måndag 20 december 2021

Lucka 20

 Fredsklocka


Den Internationella fredsdagen infaller den 21 september och varje år ringer FN:s generalsekreterare i fredsklockan för att hedra världsfreden. År 1951 deltog Chiyoji Nakagawa från Japan i ett FN-möte som hölls i Paris. Han föreslog där att de skulle samla in mynt och medaljer från människor över hela världen, oberoende av religion, ras och nationalitet, för att smälta dem så det gick att gjuta en klocka som symbol för önskan om fred. Förslaget godkändes enhälligt och året efter godkändes det officiellt av FN:s ekonomiska och sociala råd. Det bestämdes att klockan skulle placeras i den japanska trädgården i FN:s högkvarter i New York.

Starten blev mynt från representanter från mer än 60 länder och 9 guldmynt från påven i Rom, Pius XII. Nakagawa tillbringade tre år med att besöka länder över hela världen för att samla in både nya och gamla mynt, kulor, bronsmedaljer och kopparplåtar från en mängd olika människor. Klockan beställdes och tillverkades i Japan.

Klockstapeln gjordes i form av blomtemplet där Buddha föddes och transporterades till New York 1954. En handfull sand från atombombade områden skickades med för att begravas under grundstenen till klockstapeln. Fredsklockan är en buddhistisk tempelklocka i brons på 60 cm i diameter, 1m hög och väger 116 kg.

Efter att fredsklockan installerats 1954 påbörjade Nakagawa en rad aktiviteter för att främja världsfreden. Vid tiden för Kubakrisen besökte han Sovjetunionens och USA:s ambassadörer och gav dem repliker av fredsklockan, som skulle vidarebefordras till Kennedy och Chrustjov med budskapet :"Världsfred kan upprätthållas med lite hänsyn och med leenden."


20 kommentarer:

  1. Det är som alltid lärorikt att läsa din blogg - och framför allt att öppna luckorna i din kalender!
    Önskar dig en bra start på julveckan!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Då är jag och fredsklockan jämånriga då!
    Med lite hänsyn och leenden, ja det ligger det mycket i - men jag tror vi höjer insatsen eller hur?
    Att det görs ett fredarbete runt om som detta är ju viktigt på sitt sätt!
    Om denna klocka visste jag inget.
    Ring klocka ring!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att det tyvärr inte räcker med bara hänsyn och leenden, men det är en bra början.

      Radera
  3. Så intressant läsning i lucka nummer 20. Visste inte alls om detta .. eller, jag har nog hört om att det rings i fredsklockan men absolut inget mer. Tack för att du tar fram så mycket information så att jag får lära mig nya saker.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Anita! Faktum är att jag får själv reda på mycket nytt när jag letar information till inläggen.

      Radera
  4. Nakagawa hade en bra tanke och tog initiativet till att det gick att förankra. 3 år och över 60 besökta länder. Han blev verkligen berest.
    Jag tror det skulle behövas en fredsklocka i varje land och snart i varje by/ort/stad.
    Inomhuskramar.
    Ps. Jag har ingen lust att halka iväg till bilen och göra ett besök på sjukhuset. Tror jag drar en skön varm filt över huvudet och låtsas att jag inte finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns visst fredsklockor i en hel del länder, men jag håller med dig att det finns alldeles för få. Förhoppningen är ju att de gör någon nytta också, och inte bara blir en dekoration. Det lät inte roligt. Hoppas det inte är något allvarligt som hänt.

      Radera
  5. Vilken intressant läsning och denna klocka var något helt nytt för mig. Ett bra och fint initiativ dock får jag säga. Dessutom ett stort symbolvärde.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredsklockan borde nog ringa mer än vad den gör idag för att människor skulle bli påminda.

      Radera
  6. Så mycket intressant information du lyckas plocka fram på ämnet fred. Den här fredsklockan hade jag ingen aning om tidigare.
    Ha en fin måndag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upptäckte när jag höll på med kalendern att det fanns otroligt mycket att hitta som hade samband med fred. Varje månad borde egentligen ha ett tema för fred i alla länder. Det tycker jag hade varit bättre än både kanelbullens dag eller ostkakans dag.

      Radera
  7. Vi får hoppas på mer hänsyn och fler leenden så att vi kan hoppas på världsfred! Vilket fint initiativ med denna fredsklocka!
    Intressant läsning, visste ingenting om denna klocka. Tack för all information du sprider genom din blogg!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det var en bra idé med att smälta ner mynt och annat från alla länder. Då blev ju hela världen involverad.

      Radera
  8. Din kalender borde ingå i skolans december undervisning. Mycket lärorik =) Önskar dig en fin start på julveckan.

    SvaraRadera
  9. Å, tusen tack! Jag är överväldigad av allt beröm jag får av er alla här på bloggen. Det gör att jag blir mer inspirerad av att skriva och har redan börjat spåna på nästa års kalender.

    SvaraRadera
  10. Instämmer helt i LillaSysters kommentar- Så roligt att också varje dag titta in och se vad som följer sig i luckan.
    Jag vet att Fredsklockan finns men kände till ytterst lite om bakgruneden.
    Den är väldigt vacker, symbolisk och stilren.
    Med mer hänsyn och fler leenden skulle vi ha en bättre värld.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Jag antar att du har sett den i verkligheten. Ja, fler leenden behövs i världen. De kanske inte skapar fred men vardagen känns i varje fall lite trevligare.

      Radera
  11. Precis som Ditte instämmer jag också med LillaSysters förslag. Du har en sällsynt förmåga att kort och koncist skriva intressant och fängslande information. Som jag skrev häromdagen - hade mina historialektioner sett ut som dina luckor skulle jag har fått betydligt bättre betyd och hade till och med intresserad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir både glad och rörd och vet inte riktigt vad jag ska säga.Det känns lite futtigt med bara ett TACK!!! Jag hade aldrig väntat mig den här responsen på min kalender, men det gör att jag ser fram emot att fortsätta ännu något år.

      Radera