tisdag 26 januari 2016

Ingen lämplig undervisningDet skrivs och pratas så mycket om våld och att barn spelar krigsspel och tittar på våldsfilmer och andra otäckheter på TV. Det skulle vara en av anledningarna till att våldet blivit så mycket mer och råare. En sak man ofta hör är att barn inte förstår att det inte är på riktigt, utan om de gör samma sak i verkligheten så ska personen som slagits ner kunna resa sig igen när det visas GAME OVER. Jag tycker det verkar ganska långsökt. Kanske om det gäller väldigt små barn, men annars tycker jag det är lite att nedvärdera barnen och ungdomarna. De är fullt kapabla att kunna tänka själv. Jag ser det bara som en dålig ursäkt. Det kan nog vara svårt för föräldrar att ha koll på allt vad barnen ser på TV eller hittar på nätet, och speciellt om de är ensamma hemma eller hos en kompis. Vill barnen dölja något för sina föräldrar så hittar de på sätt att göra det på, för barn är smarta.

Det går inte att skylla allt på media. Alla vuxna har ett stort ansvar här...inte bara föräldrarna. Tyvärr är det inte alla vuxna som lever upp till bilden man vill ge av hur det bör vara. Något som jag tycker är helt idiotiskt läste jag om i tidningen. I Danmark dissekerar man döda djur på djurparker inför barn. Jag tror att första gången jag läste om det var inför ett skollov. Då hade ett djur dött på ett zoo i Odense och dissekerades inför barn i olika åldrar. Vad jag har förstått så är det ingen lägre åldersgräns för att få se "föreställningen" och av fotot att döma så var det en hel del yngre barn där. En mycket opassande lovsysselsättning, enligt min mening. Kan man inte komma på något annat är det banne mig bättre och inte ha någon lovaktivitet.

Det blev ganska mycket protester, men försvaret var att det var i undervisningssyfte, så barnen kunde se hur djuren såg ut inuti. När jag gick i skolan hade vi en människomodell med organ som kunde plockas ut. Så lärde vi oss hur människan såg ut inuti. Visst måste det gå att göra på samma sätt när det gäller djur. Att dissekera hörs kanske inte så hemskt, men för mig är det liktydigt med en obduktion. Jag har slutat att titta på många amerikanska deckarserier eftersom huvuddelen av filmen är inspelad i obduktionslokalen. Jag klarar inte av att titta på sådant, så jag kan inte förstå att man bara funderar på att visa sånt för barn. Nu var det dags igen på samma zoo och denna gången handlade det om en lejonhane.

Om man skyller på att barn slår flaskor i huvudet på varandra med motiveringen att så gör man på film, hur tänker man då här? Värsta scenariot skulle vara om något litet barn fick för sig att se hur deras lilla katt eller hund såg ut inuti. Jag är helt övertygad om att det finns trevligare saker att undervisa barnen om på en djurpark.

26 kommentarer:

 1. Läskigt med dissekeringar på djurparken, man tror knappt det är sant!
  Och när det gäller dataspel och våldsfilmer tror jag att man så småningom trubbas av och eftersom människan ofta vill ha mer kommer våldscenerna bara att bli grövre och grövre och var ska det då sluta?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte vara särskiljt nyttigt och alltid se på våld. Då gäller det att vuxna är observanta och stoppar innan det går till överdrift.

   Radera
 2. Det är hemskt med alla dessa vålds-tv-program, och hur mycket skit finns det inte vid datorn. Det gäller verkligen att vara med sina barn/ungdomar både vid tv´n och datorn, så långt det är möjligt.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många engagerade föräldrar som lägger ner all tid de kan på sina barn. Tyvärr har inte alla barn det så väl förspänt.

   Radera
 3. Läste om det där med dissektionerna på djurparken och blev verkligen lika illa berörd som du! Onödigt och enligt mig väldigt korkat!

  SvaraRadera
 4. Tänkvärt du skriver idag. För min del vill jag gärna prata med mina barnbarn om det de se via filmer, tv-spel. Så gjorde jag med sonen ocksåm men då var det ju inte så stort utbud som nu, men jag upplevde det tillräckligt då. Jag tänker också så att vi har alla ett vuxenansvar också att se och prata med barn och ungdom även om de inte är de mina.
  Dissekeringen i parken blir en slags makaber underhållning, det finns rum där det kan hållas undervisning.
  Tänker också på att vi har så många barn/ungdomar som mår dåligt som mår dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vuxenansvaret är stort idag när det finns så mycket hemskt för barn och ungdomar att se eller råka ut för. Många barn har det inte lätt idag. Ett barn behöver mer än mat och kläder när de växer upp.

