tisdag 28 maj 2019

Det behövs ett skyddsombud


Trädgårdsarbete är inte helt riskfritt. I dagens tidning stod att läsa om alla farligheter man kan råka ut för. Det gällde förstås när det var maskiner inblandade, men så är det många gånger när man jobbar i trädgården. Först och främst gäller det gräsklippningen. Visserligen är det inte jag som har hand om den utan det är Rasmus som fixar det åt oss. Naturligtvis fodras rejäla skor på fötterna för och undvika att halka och komma in under knivarna.


Ett annat farligt jobb i trädgården är häckklippningen. Man skulle klä sig i handskar och skyddsglasögon. Vis av skadan så har jag faktiskt skyddsglasögon på mig numera när jag jobbar i närheten av växter med yviga grenar. När jag i fjor böjde mig ner för att dra upp ett ogräs, fick jag en liten gren från häcken in i ögat, och det revs upp ett sår på hornhinnan. Det är läkt nu, men det tog drygt 6 månader.


Att klättra på stegar är inte heller riskfritt. Jag brukar se till att jag kan kila in stegen mellan några stadiga grenar när jag ska klippa höga buskar. Om jag ändå skulle ramla ner så hamnar jag bara i en grenklyka och sen får jag väl hänga där och dingla tills någon hjälper mig ner. Finns inget runt ikring att fästa stegen i ordnar jag alltid så att någon stark person håller i den.


Det enda trädgårdsarbete som är nästan helt riskfritt är nog grävning och ogräsrensning. Grävning är kanske aningen osäkert, för har man otur så tar ryggen stryk, men att ligga på knä och rensa ogräs är enbart avkopplande. Jag hackar aldrig upp ogräset, för jag tycker det är så svårt att få bort allt då. När jag räfsar efteråt står det alltid ett irriterande ogräs kvar. Det är enklare att ta på de vadderade knäskydden och plocka otyget för hand. De här knäskydden är de absolut bästa hjälpmedel jag införskaffat. Tidigare när jag någon gång la mig på knä, fick jag krypa iväg till något stabilt så jag kunde hasa mig upp. Nu nästan hoppar jag upp och känner mig vig som en cirkusartist.


Jag borde nog ha de här knäskydden på mig när jag sover, för det blir då inga hopp här på morgonkvisten. Jag känner mig absolut inte som en vig cirkusartist när jag försöker slänga benen över sängkanten och hasa mig upp till sittande ställning.

22 kommentarer:

 1. Vi lever minsann farligt!!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Haha - vilken härlig sammanfattning på alla faror i trädgården! Minns att du skadade ögat ... skönt att det läkte ordentligt till sist.
  Vadderade knäskydd är absolut något av det bästa som finns!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är knäskydden till stor hjälp.

   Radera
 3. Livet som husägare är onekligen farligt. Jag har inte tänkt på det här med skyddsglasögon men det ligger onekligen något i det.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt noga med skyddsglasögon nu, för jag har haft jätteont i ögat.

   Radera
 4. Det är mycket att tänka på, för säkerhetens skull.
  Vi skulle behöva ett skyddsombud här hemma, för att kolla säkerheten. Lille Melker klättrar på allt, flyttar möbler för att komma fram, och för att nå det han vill komma åt.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag borde köpa att par sådana knäskydd.
  Idag är det Sol här!
  Språket förändras hela tiden både det talande och att skriva .
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investera i ett par knäskydd. Du kommer inte att ångra dig.

   Radera
 6. Ja, trädgårdsarbete kan vara farligt! Och det där med skyddsglasögon är ju faktiskt en bra idé!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att vara rädd om ögonen.

   Radera
 7. Låter nästan som om jag borde vara nöjd med min balkong ha ha. Ogräsrensning har också sina risker numera Fästingar dom finns ju snart överallt otrevliga små kryp.. Ha en fin vecka nu och ta det lugnt i trädgården kram ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fästingar är otäcka, men jag har inte märkt av några i trädgården. Inne i skogen däremot finns en hel del.

   Radera
 8. Knäskydden på morgonkvisten var en god idé! Då behöver man kanske inte heller stoppa lakanet/täcket mellan knäna för att få det lite svalare. Det blir två flugor på smällen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knäskydd är mycket användbara. Du kommer kanske på fler idéer.

   Radera
 9. Knäskydd är nog något jag borde prata med mitt skyddsombud...nu står jag med rumpan upp för det mesta, vilket är rätt så obekvämt och risken finns ju att den kan få för varmt om solen skiner. Solsting kanske?
  Javisst finns det risker för trädgårdsarbetaren, utan vidare. Så skönt att veta att din ögonskada är läkt nu. Hjälm och glasögon gäller när trimmaren kommer fram, annars kan vad som helst hända.
  Ta det varligt bland ogräsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!Solsting i rumpan var nåt nytt, men allt kan hända.

   Radera
 10. Jag konstaterar: Att leva är farligt! Men alternativet är sämre, trots allt. :-)

  SvaraRadera
 11. Ja, det är bäst att vara noga med hur man skyddar sig - även i trädgården. Vet att jag har fått stickor i fingrarna ibland vilket är mycket obehagligt.
  Skönt att din ögonskada läkte som den skulle.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mycket noggrann nu och använder skyddsglasögonen ofta. Av skadan blir man vis sägs det, och det stämmer.

   Radera