tisdag 8 september 2015

Nu kan jag pusta utI torsdags var det dags för min undersökning hos ögonläkaren. Jag fick besked av min optiker när jag var där för några månader sen att jag hade starr på båda ögonen. Hon sa, att hon kunde skicka en remiss till operation med en gång. Det kändes som ett slag i magen. Operation? Bara så där? Nej, det var inget som jag nappade på. Hon märkte min tvekan och förslog då att hon i stället skickade en remiss till en ögonläkare som de hade samarbete med. Så långt kunde jag sträcka mig.

Jag har gått och våndats hela sommaren för den här operationen, som jag förstod att jag nog inte skulle kunna slingra mig undan. Vilken tur att jag haft alla barn och barnbarn hemma i sommar. Det har varit full rulle och jag kunde t.o.m. koppla bort ögontänket ibland. Optikern föreslog att jag skulle prova med ögondroppar eftersom mina ögon var så torra. Det gjorde sitt till att jag såg sämre. På apoteket hittade jag några som jag testade, men det gjorde ingen skillnad, så jag fick åka ner igen och köpa droppar som var mer geléaktiga. De hjälpte betydligt bättre, men jag såg väldigt suddigt de fem första minuterna efter jag fått droppat ögonen.

Det var inte jag som droppade i mina ögon. Jag klarade inte själv av det, utan jag fick ta hjälp av Göran. Jag försökte flera gånger, men jag höll nästan på att använda upp en hel tub innan jag lyckades pricka in en endaste droppe i ett öga. Det var jättesvårt. Framför spegeln blev allting bakvänt och jag tyckte att armar och händer var i vägen överallt. Man hade nästan behövt vara ormmänniska för att klara av det. Jag beundrar de som själv fixar det.

Så var det då äntligen dags för undersökning. Göran skjutsade mig dit eftersom det stod på kallelsen att de inte rekommenderade att man körde bil direkt efter. Först fick jag droppar i ögonen så läkaren skulle kunna studera dem noga. Det sved en aning och omvärlden blev lite suddig annars var det ok. Efter undersökningen kom då domen. Han såg att jag hade starr på båda ögonen....men det var ytterst lite enligt honom. Han tyckte INTE jag skulle operera mina ögon just nu. Visserligen kom det säkert att bli sämre, men det kunde dröja länge. Jag skulle kunnat hoppa upp ur stolen och dansat runt med läkaren, men som den lugna sansade person jag är, så tackade jag honom bara och gick ut ur undersökningsrummet. Jag tror jag var bara ett enda stort leende när jag kom ut i väntrummet.

När vi gick till parkeringen förstod jag varför det fanns en varningstext på kallelsen. Jag blev så bländad av ljuset att jag såg nästan ingenting. Då kändes det bra att ha privatchaufför.

21 kommentarer:

 1. Åh, vad härligt att du slapp operationen! Även fast jag har hört att den inte alls är obehaglig, så förstår jag din lättnad :)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så härligt att du slapp operation. Förstår att du ville dansa med ögonläkaren. hahaha...
  Du får ta glädjedansen med Göran istället. Jag hade ju kunna dansat med dig, om vi hade bott lite närmare varandra.
  Glädje kramar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi får ta den dansen om vi träffas nån gång.

   Radera
 3. Bra att du gick till läkaren.. Kjell har gjort den operationen och det hjälpte .Han tyckte att den inte var så hemsk!...............Balder gick det ingen nöd på Han fick ju två ”töser” som sällskap på natten!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir kanske tvungen att göra den här operationen nån gång i framtiden, men jag hoppas det dröjer länge.

   Radera
 4. Det är alltid skönast om man slipper operera sig. Grattis Gunnel, pusta ut!
  Uffe har gjort operationen och det gick jättebra och båda ögonen var fixade på mindre än en timme från det han gick och kom ut. Men han var så gott som blind så det enda som fanns var att operera.
  Nu kan du skjuta din operation på framtiden och glömma bort den ett tag.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns riktigt bra att inte behöva oroa sig på ett tag framöver.

   Radera
 5. Härligt för dig, jag förstår din lyckokänsla.
  Jag har fått ögondroppar också några gånger och att gå ut i solljus efter det är inte att rekommendera, jag tog solglasögon på. Det fel jag hade var glaskroppsavlossning så de var tvungna att "svetsa" med laser, två ggr fick jag göra det.
  Min man har opererat sig för starr på båda ögonen och tycker att det gick hur bra som helst.
  Trevlig kväll önskar jag dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Låter betryggande att inte starroperationen är så besvärlig. Har hört från många nu att det är inget jag behöver oroa mig för. Jag blir väl tvungen och acceptera att få gjort det någon gång.

   Radera
 6. Ha ha ha ja ögonen blir otroligt ljuskänsliga av doktorns droppar. Pupillerna öppnar sig helt och blir stora som grytlock och drar inte ihop sig när det är ljust. Bra du tog med dig mannen.
  Min svärmor och min granne har opererat sig för starr och dom säger att det är gick kanonfort och smidigt och helt problemfritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har mest hört positiva saker om operationen. Det är tydligen en väldigt vanlig operation.

   Radera
 7. Skönt att du kan skjuta upp det hela. Alla tycker ju att det är en enkel operation, men jag är glad att jag inte fått den domen än. Glasögon har jag ju, men det fungerar. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tar ögondropparna regelbundet flera gånger om dagen, så märks det stor skillnad. Jag är glad så länge det räcker med det.

   Radera
 8. ögonen är jag rädd om, vill läsa böcker...

  SvaraRadera
 9. Så glad jag blir för din skull :)
  Stor kram!

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Tack! Nu slipper jag oroa mig på ett tag.

   Radera