   Radera
 5. Tänk om alla tog sitt vuxenansvar och inte bara se bort när något händer! Utan finnas till hands och förklara det som bör förklaras och fördöma det som bör fördömas! En stor tumme ner för offentliga obduktioner!! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många anser säkert att det är enbart föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn, men de kan inte var med överallt. Då tycker jag det är varje vuxens skyldighet att reagera om man upptäcker något är fel.

   Radera
 6. sant, barn är inte dumma och datorer är inte farliga.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med en del i vad du skriver .Men det är så att våld föder våld.Att hålla på med spel där man dödar varandra kan göra att man blir avtrubbad. Att låta barn se dissekering av djur år hemskt ...............................................SVAR:.Ha ha !! Jooo vi hade kul Hon hade bra musik till rörelserna.Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte heller att barn ska titta på våld, men det är vuxnas uppgift att se till att de inte gör det. Man kan inte bara skylla på att det visas så mycket på TV eller finns så många hemska spel. TV:n har en avstängningsknapp och man måste kolla upp vad ens barn sysslar med. Det måste man alltid ha tid till.

   Radera
 8. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det där dissekerandet, men mina barn är uppvuxna med att få vara med vid slakt av grisar, kalvar och kycklingar och de har fått vara med från döden till köttfärsen, om man säger så. Inte har de farit illa av det!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väl kommit naturligt in i det och eftersom ni haft lantbruk så är det kanske förklaringen. Dagens barn kommer knappast i kontakt med djur på det viset, och jag tror faktiskt att det gör stor skillnad.

   Radera
 9. Det läste jag inte, om dissekeringen, men det låter inte speciellt pedagogiskt, för små barn iallafall. Fast jag undrar om inte allt våld som visas på TV (verkligt eller påhittat) påverkar barn ändå. Kanske inte att de gör efter, men att de blir avtrubbade av att se så mycket våld. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror helt säkert att alla våldsfilmer påverkar barn, men då är det upp till föräldrarna att sätta stopp och ha lite vettiga förklaringar till hands.

   Radera
 10. Det var verkligen ingen lämplig lovaktivitet för barn :(
  Hur tänkte djurparken där???
  Kram

  SvaraRadera
 11. Hm, Gunnel! Jag läste detta tidigt i morse men var tvungen att tänka lite. (ett väldigt bra inlägg, alltså!).
  Jag tycker... att de gör något bra! De visar hur lejonet/giraffen/VI(!) ser ut inuti. Hur hjärtat pulserar blodet, hur levern renar osv. För dagens barn är mjölk ett fyrkantigt paket på ICA, för gårdagens var det något som mjölkades fram från hushållskon.
  Det som skrämmer mig är det du skrev: tänk om barnet vill se hur kissen hemma ser ut inuti.. och då blir jag ännu räddare: HUR långt har vi fjärnat våra barn?
  Min slutsats är: för mycket! Mer dissektioner, tack!
  Hoppas att du inte blir arg på mig nu. Tycker som sagt att detta är ett viktigt ämne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir absolut inte arg. Vi måsta alla få ha vår egen åsikt och det är inget som säger att det jag tycker är det bästa. Men jag tycker ändå att det måste vara lite skillnad på vilken ålder man börjar visa så ovanliga saker för barn. De måste var så pass stora så de förstår vad det verkligen handlar om. Precis som du säger så vet inte alla barn var mjölken kommer ifrån. Men då hade det kanske varit idé att visa barnen det och lära dem umgås med djur som de fick göra förr när det fanns lantbruk lite här och var. Många barn har aldrig sett en ko eller gris i verkligheten. Växer man upp med djur blir slakt av djur nåt naturligt och inget större evenemang. Det är det jag vänder mig emot att det görs till ett slags jippo. Varför inte undervisa barnen i hur man tar hand om djur och de kunde få träna på det också. Hade inte varit helt fel att få in lantbruken i skolundervisningen på nåt sätt. Jag föredrar ändå en vettig studiedag på landet framför dissekering av ett lejon.

   Radera
  2. Jo, så tycker jag också. Jippo kontra natur - visst borde det vara betoning på det sistnämnda. Men... det är det inte idag, så fel och tråkigt så. Kanske ditt ifrågasättande kan ändra på det?!

   Radera
  3. Man kan ju alltid hoppas.

   Radera
 12. Läste ditt inlägg och jag håller helt med dig. Fruktansvärt att se dessa små barn i tidningen med handen för både sin mun och sina ögon. Och detta med allt våld som barn redan i unga år konfronteras med i både spel och jag media. Inte lätt att vara i småbarnsföräldrar i denna tiden och försöka förklara vad som är rätt och fel... Ha en fin kväll!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag avundas verkligen inte dagens föräldrar. De har mycket att slåss emot.

   Radera