onsdag 22 maj 2019

Fullbokat


Snart kan jag nog hänga upp skylten Inga lediga rum i trädgården. Förutom fyra duvpar och ett koltrastpar har det nu flyttat in ett igelkottspar. Först såg vi dem när de lunkade över gräsmattan och när jag senare var ute och gjorde vid i rabatterna så hittade jag deras myshörna. De låg på var sin sida om den röda kornallen och sov så djupt. Jag smög kvickt in efter kameran för att ta några bilder. 


Den ena hade rullat ihop sig totalt och och låg vänd in mot häcken så jag kunde bara se taggarna.


Den andra däremot gick det att urskilja en del av huvudet på. Det såg ut som pälsbräm det som stack fram under taggarna. Ingen av dem tog notis om mig.

För många år sedan när min lille Milou fortfarande levde hade vi också stickiga hyresgäster. En kväll när vi gick en runda i trädgården började Milou skälla och sprang i cirklar runt något som låg på gräsmattan. Jag gick bort för att se vad det var. Han fick sådana ryck ibland så jag tänkte det är väl bara en grästuva eller något. Men det var något annat. Hoprullade på gräset låg fyra små nålbollar. De var inte större än en tennisboll, men de kunde fräsa rejält. 

Framför våra källarfönster har vi ljusgårdar och där ramlar ibland ner mer än löv. En gång ropade barnen på mig att det var något i en av dem. När jag tittade efter låg en liten igelkott där och snarkade ljudligt. Vi fick ta en skyffel och lyfta upp den så den kunde springa iväg. 

Det sägs betyda tur om man har igelkottar i sin trädgård och det hoppas jag stämmer.

20 kommentarer:

 1. Vilket fint besök! Förra året hade vi flera igelkottar i trädgården men Miss E var lite för nyfiken för sitt bästa...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite problem när man har små nyfikna hundar.

   Radera
 2. Härligt med hyresgäster ... vi har ganska många här också - de som inte får plats i trädgården får "fricampa" i skogen :)
  Vi har aldrig sett några igelkottar här, men när vi bodde i villasamhället utanför Skärblacka hade vi flera på besök varje år - saknar dem faktiskt :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igelkotten vill jag gärna ha som hyresgäst. Vi har ju också skogen nära inpå, och jag gissar att det "campas" för fullt där med.

   Radera
 3. Jag har inte sett några igelkottar i trädgården i år!
  Svar..Ja det finns olika balkonglådor.Jag föredrar dom med blommor i!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också blommor bäst.

   Radera
 4. Vi hade också igelkottar i vår trädgård när vi hade hus. Vår hund var väldigt glad i grisöron och la sig gärna på gräset och njöt av dem. När han en gång lämnade ett halvätet öra obevakat en liten stund satt det en igelkott och mumsade på det när han kom tillbaks :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vilken lyxrestaurang den igelkotten hamnade på.

   Radera
 5. Så härligt med alla som har bosatt sig i din trädgård. Igelkottar är ju vanligen skygga djur, men de kanske har sett dig, fast du inte har sett dom, så de känner sig trygga.
  Härliga bilder. De har en förmåga att kura ihop sig totalt, bara taggar som syns. Bra att de har dessa taggar som skydd.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taggarna har säkerligen skyddat dem många gånger.

   Radera
 6. Vad härligt med alla dessa hyresgäster. Och inte spelar dom hög musik eller uppträder på annat förtretligt sätt, som en del tvåbenta hyresgäster gör. Fast fåglarna kan ju föra en del oväsen förstås. Det kanske är för att dom är tvåbenta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag gillar dina härliga funderingar.

   Radera
 7. Vad fint det låter blir avundsjuk, det enda jag får uppleva på min balkong är fåglar och diverse insekter.. Fint inlägg kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är väldigt tyst och lugnt i vår trädgård, så djuren känner sig väl trygga där.

   Radera
 8. Så klart att igelkottar betyder tur. Jag skulle också vilja ha den turen.

  SvaraRadera
 9. Gulliga djur även om de kanske inte är några keldjur.

  SvaraRadera
 10. Oj, så innerligt mycket grattis till de små härliga nåldynorna. Givetvis så betyder det tur att ha dem i trädgården.
  Vi hade vi också rätt många år och också flera, men så kom rävarna...och efter det har vi inte sett till någon kotte längre men hört att de syns i byn, så hoppet lever om att också vi ska få lite tur igen. Rävarna har däremot haft en tuff vinter med skabb. (stackars djur).
  Ha det fint i ditt lilla zoo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig tacksam över att de valt vår trädgård. Det är så mysigt att ha dem här.

   Radera
 11. För några år sedan hade vi alltid igelkottar hos oss. Tyvärr så har vi inte sett någon på några år.
  Jag försöker att hålla koll på dig i bloggen, men jag har inte så mycket tid över. Astrid och Melker tar mycket av min fritid, och all min arbetstid. Det frestar på att vara 50 år, sjukpensionär, och ha småbarn i huset. Skönt är iallafall att Therese och jag turas om med maten. I morgon kväll är de bortbjudna, så det ska bli skönt att Stefan och jag får en ensam fredagskväll.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har inte samma ork nu som när man hade egna småbarn, det märks. Även om det är jättekul så behöver man en liten paus emellanåt.

   Radera