onsdag 20 januari 2016

Snökaos


Det förväntas snökaos här, tror jag. Så måste det vara för plogbilen körde förbi vårt hus idag och det har jag inte sett på år och dar. Det går en väg upp över åsen och den brukar faktiskt plogas. I annat fall kan ingen ta sig upp hit och vi har både skola och dagis här. In bland villagatorna brukar det vanligtvis inte plogas om det inte är snudd på katastrof. Nu börjar jag bli lite orolig. Vi kan kanske förvänta oss mycket snö, och nu gjordes en testrunda för att se hur det såg ut på Björnås. Vi är lite bortglömda här annars.

Vinterväglaget i Skåne är förrädiskt. Oftast är det blixthalka som gäller här. Mycket sällan beror vinterolyckorna på att det varit för mycket snö. Skåningar kan nog räknas som Sveriges sämsta vinterförare, eftersom vi inte har nån vidare erfarenhet av vinterväglag. De flesta håller precis samma hastighet som när det är sommar. Det går inte att banka in i skallen på fartdårarna att bromssträckan blir annorlunda när det är halt. Jag har ibland mött bilister som verkar tycka det är väldigt kul att sladda med bilen utan och tänka på att de riskerar livet på sina medtrafikanter. Tyvärr är det sällan en polis i närheten när sådant händer. I annat fall skulle körkortet åkt för tid och evighet. Man leker inte med andra människors liv på det viset.

Vintern i Skåne är ett kapitel för sig. Det brukar vara så att det snöar en dag och det ser så vitt och fint ut...nästa dag regnar det och allt blir slask och brunt. Sånt här varannandagsväder är inte ovanligt. Däremellan fryser det på så vägarna blir som en isbana. Det gör knappast att man tycker vintern är en mysig årstid.


Så här kan den skånska varannandagsvintern se ut. Det gällare att ta vara på tillfällena. 

24 kommentarer:

 1. Varje årstid har sin tjusning. Jag gillar vintern då det är ca 20 cm snö och ca - 5 grader. Det blir så ljust och fint.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När mina barn var små hade vi oftast snörika vintrar, men det blasket vi har de flesta vintrar nu kan jag var förutan.

   Radera
 2. Kallt är det, men inte speciellt mycket snö... idag strålande sol och blå himmel :)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag är det grått och fuktigt i luften, så det känns som det är mycket kallare än det egentligen är.

   Radera
 3. Jag har nog aldrig frusit så mycket som jag gjorde när jag bodde i Lund några år. Även om det inte var så kallt blåste det alltid. Snöslask på vintern för jämnan kommer jag ihåg. Då är det faktiskt skönare med lite kallare väder och snö. Här kör bilisterna relativt försiktigt också när det är halt.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är troligtvis blåsten som gör att det känns mycket kallare, och att det nästan alltid är fuktigt i luften. Snö som ligger kvar och solen som lyser på den är sällsynt att få se här.

   Radera
 4. för mycket gnäll... vi är så bortskämda, bara spårvagnen lite försenat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart vi måste gnälla när vi inte gillar något, fast jag gnäller aldrig över spårvagnen.

   Radera
 5. Nu är nog hela Sverige snötäckt, mer eller mindre. Vi fick ca 15 cm igår natt, så nu får man pulsa. Fast än så länge är det väldigt vackert. Kanske får vi skånebesök i helgen om de vågar sig iväg. / Britt

  SvaraRadera
 6. Vintern i Skåne är ett kapitel för sig. Men om alla körde lugnt och höll avstånden så skulle det kanske inte bli så många olyckor! .......... SVAR:Det är härligt när snön får ligga kvar ! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det påpekar polisen varje år, men det gör visst ingen nytta.

   Radera
 7. Tror nog att söderut är de så mycket mindre erfarna vid lite snöoväder.
  Som norrlänning (som jag är) här man större erfarenhet och kännedom hur man ska köra vinterlag.
  Hos mig här det åxo kommit lite snö. Alldeles Lagomt med snö.

  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vår trädgård ser det väldigt mysigt ut, för där ligger snön alldeles vit och fin, med bara lite hoppspår efter en kanin.

   Radera
 8. När jag läste din snörapport från sydligare breddgrader kände jag igen mig från våra senaste vintrar. Även här uppe i norr har vi haft "varannandagsväder" de två senaste åren. Med ishalka som följd. I år har vi haft vinterkylan påslagen i tre veckor nu, och det tycker jag om. Fast minus 30, näää inte är det bara skoj det heller....men inga isiga vägar i alla fall....
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i grund och botten en sommarmänniska, men jag tycker ändå det är skönt med lite variationer. Vår och höst är också fint.

   Radera
 9. Vinterväglag är det värsta med vintern. Jag ska ut och halkköra så där en 25 mil med patrullen i natt. Vi brukar resonera som så, att anpassar man bara hasigheten kan inga större olyckor hända.........om man inte krockar med en fartdåre förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju det som är kruxet. Även om man själv kör försiktigt så finns det de som struntar i att tänka helt.

   Radera
 10. Härlig med snö och dalande flingor.
  Rolig bild med den fina killen som har vinter på halva bilden och grön gräsmatta på andra sidan.
  Jag har varit i Skåne ett fåtal tillfällen och tyckt att det har blåst så mycket, varje gång jag har varit där har det blåst. Det kanske är så?
  Trevlig kväll och kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt blåsigt här, men märks klart mest på vintern eftersom det känns ännu kallare då.

   Radera
 11. Usch ja, jag känner alltför väl till den skånska "vintern".
  Men barnen har ju roligt så länge snön varar :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas de hinner ha mycket kul innan det smälter bort.

   Radera
 12. Vilken fin och talande bild på varannandags snö hos er!
  Först åren jag bodde här uppe så var det mycket snö, men de senare åren har det också varit mycket mindre och ishalkan efter regn då det fryser ... broddar sliter jag nu en 3-4 per säsong.
  Tro nog också att det å köra på vinterväglag går bättre här uppe. Men det å sladda sig fram ja det förekommer också, mest de yngre.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju halkbanor, så att halka runt i trafiken på skoj är ganska onödigt.

   Radera