tisdag 12 januari 2016

Alla dessa Rasmusar


Redan som barn älskade jag att läsa och Astrid Lindgren skrev en del radioberättelser som vi lyssnade noga på, min syster och jag. TV var ju inte aktuellt vid denna tiden. Mästerdetektiven och Rasmus var en spännande serie liksom Rasmus på luffen. Det gjordes senare film av de här berättelserna och även Rasmus, Pontus och Toker spelades in. I alla tre filmerna var det samma kille som spelade Rasmus, fastän det var helt olika handlingar och pojkens figur inte var samma i någon av dem. Han som spelade Rasmus heter Eskil Dalenius och är idag en 70-årig narkosläkare. Ja, han jobbar inte längre nu, men han fortsatte inte sin filmkarriär utan valde ett annat yrke.


Jag tror inte att jag la märke till namnet direkt vid den tiden, men när jag sen jobbade i skolan träffade jag på många som hette Rasmus. För en del år sedan var det ett mycket populärt namn. Den Rasmus som har gjort störst intryck på mig är givetvis min alldeles egen Rasmus från Kvidinge. Så trist livet vore utan honom. Rasmus är inte så intresserad av böckerna direkt, men det finns både fotbolls och ishockeyspelare som har det namnet och enligt honom är det viktigt att känna till.

Min dotter, som släktforskar har hittat många Rasmusar i vår släkt. Det är i och för sig inte så underligt eftersom Skåne tillhört Danmark och Rasmus är ett mycket vanligt danskt pojknamn. Hon har letat sig så långt bak som till 1580 och den siste personen hon fann hette Ingvar Pedersen. Hans son hette Rasmus Ingvarsson. Denne Rasmus föddes som dansk medborgare 1610 och dog som svensk medborgare 1693. Skåne blev inte svenskt förrän 1658 efter freden i Roskilde. Rasmus bodde i Bromma på Österlen och var häradsdomare.


Det finns alltså många Rasmusar i mitt släktträd.

35 kommentarer:

 1. Vilken tur att du har din egen Rasmus, ibland alla andra Rasmusar.
  I min, Stefans och i Thereses mans släkt har vi massor med Gunnar.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog i många släkter att vissa namn hänger med från generation till generation.

   Radera
 2. Jag har inga Rasmusar i min släkt. Din Rasmus är bäst .....................Har ont idag också! Gick en tur i skogen med töserna och hoppades att huvudvärken skulle stanna i skogen. Men nix den följde med mej hem. Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
 3. Nej, jag har nog aldrig stött på någon Rasmus i verkliga livet. Märkligt, AL:s Rasmus borde ha genererat många sådana i min generation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne är ju nära Danmark så det kan kanske var en av anledningarna här, eftersom det är ett vanligt danskt namn.

   Radera
 4. Nu är Rasmus ett vanligt namn också här på Åland, men i min ungdom var det inte lika vanligt att ha det namnet så när någon hette det eller Rasmussen i efternamn reagerade man. Ett riktigt fint namn. Naturligtvis så har du den allra finaste Rasmus i trädet på bilden.

  SvaraRadera
 5. Rasmus är ett fint namn på en fin pojke :)
  Jag känner ingen som heter så!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt inlägg på många sätt. Tuff "sexig" Rasmus i översta bilden. Kul passande slutbild. Namnet Rasmus har en speciell plats i mitt pojkhjärta beroende på Astrid Lindgrens fiktiva grabb. Som alltid har du en matchande text till. Både personlig, kul och lärorik. Var stolt över din blogg. Kram från mannen som väntar på att köket ska få en tredje spis. :)

   Radera
  2. Lisa: Jag tycker namnet passar så bra på honom för det betyder "älskvärd".

   Radera
  3. Bosse: Tack för din snälla ord. Behöver du tre spisar i köket? Du måste berätta varför.

   Radera
 6. Det finns många i din släkt, men en alldeles egen (ja, föräldrarna har väl en bit också). Jag tycker Rasmus är ett fint namn. För mig är också Astrid Lindgrens Rasmusar jag tänker på.Fyndig bild du hittade. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har man tur när man tittar i bildgalleriet.

   Radera
 7. Vilken häftig bild den där första med speglarna! Rasmus är ett fint namn, men jag känner ingen som heter så... ja, förutom din Rasmus då, men visst minns jag Astrid Lindgrens Rasmus :) Jag liksom du läste tidigt och mycket och jag minns att jag älskade hennes böcker.
  Kul att du är med och gissar hos mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att så många döps till Rasmus idag.

   Radera
 8. Fin liten kille, din Rasmus! Astrid Lindgren var verkligen före sin tid - ingen av mina vänner, skolkamrater eller deras barn heter Rasmus. Kul att din dotter har forskat på namnet.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska kul att det finns så många Rasmus i släkten, för det visste vi inte när Rasmus döptes.

   Radera
 9. Det hjälper inte hur mycket jag funderar och tänker efter, jag tror bara jag träffat på en enda Rasmus genom alla år som lärare. Och inte finns det någon bakåt i tiden som jag känt heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är namnet vanligare i södra Sverige.

   Radera
 10. Stilig och häftig Rasmus i trädet, ser lite finurlig ut i blicken.
  Tänk vad speglar kan göra, ovanlig och rolig bild.

  Rasmus det är ett fint namn, men jag känner ingen som heter så.
  Astrids böcker, helt suveräna. Tänk så mysigt det är att se filmer som Emil, Madicken, Pippi, Vi på Saltkråkan och så vidare, underbart. Astrid hade så många fina ord och meningar som inte är vanliga.
  Ha en finfin kväll.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Astrids böcker. De är lika bra när jag läser dem nu som vuxen.

   Radera
 11. Så roligt att det blev ännu en lite Rasmus i släktträdet.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara kul och veta hur många det är.

   Radera
 12. Precis som du skriver är ju Rasmus ett typiskt danskt namn, inte så vanligt men väldigt gulligt, tycker jag.
  Minns väl Rasmus på luffen filmerna m.m. redan då gillade jag det namnet.
  Här finns inga Rasmus i släkten (på Rolfs sida) absolut ej på min.
  Så mysigt att få ha en egen Rasmus och mysa med.
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrika var väldigt förtjust i Rasmus Nalle när hon var liten, så det var ett naturligt val.

   Radera
 13. Ett härligt inlägg om din Rasmus och all andra Rasmussar i släktträd och böcker du beskriver. En god egen Rasmus för dig gör gott!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han håller mig pigg och frisk. Han är bättre än all medicin i världen.

   Radera
 14. Trevligt med släktnamn. Rasmus är ett bra namn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss blev det en överraskning att det fanns så många Rasmus i vår släkt.

   Radera
 15. Här är det Rasmus-brist både i släkten och bekantskapskretsen. Inte en enda känner jag till. Tror att namnet är vanligare i söder än i norr.
  Astrid Lindgrens "Rasmus" var en härlig och söt kille, minns honom med glädje från barndomens böcker och filmer. Och din Rasmus är lika härlig och söt - och han är dessutom verklig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är i allra högsta grad verklig, vilket jag är glad för.

   Radera
 16. Vilka passande bilder du hittade till de här inlägget. Så intressant, dessutom med bakgrundsförklaringen. Extra roligt måste det ju ha varit för Rasmus mamma att kunna härleda namnet så långt bak i den egna släkten.
  Jag hade en klass där nästan alla (de få) hette något på -us: Rasmus, Pontus, Linus och Hampus. Den siste hette Peter, så gissa vad han kallades? Ja, Petrus, såklart. Det gillade han inte något vidare...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där namnen känner jag med igen från när jag jobbade.

   Radera