tisdag 28 september 2021

Skövling

 

Kanske någon av er minns att jag i höstas skrev om när jag skulle frisera två höga cypresser och sågade mig i fingret. Det blev ett besök hos doktor "Mayday" som sydde ihop såret utan bedövning. (Läkaren hette  egentligen något annat, men fick det namnet av den övriga personalen efter alla sina felaktiga behandlingar. Hon blev tack och lov avskedad.) Varje gång jag tittar på de här cypresserna känner jag obehag. Men det är slut på det nu, för de ska bort. Inte bara för att de delvis var skuld till mitt söndersågade finger utan lika mycket för att de är så höga så även om jag klättrar upp på den högsta stegen vi har når jag inte upp till toppen. Visserligen kan jag be Rasmus om hjälp, men jag vill helst fixa det mesta själv. Idag fick häcksaxen vila. I stället gjorde tigersågen mig sällskap. Jag kom osökt att tänka på Motorsågsmassakern, en film jag aldrig sett, men bara titeln ger mig kalla kårar. Tigersågen är ett utmärkt redskap. Man behöver inte alls vara särskilt stark för att kunna såga ner rejäla grenar. Det är nästan som att skära i smör. 

Den ena cypressen är nu snart ett minne blott. Så pass mycket är borta på den så jag ska kunna fläta in chizzandran i blomsterbågen. Det har inte varit plats för det tidigare. Det kommer säkert att bli betydligt ljusare och luftigare där nu. Trädgårdsfirman ska få ta hand om roten till cypressen och även få den äran att såga ner kompisen, som står vid andra änden av rabatten. Ytterligare tre höga buskar har fått respass. I fortsättningen ska det inte finnas några växter i vår trädgård som är högre än att jag kan stå stadigt på marken och fixa till dem. 

Det blev en rejäl hög med vissna grenar kvar på gräsmattan. Jag kollade kom-ihåg-listan och där stod det klart och tydligt som en punkt: "bortforsling av grenar", så jag lät dem ligga kvar. 

28 kommentarer:

  1. Synd om ditt finger! En klantskalle till läkare tycker jag.
    Strongt av dig att fälla cypressen! Det blir en hel del att ta hand efteråt om men så ljust och luftigt det blir när busken/ trädet är borta.
    Ha det gott och lycka till med framtida projekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill ha trädgården så lättskött som möjligt så jag orkar med att hålla den i ordning. Det finns ju annat här i livet än trädgårdsarbete...även om det är ganska kul.

      Radera
  2. Du är bra på att fixa till det. Dåligt av läkaren ,bra att han blev avskedad!
    Sv..Barns tankar är roliga!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så hemskt om hon fått jobba kvar.

      Radera
  3. Vilket jobb du gjort! Himla bra att du tittade på din lista så att du inte tar jobbet för någon. Nog så viktigt. Förstår att du var väldigt nöjd med resultatet. Klokt också att inte längre ha höga växter så att du kan ha markkänning när du beskär dem.
    Men sicken läkare. Undrar om hon fått sin läkarlegitimation per postorder eller internet. Bedrövligt! Ett rejält skadestånd borde du få av Patientsäkerhetsnämnden.
    Kram och trevlig tisdag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag vill ju inte inkräkta på andras arbete. Jag undrar om läkaren blev anmäld eller prickad tack vare övrig personal. Tur de var vaksamma.

      Radera
  4. När man ska göra lite större arbete så är det A och O att ha bra redskap. Det låter som en klok plan att inte ha för höga växter. Vår trollhassel har blivit oroväckande stor insåg jag i sommar...

    Kram och såga försiktigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår är också alldeles för hög, men när trädgårdsfirman kommer hit ska de få såga ner den till arbetshöjd för mig och de ska även få fixa till häcken ut emot gatan.

      Radera
  5. Blir säkert finare utan dom två stora cypresserna.. Doktorn du beskriver en sån har jag också råkat ut för.. Jag har sparat hennes namn i min plånbok för att slippa råka ut för henne en gång till.. Kram..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur har de kunnat få sin läkarlegitimation?

      Radera
  6. Så klokt. Man ska inte ha mera än vad man klarar av. Och när åldern når lite högre höjder då bör man hålla sig i markhöjd.
    Även om cypresserna är vackra så tänker jag att det kommer att bli mycket ljusare... och kanske känns lättare... när de är borta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser framför mig hur bra det kommer att bli.

      Radera
  7. Har man trädgård är det alltid något att göra och att hålla efter buskar och träd som blir förvuxna är viktigt. Här tycker jag att de nästan går för hårt fram, men det mesta växer ju till sig igen även om det ser lite ynkligt ut efter beskärningarna.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog man kan beskära ganska hårt. Har sett hos grannarna hur fint det har blivit efter ett tag.

      Radera
  8. Så händig du är. Jag hade aldrig tagit tigersågen som du gjorde.
    Vi har en liten tuija-häck som blivit ganska hög. Så Stefan gick loss med motorsågen, den är nu endast 1 meter hög, och börjar vissna, så nästa är får vi nog gräva upp allt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas trädgårdsfirman kan fixa vår häck mot gatan för den är alldeles för hög.

      Radera
  9. Superbra fixat! Tigersåg, det måste jag kolla vad det är. Låter behändigt! Bra att bortförandet av grenarna stod på att göra -listan. Det kommer att bli mycket gjort till helgen! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett mycket användbart verktyg.

      Radera
  10. Men ... jag ryser när jag läser om läkaren. Vilken tur att hon inte är kvar och vilken tur att det gått bra för dig efter skadan. Det var två rejäla cypresser, vackra och jämna men det ser ut som om dom blivit alldeles för stora för sin växtplats. Tänk så ljust och luftigt det kommer att bli efter att dom är borta. Snyggt jobb du gjort men det är nog bra att låta en trädgårdsfirma ta resten.

    Kram och fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har insett att jag klarar inte av allt själv fastän jag inbillar mig det.

      Radera
  11. Bra jobbat! Tänk så mycket nytt fint du kan sätta där =) Jag är inte glad i varken cypress eller thuija visst de är vintergröna, men ändå tråkiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska sätta lagerhägg och lite annat när cypresserna är borta.

      Radera
  12. Verkligen bra jobbat! Dina buskar, både de höga och de runda är imponerande. Gissar att de har fått växa till sig under många år.
    Tycker du är otroligt duktig att hantera verktyg. Jag vet inte ens vad en tigersåg är...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är minst 30 år gamla så de kan få pensioneras nu tycker jag. Göran har många roliga verktyg som jag äntligen får lov att använda.

      Radera
  13. Usch, det finns verkligen läkare som borde skola om sig. "Dr Mayday" skulle nog trivas bra med en tigersåg i handen. ;)
    Det blev mycket grönt över efter din skövling. Går det att spara fina kvistar och pynta ute och/eller inne framåt jul?
    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En tigersåg i händerna på doktor Mayady hade varit livsfarligt. Tyvärr är grenarna väldigt skabbiga och fula så det blir tippen för dem.

      Radera
  14. Jo, en och annan "klant" till läkare finns det ju, tur de inte är så många, hoppas jag iallafall.
    Men visst är det fint om man kan ordna sådana grejer själv, snygga var de iallafall.
    Alltid fint att ha verktyg hemma, har en hög här hemma som jag aldrig använder men de är ju bra att ha trots det ;)

    Ha en fin kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid bra att vara förberedd ifall andan faller på ifall man helt plötsligt känner frö att göra något.









      Radera