onsdag 16 september 2015

Trolleri


Det var inte en självklarhet förr att det fanns en TV-apparat i alla hem. I vårt hyreshus hade ägarna satt upp TV-antenn på taket så att hyresgästerna kunde koppla in sig på den.  Far köpte vår första TV när jag var 13 år och då var det inte program alla dagar i veckan och definitivt inte det utbudet av kanaler som finns idag. Trots det tyckte vi det var en jättebra uppfinning.

När jag började arbeta på Barnsjukhuset hyrde jag ett möblerat rum som Lasarettet tillhandahöll för sin personal. Det var ett ganska litet rum med gemensamt kök på våningen under mig. Jag minns att jag sparade ganska länge innan jag kunde köpa en egen TV. Eftersom mitt rum var minimalt, så var det inte det lättaste att hitta en TV som fick plats.Jag lyckades hitta en modell som man nästan kan säga är föregångaren till dagens platt-TV. Den var otroligt smal och gick på hjul, och den var lätt att köra undan när man inte ville titta mer. Det fanns inget riktigt TV-uttag i rummet så jag fick köpa en bordsantenn. Den liknade känselspröten på en större gräshoppa. Ibland fungerade den bra, ibland mindre bra och ibland inte alls. Jag fick lyfta på den här antennen och gå runt i rummet och vrida på spröten för att få tydlig bild. Vid vissa väderförhållanden kunde jag bara glömma att jag skulle kunna se något program. Det var lättast om man var två personer, för då kunde en gå runt och höja och sänka antennen och en kunde säga om bilden var bra eller inte. Oftast var bilden som tydligast om "antennpersonen" nästan hängde i krokig arm i gardinstången.

Så enkelt allt är ordnat nu. Vi behöver inte ens resa oss från soffan för att ändra kanal, som man fick göra förr. Fast det hade kanske inte skadat....då blev det lite extra motion. Nu sitter vi med fjärrkontrollen och bara trycker fram det vi vill se för tillfället. Men det är tydligen inte nog. På nätet kan man köpa en stavliknande mojäng som man bara pekar med på TV:n. Det går att höja eller sänka volymen genom roterande handrörelser och byta kanal gör man enkelt genom att föra staven upp eller ner. Men jag funderar över en sak.....måste man själv säga Simsalabim eller det finns en rörelse man kan göra så att "trollstaven" säger det? Annars är den ju bara som vilken annan fjärrkontroll som helst.

20 kommentarer:

 1. Underbar TV-berättelse! Här har vi inte längre TV:n inkopplad då vi sällan tittar enligt tablån ändå. Ska vi se något kopplas valfri dator/platta/telefon ihop med TV:n och så tittar vi på det vi vill när vi vill. Fjärrkontrollen använder vi dock.

  SvaraRadera
 2. Jag är mycket skeptisk till den där trollstaven eftersom jag är teknisk idiot. Det räcker med att jag lärt mig att sätta på och av teven och att ställa in mina fem kanaler. Jag känner igen allt det du berättar i ditt trevliga inlägg. Min pappa köpte en teve 1957 och då fanns det ju bara en enda kanal och det var tevefritt på onsdagen tror jag. Det var ju högtidsstunder när Hylands Hörna började så småningom på lördagarna. Då var det fest och familjen och vänner som inte hade teve samlades hemma och tittade på programmet.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig berättelse!
  Förstår verkligen att det var speciellt när du kunde köpa din första egna TV!
  Ha en fin onsdag
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag minns vår första tv som vi fick överta av Åkes bror när de 1962 flyttade till fastlandet. Den hade dörrar så man kunde stänga till om rutan när man inte tittade. Tänk så fint man tyckte att det var!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också TV:n med dörrar. Den liknade ett skå och det var rena trolleriet när man öppnade upp.

   Radera
 5. Vi som är födda på Hedenhös´tid minns. Det var verkligen en smäcker modell du fick tag i. Vår första TV var med dörrar, som gick att låsa. Vi behövde det inte då, men numera kanske det skulle vara bra.
  Det fanns en dansk TV-serie som handlade om då TV kom. De var ju litet tidigare i Sverige. Man såg Andy Pandy, Teddy och dockan Lou. Vilka tider! / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns också Andy Pandy och Colargol. Jättesöta barnprogram.

   Radera
 6. Tänk vad tekniken går framåt, samtidigt så blir vi ännu mera sårbara. Jag kommer ihåg då pappa köpte en färg-tv i början på -70-talat. Det var lyx.
  Jag förstår inte riktigt det där med trollstaven, vad är det för fel på fjärrkontrollen?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte det är nån större skillnad på den och vanliga fjärrkontroller...kanske att det är bara det att man inte behöver trycka på någon knapp utan bara röra på handen. Låter löjligt.

   Radera
 7. Dagens barn och ungdomar kan nog inte ens föreställa sig hur det var.
  Jag som är född i början av 60-talet minns att det bara fanns en eller två kanaler och bara program under några timmar per kväll när jag var liten. Och givetvis bara svartvitt. Det dröjde rätt lång tid innan det kom fler kanaler och program.
  Lustigt att du skriver om den där "trollstaven" - såg den häromdagen i ett avsnitt av en komedi"sitcom" som heter "Big Bang Theory. :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul! Jag brukar också titta på den serien men just det avsnittet har jag missat.

   Radera
 8. Haha Gunnel, vilka härliga minnen man ibland manar fram. Hoppas att några i den yngre generationen läser ditt inlägg 😆 jag minns min ena tvillingflicka när hon var sådär 12 år gammal,hon frågade mig om jag satt mkt vid datorn när jag var barn 😆 Hon är 26 år gammal idag 😆 Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen stor skillnad mot förr, och det går så otroligt snabbt. Jag som är född i mitten av 40-talet anses väl snart tillhöra dinosaurietiden.

   Radera
 9. Jag minns när färg-tv kom. Som barn och minns att jag inte tyckte om det. Jag ville ha svartvitt för det kändes behagligare i ögonen. Haha :-) Skrattar ofta åt det idag i denna digitaliserade värld som jag känner mig hemma i. Ha en bra lördag!/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dt har jag aldrig hört tidigare. Trodda alla var överförtjusta när färgTV:n kom.

   Radera
 10. Tv minnen dyker upp hos mig också då jag läser din historia; Min farmors syster var modern och först i vår del av bygden att skaffa tv. Hon hade stugan full och det inleddes med att se testbilden en kvart tjugo minuter före programmet.
  Mycket snygg tv du visar på bilden Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kan förstå att testbilden var något sensationsartat.

   Radera