tisdag 9 mars 2021

Rotation på grejerna

Jag har under så många år tillbaka som jag kan minnas alltid fått en släng av ommöbleringssjukan när det går emot vår. Om det är för att det blir ljusare och lite varmare eller vad det beror på vet jag inte. I och för sig kan jag känna av det suget under andra tider på året med, men det är som starkast under mars-april. Alltså är jag nu i ommöbleringstagen. Jag håller på både i källaren och på ovanvåningen så jag känner mig lite splittrad ibland. Men det tänkta slutresultatet hänger ihop med både källare och rummen här uppe, så det blir ett väldigt varierat jobb. 

I sy-och hobbyrummen har jag haft en hel del faktaböcker, som jag ska försöka få plats till i bokhyllorna i TV-rummet. Då slipper jag gå nerför trappan varje gång jag vill bläddra i en faktabok. Dessutom ska jag ändra om så jag har endast ett syrum och det andra rummet ska bli mer som ett semesterrum med bäddsoffa och ett stort pysselbord till barnbarnen. Hoppas Zoé kan inviga det till sommaren. 

Nu passar jag även på att sortera och slänga sånt som jag inte är intresserad av längre. Jag har mönster och hobbytips som är nästan 50 år gamla. Allt är samlat i pärmar, men jag tänkte att jag skulle minimera antalet. I ärlighetens namn har jag inte haft någon användning av alla mina mönster, så varför de står kvar och värmer hyllorna förstår jag egentligen inte. Jag får väl skylla på hamstergenerna. Det blir även så att en del möbler kommer att få respass. Min förhoppning är att det ska bli luftigare och mer lättstädet.

Jag är så imponerad av de som börjar på en sak och sen fullföljer den innan de börjar på nästa. Så har jag aldrig kunnat göra. Trots det går arbetet framåt och jag har fått en del böcker på plats. Ibland går jag uppför trappan efter att ha fått en superbra idé, men när jag är nästan ända uppe har jag redan börjat planera något helt annat. Hur jag kom in på de tankebanorna har jag ingen aning om. Det är precis som om fantasin springer ikapp mig i trappan. Katarina, min dotter, påstår att fantasin rusar snabbare än benen, och jag får nog ge henne rätt. Det är kanske inte så effektivt att vara så virrig, men det blir åtminstone aldrig långtråkigt.

39 kommentarer:

 1. Ser väldigt strukturerat ut. Bra att veta var saker finns. Och tänk...jag har aldrig möblerat om... Tror inte det skulle funka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ommöblering är väldigt uppiggande.

   Radera
 2. Wow även om du har mycket saker så ser det ut som om du har perfekt ordning.. Verkligen snyggt.. Lycka till med ommöblerandet.. Kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när jag kan hitta det jag behöver med en gång, men jag inser att jag behöver inte så stor plats längre nu när barnbarnen är äldre. Det blir ett annat slags pysslande nu.

   Radera
 3. Tänk med motion du fått helt gratis med hjälp av din fantasi.
  Jag har också släppt på mina välkända/ökända hamstergener. Det är nästan så det chockar mig själv.
  Jag kan se Zoé sitta där i sommar och glömma bort allt annat. Hoppas det mesta är som vanligt igen till sommaren.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också väldigt imponerad över mig själv....att jag faktiskt kan slänga iväg saker....även om det svider i hjärteroten. Jag längtar teull sommaren.

   Radera
 4. Jag vill inte vara unknown. Möjligtvis "ökänd".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Visst är du ökänd, men på det mest positiva sätt man kan tänka sig.

   Radera
 5. Lycka till med ommöbleringen, som inte ser helt enkel ut.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kommer att ta sin lilla tid....men tid har jag gott om.

   Radera
 6. Möblerat om har jag inte gjort annat än när vi renoverade huset. En gång tänkte jag byta vardagsrum mot "finrum" men se det kunde jag glömma sa maken. Det finns en kakelugn i "finrummet", tyckte soffan skulle stå där med mysbrasa i kakelugnen, nähä! Jag möblerar om i mina domäner, garn och faktaböcker och pärmar!
  Lycka till, är lite avis! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att möblera om balnd tyger och garn också. Det behövs ibland.

   Radera
 7. Förr hade jag också rotation på sakerna möblerade om i ett!
  Numera tar jag det så lugnt Har sorterat bort allt onödigt i hyllorna.
  SV....Jag brukar säga grej manicken mojängen mm .
  Jag har en massa namn på personer som jag har glömt och de ligger tappade på golvet omkring mig.
  Det gäller att ta upp rätt namn .Tyvärr så misslyckas jag ofta :-)
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag möblerar inte om lika ofta nu som tidigare, men helt kan jag inte sluta. Det är så kul.

   Radera
 8. För mig kan det bli att jag går ifrån den ena rummet till det andra och då jag kommer dit så är orsaken till varför jag gick, helt som bortblåst.
  Jag tycker att du är helt otroligt energisk som flyttar omkring och ändrar, för det är inte alltid lätt. Att sedan ta sig för att slänga, det är ännu värre.
  Zoé får inviga detta nya i sommar, det får vi hoppas på.
  Trevlig tisdag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer mig ofta att jag kommer in i ett rum för att hämta en sak och just när jag klivit över tröskeln så är det som bortblåst vad jag skulle hämta.

