetten fram och i maj-juni blommar den. Vid Glumslövs backar utanför Landskrona blommar stora fält med gullviva och det lyser solgult. Gullvivan är fridlyst i hela landet men det är tillåtet att plocka en bukett till sig själv...så länge den inte plockas i Skåne. Här är det helt förbjudet att både plocka eller på något vis skada blomman. Namnet viva kommer av att blomman liknar den huvudbonad som kvinnor bar förr i tiden. På gammaldags vis stavades det hviva.

Blåsippan blommar i april-maj. Blomman växer i skogsmark. Det är väldigt många år sedan som jag såg en blåsippa i verkligheten. Det är alltså inte så underligt att det är helt förbjudet att plocka den, precis som gullvivan. När jag gick i småskolan, som det hette då, sjöng vi ofta den söta vårvisan om blåsippan. Under alla år jag jobbade i skolan hörde jag inte en endaste gång att eleverna fick lära sig att sjunga den. Jag kan tycka det är lite synd att så många gamla barnvisor glöms bort. Idag är det Vintersolståndet och nu blir dagarna bara längre och längre. Snart är det vår och då passar det bra att sjunga:


Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår. 


20 kommentarer:

  1. Åh så ljuvlig läsning en tidig vintermorgon när det är minus 10 ute. Det här året var det ovanligt mycket gullvivor i våra trakter, det lyste gult på många ställen, ett gullviveår. Jag har gullvivor i trädgården som sprider sig och om det inte är ett gult hav så är det i varje fall en riktigt stor pöl i gult. Blåsippor har vi många av också, dock inte i trädgården. Men det finns ett speciellt ställe vi besöker varje vår där backarna lyser blå. Och alltid sjunger jag "Blåsippan ute i backarna står ..." för mig själv när jag ser dom, liksom jag sjunger "Gullvivans plym sågs vaja" när jag ser gullvivorna.
    Tack för lucka 21!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. visan om gullvivan har jag aldrig hört.

      Radera
  2. Det är verkligen tur att vissa blommor är fridlysta så att vi kan få ha dem kvar i vår vackra natur. En perfekt läsning årets mörkaste dag men hoppfullt att veta att vi går mot ljusare tider och att vi får se vårblommorna igen.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Så ljuvligt bakom lyckan i dag, en fröjd av fridlyst fredning och tankar därtill.
    Gullblå kram!

    SvaraRadera
  4. Här i Östergötland finns gott om både blåsippor och gullvivor - dessa ljuvliga vårblommor!
    Bara ca tre månader kvar tills de första blåsipporna dyker upp i gynnsamma lägen :)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det är tur att man fridlyser de vilda blommorna så att alla kan få njuta av dem. Här har vi massor av gullvivor och blåsippor på vårarna, men skulle folk böra gräva och ta hem dem försvann de kanske till slut. Det är härligt att tänka på att det inte är så länge till innan de första sipporna kommer.
    Ha en fin tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  6. Gullvivan och blåsippan är också fridlysta här i Småland. Gullvivan ser jag inte så ofta, med blåsippan finns det gott om bara en liten bit här ifrån.
    Ha en fin dag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåsippor är inget som jag ser här.

      Radera
  7. Det är så vackert vid Glumslövs backar. Nu började jag att längta efter Ven.
    De muntliga traditioner fyller sin viktiga funktion för kommande generationer. Sorgligt om de upphör helt. Viktigt att vi äldre gör så gott vi kan för att föra vidare ex. barnvisor.
    Det rikliga beståndet med blåsippor på Gotland tog oss redan första våren med storm. I min planering 2022 ingår nya ställen att njuta av de blå sipporna. Dessutom återstår det flera orkidéer (arter) att hitta. En betydligt svårare uppgift. Helst när de envisas med att gifta sig med sina släktingar. Visst är det ljuvligt att vi är på väg åt rätt håll - mer ljus på dygnet. Tack för dagens lucka.
    Kram, Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har tur att ha så många orkidéer.

      Radera
  8. Gullviva min favorit =)
    Jag stämmer gärna upp i Blåsippesången, jag längtar så till sol och vår och att naturen ska vakna igen. Ha en fin tisdag!

    SvaraRadera
  9. Snart står den i backarna igen, niger och säger att nu är det vår - blåsippan alltså:-)
    Ytterligare en lektion för min del: Inte visste jag att vissa mossor, lavar och svampar måste skyddas extra... Sedan visste jag inte heller att orkidéer växer "vilt" i Sverige.

    SvaraRadera
  10. Vårblommorna ser jag fram emot.

    SvaraRadera
  11. Vackra bilder av vackra blommor. Fridlysta även här i Stockholm.
    Roligt att få veta mer om dem. Och bilderna ger ju hopp om den vår som komma ska.
    Kram

    SvaraRadera