torsdag 23 september 2021

Fantasifullt eller fantasifultJag har besökt Sofiero slott ett antal gånger. Det är ett mycket populärt turistmål strax utanför Helsingborg. Kung Gustav VI Adolf och han hustru Margaretha fick slottet i bröllopsgåva och det var kronprinsessan som anlade den berömda rhodedendronträdgården. När de blommar i maj är det som att stiga in i en sagovärld. Det finns inte bara rhododendron där utan massor av andra växter och trädgården är indelad i nästan som små rum. Det finns olika promenadstigar man kan gå och då få information om vad som finns där och hur det planerades. 


Informationsbroschyren fanns bara på engelska, men eftersom svenska språket till stor del består av engelska ord och uttryck så är det nog ganska klokt tänkt....antar jag.

Det brukar även finnas minst en utställning inne på slottet varje år. i år handlade den om mode. Inte vad vi kanske i vardagslag tänker på som mode utan mer på hur det kan bli längre fram. Miljötänk och hållbarhet var ledorden. Designelever hade fått göra plagg och det var mycket återanvänt som visades. Jag vill väl inte påstå att det var vackert, men det fick mig att dra på smilbandet många gånger och jag beundrar verkligen deras fantasi. En del tips och idéer fick jag ändå med mig hem.


Det fanns två tjusiga klänningar där som kronprinsessan Mary av Danmark lånat ut. Den blommiga föll mig inte alls i smaken, men jag gillar den gröna, som hon bar på förlovningsfesten.


Bland det återanvända fanns bl.a. denna jeansklänning. Det syns tydligt att den är sydd av slitna jeans . För att göra det så bekvämt som möjligt för sig vid sömnaden, så skippades ärmarna. I stället kunde man sticka in dem i ett annat par jeans och låta midjelinningen gå runt nacken så det ser ut som en slags bolero. Snyggt? Nej, knappast!

Allt ska användas och det blev tydligen några stuvbitar över så det precis räckte till ett par skor.


Den här modellen är knappast lämplig på en middagsbjudning. Var sticker man ut händerna så man får tag på besticken?


Aha! Det fanns ett hål någonstans. Men man måste tydligen vara vänsterhänt. Modellen i förgrunden är en riktig Kajsa Warg modell....man tager vad man haver.


Har man tröttnat på sina gamla gardiner är det bara till att plocka ner dem med ringar och allt och använda som kjol.


Det hela hålls på plats med ett överblivet veckband. Mycket praktiskt att inte klippa i det hela ifall man ångrar sig och vill hänga upp gardinerna igen. 


Det fanns ännu en "riktig" klänning på utställningen; nämligen denna som Alice Bah Kunke använt på en Nobelfest. Den är sydd av ett gammalt sidenlakan och ett antal av hennes egna gamla sidenblusar. Inget som jag valt ifall jag blivit bjuden på Nobelfest, men smaken är så olika. 


Många av skyltdockorna hade en mask framför ansiktet gjord av eterneller. Jag vet inte om det skulle symbolisera evighet när det gällde modet. Maskerna var väldigt tjusiga och hade passat som dekoration på en vägg.

Nästa Sofierobesök kommer nog att bli i maj nästa år. Då är garanterat allt jag kommer att få se otroligt vackert.


28 kommentarer:

 1. Det var ena hemska klänningar och kreationer...... inget för oss vanliga.
  Bättre att du går dit och njuter av blomsterprakten till våren, det inlägget ser jag framemot mycket. Jag har också besökt Sofiero en gång, passade på då jag lämnat av maken i Lund för att cykla Ride of Hope för några år sedan. Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot blomsäsongen till våren.

   Radera
 2. Jag har varit på Sofiero i trädgården ett par gånger för längesen men aldrig inne i slottet.
  Det var ena hemska dräkter! Bara två klänningar var acceptabla, haha!
  Ha en fin kväll, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Der finns mycket fint att titta på inne i slottet också så jag hoppas du kan göra det nån gång.

