tisdag 26 september 2017

Fyllkaja eller full som en alika?

Det är uttryck för exakt samma sak. Enda skillnaden är att kajan i Skåne, Blekinge och Halland kallas för alika. Det påstås komma från Ale som var namnet på en kvinna i fågelgestalt. Om man är full som en alika så är det inte frågan om någon salongsberusning utan då är man verkligen på kanelen. Förr var det vanligt med småbryggerier lite varstans och då kom de här fåglarna och smakade på mäsken, och deras framfart efter det blev lite vinglig.


När jag steg upp en morgon och tittade ut på altanen, såg jag att det satt en koltrast på bordet. Det är inget ovanligt, för de gillar att hålla till på altanen, så jag funderade inte mer över det.


Men när jag tre timmar senare tittar ut sitter fågeln fortfarande kvar på samma plats. Kunde den vara sjuk, tro? Den såg i varje fall inte skadad ut. Ibland händer det att de flyger emot fönsterrutorna och blir lite vingelkantiga, men det brukar rätta till sig ganska snabbt. Det var något som inte stämde.


Då berättade Göran att han sett massor av koltrastar i grannens rönnbärsträd. Det påminde lite om för en del år sen när ett gäng sidensvansar berusade sig på rönnbär och flög omkring huller om buller. En veterinär undersökte en del fåglar och kom fram till att bären omvandlar sockret till alkohol. Jag har ingen aning om ifall detta var förklaringen till koltrastens vistelse på vår altan. Om det nu var så, hoppas jag att den nyktrade till ordentligt innan den flög iväg. Det måste vara lika farligt att flyga onykter som att köra bil onykter.


Vi har ingen rönn i vår trädgård utan bara ett apelträd. Det är fullt med små frukter nu, men jag har aldrig hört att de skulle kunna ge någon slags "fylla". Jag inbillar mig mer att det är ett slags rehabträd. Det är i varje fall aldrig tal om några vingliga fåglar där, utan det går alltid lugnt och städat till.

14 kommentarer:

  1. Tror säkert att det kan bli påverkan av många bär.
    Att flyga onykter kan nog vara svårt. :)
    Skönt att ni också har ett rehabträd.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De får göra ett besök hos oss efter de varit hos grannen.

      Radera
  2. Tror också att många bär kan ge påverkan. Miss E vill gärna äta bär som ligger på marken men någon "fyllehund" vill vi inte heller ha så vi passerar snabbt. Lugnast för hennes mage också ;-)

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tyvärr mycket "intressant" som ligger på marken.

      Radera
  3. Älgar och grisar kan ju berusa sig på äpplen, så vem vet... hoppas den nyktrade till före flygstarten och hoppas att det inte var något allvarligare. Fylleri kan förstås vara nog så allvarligt, men brukar ända vara övergående...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gav sig av så småningom, så jag tror nog den mår bra nu.

      Radera
  4. Jag har aroniabär som fåglarna äter av utan att bli fulla!
    Sv...Ja det är många blommor på orkidén
    Ha en bra tisdag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade också en aroniabuske förr, och den var nog alkoholfri.

      Radera
  5. Men oj, stackars pippi! Men vilken tur att den kunde sitta på er altan och nyktra till :)
    Fint bord ni har! Vi hade ett likadant när vi hade vårt hus :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är stort och bra när vi är många som samlas.

      Radera
  6. Att det finns fyllekajor bland sidensvansarna, det visste jag sedan tidigare. Man ser de ju ofta komma i flock och sitta och smaska på övermogen frukt, vilket är mumma också för andra fåglar. Har ett otrevligt minne av hur en äppelkrans jag hade på dörren fullständigt attackerades av koltrastar. De betedde sig faktiskt som riktiga fyllesvin och ett sådant har man ju också hört om. :) Kanske faktiskt flera genom åren, men här tänkte jag främst på Emils. Fåglarna är väl som vi; en del kan hantera det andra inte.
    Ha en fortsatt fin tisdag!
    Kram Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Fåglarna har tydligen mänskliga egenskaper.

      Radera
  7. Ja du, det finns ju fyllekajor, som blir fulla som alikor. Vi har många olika talesätt i vårt avlånga land. Och alla våra olika utryck och dialekter är viktiga att bevara. Jag gör så gott jag kan, är smålänning långt ut i fingertopparna.
    Skönt att fågeln repade sig, och kunde flyga vidare. Att äta frukt och bär är ju inte alltid så kul, inte om det är vildsvin eller älg, som sen går in i hus.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har låst om en älg som promenerade in i vardagsrummet hos en familj. Ett kungligt besök, men kanske inte den slags kunglighet man väntar sig.

      Radera