onsdag 5 april 2017

Björnen sover


Men snart är det tid att stiga upp. Björnarna brukar visst stänga in sig i oktober nån gång och sen sover de mellan 5 och 7 månader. Det har inletts ett samarbete mellan läkare och djurparkspersonal för att kanske få svar på gåtan varför björnar inte kissar under så lång tid. De drabbas inte heller av benskörhet som vi människor skulle ha gjort om vi legat still i så många månader. Våra muskler hade förtvinat och det hade varit svårt att gå sen. Björnarna har tydligen inga sådana problem utan de bara kryper fram pigga och glada och kanske aningen kissnödiga.

Jag har alltid sagt att jag skulle vilja gå i ide för att slippa vinter och kyla, men jag vill inte missa några helger. Jag skulle vilja vara vaken under julmånaden så jag kunde få förbereda och pyssla och pynta. Sen kunde jag hoppat ner i sängen igen och somnat om fram till påsk. Påsken är ingen stor pyntarhögtid för mig, men en del saker plockas ändå fram och särskilt när barnbarnen ska komma på besök. Runt påsktid är våren i antågande och då känns det helt ok att vara vaken.

Så bekvämt björnarna har det att slippa springa upp på toaletten varje natt. Det sägs att när man blir äldre så drabbas de flesta av det här nattspringet. Det stämmer inte alls. Jag har hållit på så sen jag var ung, så det kan inte ha enbart med åldern att göra. Efter undersökning och röntgen av björnarna kanske det kommer en lösning på problemet. Läkarna trodde att det kunde ha att göra med deras diet. Snart ska vi nog följa Nalle Puhdieten. Jag äter blåbär varje morgon så det är helt ok....fast jag drygar ut dem med havregrynsgröt. Men det vete fåglarna om jag vill skippa en kanelbulle till fikat och ett glas vin till helgen. Jag tar nog hellre en nattlig promenad.

20 kommentarer:

  1. Djur har litet annan slags anatomi verkar det som jämfört med människor.
    Visst vore det skönt att kunna gå i ide under vintern. Under en period i alla fall.
    Jag brukar också få gå upp på natten och det har jag gjort sedan jag var ung. Tror inte att man skall ta alla studier på så stort allvar.
    Vilken fin krokus du hade med i det förra inlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många undersökningar är rent ut sagt skrattretande.

      Radera
  2. Visst är det konstigt hur björnarna klarar att ligga i idet hela vintern utan att behöva gå på toan! Konstigt också det här med att de föder sina ungar mitt i vintern och att de är lagom stora när de kommer ut tillsammans med mamma björn i april...
    Jag är glad att jag fortfarande nästan aldrig behöver gå upp på natten :) Spännande med Nalle Puh- diet - blåbär och honung det blir gott det ... eller lite tjatigt :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nog lika tjatigt i längden som alla andra dieter.

      Radera
  3. Jag är lite björnig av mig. Sover länge när mörkertiden är här och sover nästan inte alls när ljuset tar över. Till all lycka behöver jag sällan gå på toaletten när jag sover. Är förstås väldigt tacksam över detta, så länge det varar.
    Blåbär äter jag sällan, så kanske det inte beror på dem att man sover länge i ide. Men å andra sidan så är jag ingen björn. Hoppas forskarna hittar mera intressanta saker att berätta om björnarna och deras sovande.
    Kanelbullen och vinet skulle jag inte heller vilja vara utan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det kommer fram många spännande och intressanta saker när det forska som djur. Om sen allt är så vettigt vet jag inte.

      Radera
  4. Tänk vad vi är olika. Jag kan sova från ca 20,00 till ca 10,00 utan problem.
    Kanelbullen kan jag hoppa över, jag tål den inte, men ett glas rött är ju aldrig fel.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar nog hellre vitt. Jag får migrän av en del röda viner.

      Radera
  5. Tänk om man kunde gå i idé! Det vore bra härligt att grotta ner sig i november någon gång och komma fram i slutet av mars. Nattspring lider jag inte av, men vaknar då och då och har ont i kroppen och då blir det en liten promenad ut i köket för att dricka lite vatten och sen somnar jag om så gott igen.
    Ha en skön onsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid ett glas vatten bredvid sängen.

      Radera
  6. Vete tusan hur björnarna klarar nattspringet. Men det förutan kunde jag gott sova till påsk jag också.

    SvaraRadera
  7. Vad jag förstår så tillför ju nallarna varken mat eller vätska till kroppen när de vintersussar. Och hela systemet går på sparlåga. Men första natten i idet borde de väl i alla fall vara l-i-t-e kissnödiga.
    Som helnykterist nobbar jag vinet men en kanelbulle och en kopp te blir bra. :)
    Jag har också vatten vid sängen - i en spillfri pipmugg. Är man sömnig så är man ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en bra idé med pipmugg. Jag vet inte hur många gånger jag vällt ut glaset.

      Radera
  8. Blåbär har jag gott om ännu, det blir ca 1 dl till filen varje morgon, om jag är uppe tidigt vill säga, annars kan det bli detsamma på kvällen.
    Jag natta-springer inte på toa,för jag brukar lägga mig ca 1-2-3- på natten och då har jag liksom sprungit färdigt, hi hi . . . skojar lite men kissar inte så mkt på natten.
    Nu har mina sovtider ändrats en aning, lägger mig tidigare, vill hänga med den ljusa tiden både ute och inne. Ja min kropp är märklig . . .
    Precis som du vill göra med att 'gå i ide', så vill jag också. Ska vi bestämma träff nästa vinter i någon björnhåla, ska vi gå hem till dig eller hem till mig.
    Vi har några kryp-in i skogens gömmor och ni har väl Kullabygden ?
    Japp så gör vi, må väl tills dess/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner till en del bra kojor inne i min skog, så vi kan testa dem.

      Radera
  9. Det var intressant. Jag har inte tänkt i dom banorna, men varför inte. Nej, jag vill nog vara vaken hela året, med undantag av nätterna.
    Inte för att jag är så mycket för att pyssla, tvärtom, men tänk att missa den vackra vita snön, det vore tråkigt.
    Ibland måste jag upp en gång på natten, men annars är det lugnt på det området. Fast jag undviker att dricka något på kvällarna, sent.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom vi ytterst sällan har någon snö i Skåne så är tankarna på en längre sovperiod då ganska sköna.

      Radera
  10. Jag kan tänka mig att försvinna söderut under vintern men inte att sova bort all tid. Det känns onödigt.
    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att åka söderut är ju också ett alternativ, men då ska det vara garanterat varmt och snöfritt.

      Radera