   Radera
 3. Sofiero är väldigt fint och vackert tycker jag och alltid värt ett besök. Allra finast är det när alla rhododendron blommar. En magisk färg- och blomsterprakt helt enkelt.
  Intressanta skapelser och kreativiteten var det inget fel på men allt var nog inte lika vackert.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vackert var det inte, men annorlunda.

   Radera
 4. Den utställningen skulle jag vilja se. Vilka fantasifulla skapelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gick inte att klaga på fantasin.

   Radera
 5. Sofiero älskar jag. Har ju jobbat på ett fackförlag och där gav vi ut en bok som bland annat handlade om just Sofiero och den fina trädgården. Sedan följer jag en bloggare som bor i Helsingborg. Just nu pågår en street art utställning där - helt underbart tycker jag.
  https://krakvinklar.blogspot.com/
  Vad gäller kläderna du visar - ja, vad ska man säga. Låt fantasin flöda och det är precis det den gjort. Sista plagget däremot gillar jag skarpt, men det var det enda jag föll för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är kul när man tar ut svängarna lite. Den här utställningen var nog mer för att tipsa om återanvändning och miljötänk. En del idéer var riktigt vettiga.

   Radera
 6. Tack för besöket här. Har besökt Sofiero en gång fär länge sedan och jag minns nog mest den vackra parken. Jätteroligt att ha dig som ciceron här bland klänningarna. Dina kommentarer är klockrena.
  Och den jag fastnade för är den gröna med bar axel. Hade en liknande när jag var på nobelfesten för länge sen. I min ungdom. Min var i blått siden. Jag hade en liten jacka till i samma tyg om det skulle kännas alltför "bart" till banketten. Men den behövde jag inte utan jackan kunde jag hänga på stolen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mysigt det låter med Nobelfest. Det måste ha varit fantastiskt. Nu är det ett tag sen man fick beundra alla vackra klänningar.

   Radera
 7. Jag håller med dig, den gröna klänningen som Kronprinsessan Mary hade, är den finaste. Hade jag varit smal hade jag gärna haft den.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Den gröna klänningen yckte jag bäst om.
  Politiker beter sig lustigt !
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Oj ... så många mer eller mindre hemska kreationer ... men fantasin var det inget fel på!
  Sofiero är ett fint besöksmål, speciellt när rhododendronen blommar.
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska definitivt ta mig en tur till Sofiero i maj nästa år.

   Radera
 10. Spännande. Har aldrig besökt denna plats, trots att den ligger inom radien för en dagsutflykt. Borde kunna att gå att ändra på. Fast då får det bli på våren...
  Nä, det var inte snyggt! Men kreativt. Eller... jo, det var det nog.
  Tack för titten! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren är en perfekt tid i denna trädgård. Ja, förresten hela sommaren och in på hösten finns det också mycket blommor.

   Radera
 11. Åhhh vilket fint och intressant inlägg... Sofiero är faktiskt ett slott som jag aldrig besökt.. spännande info och jättefina foton.. Tack för det och hoppas att du får en riktigt fin och skön helg nu... kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofieros trädgård är verkligen värt ett besök.

   Radera
 12. Vi, eller snarare Åke, hade släkt i Helsingborg, men det blev aldrig av med något besök där.
  De där kreationerna är verkligen ovanligt fula, förutom de på första bilden.
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du får tillfälle att besöka Sofiero någon gång.

   Radera
 13. Det var inte så snygga kläder så det kanske var skammasker som dockorna bar?! Allvarligt talat så undrar man vad fantasin kan ta sig för uttryck. När/om jag låter fantasin flöda så är det för att jag vill göra något vackert! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja en del var helt obegripligt. Jag tycker nog också att när jag fantiserar så är det om vackra saker.

   Radera
 14. Sofiero känner jag bara till som en ölsort, tackar för detta, alltid kul att lära sig något.
  Speciellt vackra ting var där ju inte men konst är väl konst, för det är det ju.

  Ha en underbar helg nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mode är absolut konst och allt tilltalar inte alla. Jag gillar inte öl, så jag har ingen aning om hur den sorten smakar.

   Radera