måndag 6 maj 2019

Hotellvärdinna


Jag fuskar lite i hotellbranschen, men det är inte särskilt lönande. Tidigare har jag berättat om duvantagonisterna i vår trädgård. Vi har räknat till tre par som har var sitt bo i cypresserna. De har varit så kloka att de låtit en cypress stå ledig mellan varje bo. Troligtvis har de accepterat varandra som grannar numera, för det är sällan jag ser några slagsmål. Igår när jag räfsade i rabatten hittade jag en del äggskal. Det kan vara så att äggen har börjat kläckas och att de vill föregå med gott exempel inför sina barn.


I plommonträdet bor ett annat par. Kanske är det samma par som bodde där i fjor. De har den vackraste boningen, enligt mig. Plommonträdet blommar för fullt och det är alldeles vitt. Vi kommer säkert att få plocka plommon i massor i sommar. Det brukar bli så vartannat år.


I rhodedendronhäcken är det ett par koltrastar som försvinner in titt som tätt, så jag gissar att de hittat sin "drömlägenhet". Koltrastarna är nästan tama. De följer oss hela tiden när vi jobbar i trädgården. När jag nu har hållit på att rensa ogräs och plantera nya växter är det nästan så de suttit i knäet på mig. Så fort jag reser mig och går en bit bort far de fram och sprätter där jag just grävt. Det ser nästan ut som om de vill hjälpa till, men det är nog mest för att leta mask.


T.o.m. rödhaken vill hjälpa till ibland. 


När jag städade altanen en dag tyckte jag det surrade ovanligt mycket getingar i ett hörn. När jag tittade närmare såg jag att de flög in i ett litet hål i panelen. Den slags hyresgäster vill jag inte ha, så det blev en snabb tur till affären för att köpa getingspray. Jag sprayade allt jag kunde så de skulle känna sig mycket ovälkomna. Både bin och getingar är nyttiga insekter, det vet jag, men de behöver inte bo på vår altan. Idag är det så populärt med insektshotell och var och varannan butik säljer sådana. Det är dock inget som jag är intresserad av. Visserligen hyr jag ut till flygande varelser, men precis som en del restauranger så har jag en del krav när det gäller klädkoden. Jag tar endast emot hotellgäster klädda i fjädrar och inte i päls.

16 kommentarer:

 1. Klädkod är viktigt. Insektshotell har jag aldrig hört talas om.
  Jag hade också valt plommonträdet. Vad vackert det ser ut.
  Koltrasten kunde stå för underhållningen när du jobbar.
  Måndagskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koltrasten är nästan som en liten hund. Den följer med oss överallt trädgården. Så har det varit i många år, så jag gissar att det är en annan generation som bor här nu.

   Radera
 2. Din lilla rödhake är för bedårande söt när den ska hjälpa till med krattandet.
  Helt rätt, klädkod krävs...nu är vår restaurang mera lagd åt det vilda hållet med skog i bakgrunden så det finns förstås fyrbenta pälsbeklädda gäster hos oss men de har ju sin särskilda avdelning. Getingarna hade byggt en bölla i kompostkärlet men nu får de bygga nytt någon annanstans. Vi vill ju inte att de tvåbenta gästerna ska bli stungna när de tar in något sött till kaffet i sommar. Någon måtta måste det vara.
  En fin måndag önskas; här regnar det och blåser kallt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det kommit pälsklädda hyresgäster hit som påmint om dina hade de varit välkomna. Vi fick regn i natt, men nu skiner solen igen.

   Radera
 3. Ni har verkligen många inneboende hemma hos er vilket är gott betyg tänker jag!

  Kram och ha en bra start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande att följa dem när ungarna börjar visa sig. Då har man knappast tid att göra annat än sitta och beundra dem.

   Radera
 4. Ljuvliga bilder att titta på nu när det bara är ett par plusgrader här. Det finns hopp!
  Jag förstår att du inte vill ha getingar på altanen, men precis som du skriver så är getingarna nyttiga. De bidrar nog till den rika plommonskörden. Du kanske kan sätta upp ett insektshotell lite längre bort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på att någon av grannarna fixar uppehållet för dem.

   Radera
 5. Så härligt att få hjälp av en rödhake!
  Nej, getingbon vill man inte ha i närheten, där går i alla fall min gräns för gästfrihet.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nästan alltid bara en rödhake som kommer hit, och jag blir lika glad varje gång han dyker upp.

   Radera
 6. Vi har så många olika sorters träd här på gården, så fåglar finns det gott om. Tyvärr är jag inte så bevandrad i vad det är för sorter. Däremot vet jag att det är bondens ankor som invaderar vår gård om vi glömmer att stänga grinden. Dom har jag inte mycket till övers för! Dom förorenar på min altan! Risken är att det blir friterat ankbröst till middag en vacker dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi nu stängt altanen för koltrastboende så kan vi använda den hela sommaren. Det var lite trist tidigare när vi fick vänta tills ungarna flugit iväg. Då var det sanering som gällde.

   Radera
 7. Nej getingarna vill vi inte ha, brukar ha ett bo precis över ytterdörren.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch! Då får du riva ner det varje år.

   Radera
  2. Nja, vi får spruta radar, för de kryper in emellan brädorna.

   Radera
  3. Jag använde också Radar här och det verkar som de flyttat.

   Radera