fredag 3 maj 2019

Var ska jag sova i natt?


När jag satt vid datorn och skrev i förrgår kväll kom jag helt plötsligt på att jag glömt lämna in min deklaration. Hur den påminnelsen dök upp i min hjärna just då är för mig en gåta, men det var verkligen i grevens tid. Det måste bo en liten ordningssam figur inne i mig nånstans. Synd att den inte visar sig så ofta.

Nu fick jag plocka fram blanketterna. Skönt att allt kan fixas via datorn. Då kan man göra det när som helst på dygnet. Det var snabbt avklarat med deklarationen och det var egentligen bara till att godkänna och skriva under. Innerst inne ville jag inte godkänna för jag tyckte de hade räknat helt uppåt väggarna fel. Inte ska jag behöva få restskatt på över 800 kr. Kanske ingen större summa kan tyckas, men jag vet mycket som jag skulle kunnat skaffa mig för de pengarna.

Som pensionär har jag inga avdrag att komma med, men jag ska ändå försöka fundera ut något till nästa år. Jag skulle t.ex. kunna ha förrådet som övernattningslägenhet och få lite bidrag för fördyrade levnadskostnader. Jag måste "bo" där i veckan eftersom det är närmare till trädgården där jag "jobbar". Göran är fortfarande ägare till förrådet fastän han inte har några duvor där längre, och efter renoveringen tar han ut en skyhög hyra. Visst låter det trovärdigt?

18 kommentarer:

 1. Vad bra att du blev påmind. :)
  Så brukar det fungera för mig också när det gäller viktiga saker.
  Litet skillnad på amerikanska och svenska deklarationer. Din kvarskatt på 800 kronor var inte kul - jag fick betala runt 6000 kronor i kvarskatt här i USA pga mina svenska tillgångar och utbetalningarna från min svenska privata pensionsförsäring som inte beskattas i Sverige utan bara i USA. USA har ju som bekant global beskattning och skall veta allt om vad man har i andra länder.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tacksam att det inte är lika krångligt att deklarera här.

   Radera
 2. Så skönt att du kom på det. Sonen glömde ett år och fick en sur straffavgift. Med tanke på hur dagens politiker agerar kring sina boenden så kan ni nog komma på en fiffig och givande lösning :D

  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde inte bara vara politiker som får göra avdrag för extra boende.

   Radera
 3. Full av idéer är du Gunnel och givetvis ska du flytta ut till förrådet så du får lite bidrag för fördyrade levnadskostnader. Risken är förstås att Göran får extra skatt för hyresinkomsterna. Det där måste du nog kanske tänka till på två gånger till nästa år. Men det jämnar väl ut sig, så brukar det göra. Som det ser ut just nu för min del vad gäller återbäring så får jag en sådan i december på hela 500 kronor, vilket inte har hänt mig på många år. Jag har alltid fått betala till men jag ska inte ropa hej riktigt ännu, de ska fortfarande behandla företagets deklaration och då kan saker hända. Mitt i allt så får jag betala jag också.
  Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite surt om Göran måste betala extra. Det finns säkert något kryphål som kan fixa det. Jag är optimist!

   Radera
 4. Det finns tydligen alltid smutthål i skattehärvornas lagar så kör till du. Tycker det ligger mycket sinnesro i att liksom plötsligt vakna till och minnas just det ja, deklarationen ska inlämnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändes riktigt bra att inte ha missat slutinlämningstiden. Nästan som när man vaknar precis innan klockan larmar.

   Radera
 5. Du har lagt upp det galant Gunnel. Nästa gång handlar det om många fler nollor bakom åttan och åt rätt håll. Rakt ner i din pensionsficka. Har du någon plan vad du ska göra av alla slantar nästa år? Ska jag hjälpa dig? :)
  Här snöar det.
  God Jul på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du har rätt. Jag hör av mig när det blir verklighet och tar tacksamt emot tips. Här skiner solen och jag ska snart dra på mig trädgårdskläderna.

   Radera
 6. Bra ide! Det borde gå igenom :)
  Jag tror att det är ganska många som missar sista dag för deklarationsinlämning. För när datumet ligger ganska långt fram i tiden... då faller det ur minnet.
  Bäst trorjag är att deklarera direkt om man nu inte har en massa andra papper som ska fyllas i och som måste kontrolleras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer...sånt som inte är akut glöms gärna bort. Nästa år ska jag deklarera så fort blanketterna kommer.

   Radera
 7. Så tacksam över att Kent deklarerar åt mig och alltid i god tid. Han brukar ordna så det blir lite tillbaka på skatten varje år. Eller om det är momsen jag får tillbaka på eftersom jag har egen firma. Jag vet inte så noga :-).
  Har aldrig förstått hur folk som ändå har så höga löner kan vara så giriga att de utsätter sig för något som kan kosta dem både heder och jobb. Det slår ju tillbaka på hela deras familj också.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om de som har mycket aldrig får nog.

   Radera
 8. Jag kan se dig smyga ut i förrådet när natten faller på! Men inte kan det väl vara så att Göran får högre skatt bara för att du gör lite avdrag?!!? Då är det etter värre att dessa välbetalda politiker ser till så att deras gamla föräldrar får efterskatt, medan vi skattebetalare får stå för deras egna BIDRAG. Bidrag som de absolut inte vill att låginkomsttagare ska ha i någon form!! Hoppas de inte sover gott om natten, men det hoppas jag att du gör, vilket du väljer sovrummet eller förrådet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag struntar nog i förrådet. Min säng i sovrummet är alldeles för skön.

   Radera
 9. Jag har också e-deklarerat i några år, men det går inte längre, eftersom Stefan och jag har köpt gården av pappa. Nu deklarerar Merit i Växjö åt oss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har den enklast tänkbara deklaration.

   Radera