torsdag 14 januari 2016

Medicintrubbel


Jag tycker det är så bekvämt att beställa sin medicin eller annat man behöver från Apoteket och sen få det direkt hem i postlådan eller  hämta ut den på närmaste utlämningsställe. Där måste jag givetvis alltid legitimera mig innan jag får mitt paket. Hämtar jag ut medicin till någon annan på Apoteket så måste jag kunna visa en fullmakt. Det känns lite tryggare då.

Häromdagen fick jag ett sms om att min medicin fanns att hämta ut. Jag åkte till utlämningsstället och expediten frågade efter de fyra sista siffrorna på paketnumret. Han scannade min legitimation och allt var klart. När jag kom hem öppnade jag paketet och bara stirrade ner i det. Där fanns en stor burk med nån naturmedicin, men det jag beställt syntes inte till. Jag var helt förbluffad. När jag då tittade på vem det var adresserat till, så stämde det inte alls. Det var inte mitt paket!!! Hur i all världen kunde jag få ut ett paket som inte alls var adresserat till mig. Jag hade ju legitimerat mig. Borde det inte finnas nån slags spärr i datorprogrammet som gjorde att adressat och den som legitimerar sig ska vara samma person? Det brukar vara så viktigt annars om man hämtar ut paket till en annan person, att man måste visa den personens id-kort också.

Naturligtvis kunde jag själv ha kollat adressen när jag tog emot paketet, men eftersom jag legitimerat mig tog jag för givet att det stämde. Jag tog paketet och åkte tillbaka med det. Det visade sig då att det är två företag som lämnar paket där och då kan det ibland hända att det blir samma nummer. Expediten menade på att han tittade aldrig på id-kortet utan han kunde se i datorn vem som hämtat ut ett visst paket och då ringde han upp ifall det blivit fel. Det gjorde han klart bara om någon annan kom och frågade efter samma paket. Om nu inte datorn är programmerad så den reagerar på att legitimation och adressat är olika så tycker jag att den som lämnar ut paketet skulle vara tvungen att kolla så det stämmer. All medicin som lämnas in till Apoteket säljs inte på nytt även om det gäller oöppnade paket. Den förstörs eftersom de inte vet hur den förvarats och därför inte kan garantera att den är ok. Inte katten vill jag ha medicin som någon annan öppnat upp. Vem betalar om jag då reklamerar och vill ha ny medicin? Det behövs definitivt strängare regler här.

27 kommentarer:

 1. Visst är det smidigt att beställa medicin via nätet och sen bara få hem dem.
  Men lite otäckt med det som du råkade ut för. Det kan ju vara mediciner som hamnar i fel händer. Jag har tabletter som apoteket inte får skicka hem, utan som jag måste hämta ut hos ombud.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontrollen på vem som hämtar ut måste bli bättre.

   Radera
 2. Vilken miss!!! Jag hämtar ut min medicin på apoteket ,det tycker jag känns tryggt! ......SVAR:Ja det är bra saker Men tyvärr dyra! Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Systemet med hemskickning har fungerat bra tidigare, man man får sig en tankeställare när sånt här händer.

   Radera
 3. Oj då ... trodde inte det kunde hända - men inser nu att det gör det. Känns ju inte bra då det blir såna konsekvenser.
  Bätttring önskas!
  kram

  SvaraRadera
 4. Oj, oj, oj det var en miss måste man säga. Man undrar hur ofta sådant händer. /Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis inte så ofta...men det borde aldrig få hända.

   Radera
 5. Det säger jag också Gunnel, att strängare regler behövs ! För hur i all världen kunde du få ut ett paket som inte alls var adresserat till dig ??
  Kan man väl inte alltid skylla på datorn heller ?

  Önskar dig ändå en fortsatt härlig dag med en kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tycker nog att allt för mycket skylls på datorn. Vi har väl alla en hjärna som borde få användas ibland?

   Radera
 6. Det där låter ju inte riktigt klokt! Systemet borde verkligen ses över så det inte blir fel igen!
  Hoppas i varje fall att du fått din egen medicin nu!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var noga och tittade på adresslappen när jag bytte paket.

   Radera
 7. Oj, det där verkar helt sanslöst! Det ska bara inte kunna ske. Att skylla på datorn är ju enkelt och ett sätt att slippa ta ansvar. Men vem är det som programmerar datorerna? Jo, det är vi människor - datorer gör som de blir "tillsagda".
  Eftersom jag bara har några meter mellan apotek och postombud så föredrar jag att hämta min medicin på apoteket. Det är säkert, och naturligtvis bra om man har några frågor.
  När jag hämtar paket hos postombudet så har jag tagit för vana att alltid kolla att det står rätt namn och adress på paketet innan jag går därifrån. Likväl som jag alltid kollar kvittot innan jag lämnar en butik. Det började jag med för länge sedan när jag såg hur ofta det var fel på kvittona.
  Trevlig torsdagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollar alltid kvittona i butiken, men har väl varit lite dålig på när jag hämtat ut paket. Det har alltid blivit rätt tidigare och då blir man lite slö. Hädanefter ska alla paket lusläsas innan jag kör hem med dem.

   Radera
 8. Fy farao så läskigt. Då kan riktig dundermedicin hamna hos helt fel person.
  Bättre kontrollrutiner borde det vara faktiskt. Det handlar ju om patientsäkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte det var så lättvindigt när det gällde medicin.

   Radera

 9. Verkligen obehagligt att kanske få ut en annans paket...
  Som tur är slipper jag mediciner, men det är bra att de kan förenkla för alla som behöver det. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns inte särskilt säkert att beställa mediciner via nätet mer.

   Radera
 10. sånt där händer inte ofta, alla är så noga, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag måste visa leg för varje bokpaket, och det är bra.

   Radera
  2. Jag trodde inte det förekom alls. Det brukar vara så noga med legitimationen för minsta lilla sak annars.

   Radera
 11. Oj då det där var en farlig miss, inte bra.
  Vi har apotek i samhället (5 km dit) så då går jag in där efter behov.
  Men visst är det smidigt att hämta ut på posten, men det gäller att de håller koll.

  Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. De lutar åt att jag kommer och gå in på Apoteket i stället för att beställa via nätet.

   Radera
 12. Oj, ja alla kan ju göra ett misstag, men när det gäller medicin borde de ju ändå kolla extra noga när de ska lämna ut det!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit till Apotea och undrat vilka regler de har.

   Radera
 13. Ojdå, det lät inte bra att man kan förväxla medicinpaketen! Jag gör precis som du, o det är inte så konstigt då jag har sex mil till närmaste apotek! Funkar utmärkt, det brukar bli så stort paket att det inte får plats i brevlådan...
  Ha en skön söndagkvälö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite obehagligt att nån annan kan ta ut mitt paket så där enkelt.

   Radera