torsdag 3 september 2015

RhodedendronNär vi anlade vår trädgård för drygt 40 år sen planterade vi 5 rhodedendronbuskar på norrsidan. Det är alltid problem med växter när de inte alls nås av solen, men de här buskarna skulle tåla det fick vi veta. Buskarna var ganska små så för att fylla ut rabatten så planterade jag narcisser och påskliljor mellan varje buske. Det blev väldigt färggrant när lökväxterna blommade. Bakom rhodedendron planterade vi två klätterhortensia som var tänkt att växa upp längs väggen eftersom där inte var något fönster. Plantorna var snabbväxande och med tiden så täckte de väggen helt. De blommade med små vita blomklasar och det var väldigt snyggt.


Rhodedendronbuskarna växte också, men den som stod ytterst mot gaveln var nog lite känslig för vind, för den tynade bort. De fyra andra, däremot växte och bredde ut sig. När vi bott här i 20 år var buskarna så höga att de dolde klätterhortensian helt och vi beslöt att ta bort den. Fanns ingen mening med att den var kvar när den ändå inte syntes.


Varje år blommar våra rhodedendron rikligt med lila blommor. Det ger nästan lite Sofierokänsla när man går där förbi....fast det finns så klart betydligt fler sorter i slottsträdgården i många olika färger. Nu måste vi vartannat år klippa buskarna så de inte blir högre än upp till takrännan. Det samlas väldigt mycket skräp där annars. Fastän vi tuktar dem ganska rejält så kommer de igen med både blommor och blad.


Jag tycker det är vackert när blommorna ramlar av också, för då får jag en lila gräsmatta några dagar.

22 kommentarer:

 1. Jag söker efter rätt ord och jag tror att, Magnifika!, blir det rätta. Så fantastiskt vackert! Och tjusigt med sin alldeles egna slottsträdgård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla och höga rhodedendronbuskar är mäktiga.

   Radera
 2. Otroligt stora och fina har de blivit. Jag funderar också på att skaffa en klätterhortensia som kan få klättra upp på den utvändiga skorstenen vi har mot norr. Den väggen är inte så rolig och har länge funderat på att göra något där. Får inte plats med rhododendro där, för vi har en grusgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klätterhortensian är tacksam. Den döljer nu två halvskabbiga cypresser i vår trädgård.

   Radera
 3. Fantastiskt vackert! Då vet jag vad som väntar...våra rhododendron når upp till fönsterbrädet nu och vi har haft dem i tio år ungefär, stadigt växande. Även här har en av dem längst ut svårt att klara sig så jag är i beråd att göra en omplantering i höst och ge den en möjlighet att överleva någon annanstans

  Ja, fantastiskt vackert! Jag upprepar mig, kan inte annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är tydligen väldigt tåliga, för vi har inte skött om dem på nåt speciellt sätt. De bara växer och växer och blommar lika mycket varje år.

   Radera
 4. Så fantastiskt vackert! ............................................Jag "föll" för fåret! Ha en bra dag! kram!

  SvaraRadera
 5. Här på Gotland är det lite knepigt att odla rhodondendron. Det grävs ganska ordentlig jordförbättring innan man planterar dem. Jag försökte att plantera två buskar för många år sedan, men dem blev det ingenting av, så jag tog bort dem igen.
  Din häck är verkligen imponerande!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är nog väldigt gynnsamt här, för våra grannar har också väldigt stora rhodedendronhäckar.

   Radera
 6. Imponerande! Så vackert. Jag planterade två rosa roddisar för några år sedan också på norrsidan. Den här sommaren såg de inte så jätteglada ut. Nu har du fått näring, hoppas på bättring.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tar sig säkert. Våra har sett hängiga ut ibland, men det har alltid rättat till sig utan att vi behövt göra något.

   Radera
 7. Men så otroligt stor och vacker! Hela ert grannskap måste väl beundra den......
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan det vackraste vi har i vår trädgård, så jag hoppas de fortsätter i samma stil.

   Radera
 8. Så vackert det var med lila gräsmatta. Det vill jag banne mig också ha *S*.
  Tjingeling pinglan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var lite originellt. Gräs måste inte vara grönt.

   Radera
 9. Men åh! Så otroligt vacker och magnifik i storlek. Tänk att du måste njuta i massor! Fin helg till dig!/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag år väldigt glad så länge de trivs här.

   Radera
 10. Bra att jag fick veta att man kan klippa ner dem en aning. Har bara en enda tanig buske. Den kanske skulle må gott av att ansas en smula. När ska man klippa i så fall?
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar klippa dem efter blomningen innan de hinner sätta nya knoppar.

   Radera
 11. Oj! Vilka fantastiska rhododendron! Har två buskar, som växer... men de växer sakta...
  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sakta men säkert....våra är ju drygt 40 år och är nerklippta åtskilliga gånger annars vet jag inte hur höga de hade varit.

   Radera