lördag 5 september 2015

Nostalgirum

Vi har ett litet rum i vårt hus som mest är ett genomgångsrum. Vi går genom det när vi kommer från hallen och ska ut i köket eller gå in i vårt sovrum. Sen går vi också genom det när vi ska gå ut på altanen med mat från köket. Det händer att jag nån gång sitter där och läser en bok eller handarbetar, men det är inte så ofta. Ibland kan det tyckas lite onödigt med ett sådant rum, men jag tycker det är väldigt nödvändigt.


Här har jag fått plats att ha lite gamla möbler som vi ärvt och det är så mysigt att kunna bevara sådant. Från mitt föräldrahem har jag fått ett litet pelarbord och två stolar som är klädda med grön sammet. Ovanför bordet hänger en Amerikaklocka, som Görans morbror tagit med sig till Sverige en gång. Han utvandrade till USA på 1910-talet.


Från Görans morföräldrahem har vi också ett stort skåp som rymmer glasservis, matservis, vaser, ljusstakar, dukar och en massa annat. Var skulle jag få plats till allt det annars?


Dessutom landar ett stort antal änglar på det här skåpet varje jul.


Hemma hos min farmor hängde en taklampa med pärlfrans i det rummet som vi brukade sova över i när vi hälsade på. Jag har alltid älskat den lampan och blev jätteglad när jag fick den av henne. Fransen var sönder, så jag har fått sätta dit en ny och jag hittade också ett lamphänge som jag tyckte passade den här gamla lampan. Tyvärr hittade jag inte någon pärlfrans utan jag fick köpa en gardinfrans så länge. Jag fortsätter att leta efter en frans som liknar farmors. Jag har hängt lampan i fönstret som vetter ut emot altanen.


Eftersom soffan är grå ville jag ha lite mer färg på matta och gardiner. Givetvis slog mig tanken att det kunde passa med orange, men av nån anledning så blev det lila i stället. Jag köpte en lila ryamatta och matchande gardiner och kuddar. Pelarbordet är från Görans föräldrahem precis som den virkade duken. Det enda som kan ge mig lite problem ibland är krukväxterna. Jag försöker så ofta jag kan att köpa några som blommar med lila blommor. Tyvärr finns det inga som är särskilt långlivade...i varje fall inte som jag har stött på.

28 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att ha plats för ärvda saker. Här hos mej har jag klämt in så mycket jag får plats med. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det roligt med saker som man har förknippat med vissa minnen.

   Radera
 2. Vilket trevligt rum! Och vilken tur att ni har det rummet så du får plats med alla fina möbler. Och de där "frans lamporna" gillar jag också :)
  Ha en trevlig lördag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna bevara gamla saker, för de är så charmiga.

   Radera
 3. Nostalgiskt och vackert.
  Tittar in som hastigast och önskar trevlig vecka.
  Jag flyger ner till Polen på begravning denna gång.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 4. Trivsamt i kubik skulle jag kalla rummet!
  Det är bra att ha "det är bra att ha-rum."
  Fina minnen dessutom.
  Önskar att jag också hade ett sådant rum.
  Nu är allt mera huller om buller istället.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sånt rum är lite avstressande i sig.

   Radera
 5. Är man borta från bloggvärlden ett tag, så hinner det hända massor. Får se om jag hinner med att läsa allt.
  Men nu tittar jag på ert extrarum. När vår son var liten, sa han om ett rum "julrummet", det visar hur ofta vi använde det. Vi sa då vi flyttade, att vi skulle inte ha ett rum som vi bara satt i på julen. Så nu går vi genom vårt vardagsrum hela tiden. Men sitter inte där så ofta.
  Jag gillar ju lila, fast har inte det i heminredningen tror jag. Men det var väldigt fint med matta, gardiner och kuddar. På något sätt ser det modernare ut.
  Lila blommor, kanske ordkideer? / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på orkidéer, men jag lyckas ju aldrig få dem att trivas här.

   Radera
 6. Lampan glömde jag säga att jag gillar. Jag tycker fransen blev helt OK, annars får du väl trä pärlor själv. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt funderat på att trä själv. Det får blir en gång jag får väldigt gott om tid.

   Radera
 7. Jag håller med om att det är roligt att få ha några gamla saker med minnen som betyder något. Efter flytten bor jag ju bara i en etta och är därför extra glad över att ha vardagsrumsbord, några skåp, spegel och tavla från mina morföräldrar. Det känns skönt och lite tryggt när hela tillvaron förändrades i ett nafs.
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det passar bra att blanda gammalt och nytt. Det blir lite mer personligt kan jag tycka.

   Radera
 8. Underbara stolar med bord i första fotot! Jag har också sparat från mitt barndomshem i ren nostalgi. Det känns bra. Önskar di en riktigt bra helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan omöjligt kasta bort gamla fina möbler som fortfarande går att använda.

   Radera
 9. Fint! Hela mitt hem är nostalgirum...

  SvaraRadera
 10. Ja, jissus, erat ekeskåp påminner om vårat ekeskåp, nästan likadant. Och pelarbordet, ett sådant hade mormor och morfar, nu har min syster bordet, men jag tror att det finns ett likadant i Stefans barndomshem. Just nu har vi det huset utlånat. Som det kan bli.
  SV: ja du anar inte hur glad jag är i min gosiga Elsa, hon betyder (nästan) allt för mig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla skåp rymmer otroligt mycket saker. Det kan man nästan inte tro när man ser på det utvändigt.

   Radera
 11. Lila blev skitsnyggt. En sådan matta skulle jag vilja ha, men då får jag förstås ändra en del annat i mitt färgval här hemma. Lila är en av de färger jag gillar!

  Den översta bilden i inlägget, ja där hajade jag till. En likadan stol har jag här hemma, fastän med ett annat tyg på stolsitsen. Den ärvde jag efter min mamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog en väldigt vanlig stolmodell förr.

   Radera
 12. Genomgångsrum, jo jag tackar, hihi Bor man som jag i en 1½ på 50 kvm så har man inga tomrum att fylla! Vilken tur då att jag inte har de gamla fina möbler som du har i din ägo. Jag har nog aldrig bott särskilt stort, men så kom jag ju till Sverige utan en enda möbel, det blev för dyrt med frakten, billigare att köpa nytt...
  Jag skulle gärna sitta ner i den bekväma empirstolen och vila benen. Ha en fin söndagskväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset är nog aningen för stort för två personer, men jag vet inte var jag ska göra av alla mina pinaler om vi flyttar till mindre. Jag behöver ju allt.

   Radera
 13. Det är bara att säga vilket rum ni har! inte vilket genomgångsrum som helst det inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om gamla saker, så jag är så tacksam att vi har ett rum bara för det ändamålet.

   Radera