   Radera
 9. Jag möblerade om nu senast i vardagsrummet och det så sent som i förra veckan. Ibland blir jag trött på saker och ting och vet inte hur jag ska förändra, men så, vips kommer jag på det!
  Det ser ju väldigt prydligt ut hos dig, men huvva vad mycket grejer!!
  Lycka till, sånt är ju kul.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att ändra om. Jag har ju tidigare sytt på beställning och även gjort saker och sålt och då fodrades att jag hade en hel del hemma så jag inte behövde ge mig iväg och handla så ofta.

   Radera
 10. Det är verkligen en skattkista som båda mina döttrar och barnbarnen ofta inventerar. Det är jag väldigt tacksam för.

  SvaraRadera
 11. Visst är det kul att få rotation på grejerna! Och rörigt blir det men i slutänden blir det ordning på oredan. Jag har just idag börjat med vårprojektet här hemma, nu är det hela havet stormar i köket.
  Ha det gott och var rädd om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog erkänna att det är hela havet stormar hos mig med i vissa delar av huset.

   Radera
 12. Vilken ordning och reda du har! Ser väldigt prydligt ut. Förr var jag också en "ommöblerare" av rang men sedan lång tid tillbaka får åtminstone alla möbler stå kvar på sina gamla platser. Jag orkar inte flytta runt dem längre. Och har heller inte behov av det. Men småkrafset kan ibland hamna i ny omgivning. :)
  Barbro Alving kallade den där typen av glömska för just "tröskelglömska". Ett vanligt fenomen som nog funnits i alla tider. Kanske t.o.m. hos tröskellösa Adam och Eva ... :D
  Må väl i Skåne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tröskelglömska var ett bra ord och det är nog många som är drabbade.

   Radera
 13. Vilken ordning och reda du har men kanske kan det vara nyttigt att rensa ut lite. Själv trivs jag bäst med att beta av en sak i taget. Effektivt och bra, i alla fall i min värld men det är befriande att vi alla inte är lika :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövdes en utrensning här. Det såg jag när jag kollade det som jag valt bort.

   Radera
 14. Du är ju en organisatör utan dess like, i alla fall efter vad jag kan utläsa av bilderna. Att samla på "kanvarabraatthasaker" känner nog många igen sig i. Det är lätt att det blir för mycket. Men oj, så skönt det är när man någon gång tar sig igenom det onödiga och förpassar dem till bättre behövande (tex. någon secondhandbutik). Det konstiga är att en liten tid efteråt så skulle man behöva just det som man har rensat ut....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hah! Det stämmer precis. Jag vet inte hur många gånger jag letat efter en ska jag visste jag hade och sen konmmt på att den åkt iväg till återvinningen.

   Radera
 15. Tycker det ser otroligt ordentligt ut hos dig. Allt i pärmar och färgglada boxar. Rätt snyggt måste jag säga.
  Sedan tänkte jag på böckerna i sista bilden - det är väl ordböcker eller hur? Har inte tittat i en pappers-ordbok på minst 15 år, men kan inte heller slänga böckerna, trots att allt finns på translate eller i ordböcker på nätet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en en lexikon och grammatikböcker som jag inte kan lämna ifrån mig. Jag tittar aldrig i dem men de får stå kvar ändå.

   Radera
 16. Det är som om jag skrivit det själv! Jag har aldrig tänkt på om det är någon speciell årstid som ommöbleringen sker. Det kanske är en vårgrej. Och visst har man svårt att slänga, men jag har blivit bättre på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del måste bort hur svårt det än är. Efteråt ser jag att det blir betydligt bättre, men just i "slängögonblicket" våndas jag.

   Radera
 17. Har man ett stort hus med gott om plats så är det ju givet att man sparar och samlar saker. Och även tanken på att möblera om. Jag flyttad från en ganska stor villa med garage och extra förråd på tomten till en lägenhet. I och med det blev en sortering nödvändig. Och numer men en lägenhet på 70m2 så finns det tyvärr inte så stora möjligheter till att möblera om här. Få hela väggar och många fönster. Men visst tänker jag på det. Särskilt nu när jag läste ditt inlägg.
  Du har ju himla ordning på allt och det underlättar ju sorteringen.
  Önskar dig lycka till. Och apropå att slänga. Har två kartonger packade för i morgon. Ska lämnas till Stadsmissionen.
  Kram och lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är riktigt stolt över mig själv att jag sorterat bort så mycket. Vanligtvis kan jag alltid hitta användningsområden för mina prylar, men jag måste var realistisk.

   Radera
 18. Jag får också alltid mer energi och skaparglädje när solen tittar fram. Men jag tycker du verkar ha en väldig ordning och reda på dina grejer!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastt just nu är det ingen större ordning och reda, men det ska bli så småningom.

   Radera
 19. Visst är det härligt att rensa ur, trots att det är under stor vånda! Men när det väl är gjort, vilken känsla! Ommöbleringar däremot har jag slutat med då jag inte vet hur jag ska få allt upp och ner för trapporna. Enda gången jag saknar en bärare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bär inte så mycket möbler i trappan utan det ändras om på en våning i taget.

   Radera
 20. Det blir ett perfekt komplement till Husdrömmar och Hemma hos arkitekten. De går ju på SVT så då slipper vi reklamen.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att välja rätt kanal.

   Radera