fredag 4 september 2015

Småskolan


Syrenlila är en färg som jag gillar. Den får mig att tänka på min skoltid. Min första lärare hette Margareta Karlgren och var världens snällaste "fröken". Vi hade henne i ettan och tvåan. Det kallades för småskolan och hennes titel var småskolelärarinna.


På skolan jag gick fanns det fem klasser. Två ettor, två tvåor och en "hjälpklass" som det hette på den tiden. Där gick de barn som hade svårigheter att hinna med på den vanliga undervisningen. Här erbjöds de extra hjälp och det var en mycket liten klass. För oss barn var det inget märkvärdigt. Vi träffades alla på rasterna och lekte och hade kul.


På kvällen före examensdagen kom alla barn till skolan med blommor som de plockat i trädgårdar eller på ängar. Vi pyntade hela skolsalen och satte var sin liten bukett på vår bänk. Jag minns att det var väldigt gott om syrener den här dagen och det doftade så gott.


Avslutningen hölls i respektive skolsal och alla föräldrar var inbjudna. Det var oftast ett litet förhör med väldigt enkla frågor, så alla barn skulle få lysa och sen var det lite underhållning av oss elever. En del sjöng, en del läste nån dikt och några spelade ibland upp en liten pjäs. På den tiden fick vi betyg redan från första årskursen. Med tanke på alla diskussioner som hålls om betygens vara eller inte vara idag, så är det kul att sitta och titta i min gamla betygsbok. Vi fick ju även betyg i uppförande och ordning och jag vill bara meddela att där har jag haft stort A hela min skoltid. Hur det betyget skulle ha blivit nu på gamla dar är en annan femma.


33 kommentarer:

 1. Lödöse är ingen stad nu,,men var det tidigare långt tillbaka i tiden..Haé Kram.

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga lila inlägg. Gillar både dikten och den roliga väskan du fick av dina barn, verkligen mitt i prick av en som gillar både väskor och skor.
  Det sista inlägget var roligt att läsa, tänk så mycket som har ändrats i skolan.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen stor skillnad på dagens skola och när jag var i skolåldern.

   Radera
 3. Vad kul att du har sparat och bevarat din betygsbok. Jag har aldrig sett någon, så jag tackar för att du låter mig ta del av den.
  Det är synd att syrenen inte klarar sig i en vas så många dagar, utan slokar ganska så fort. Jag hade lila syren i min brudbukett.
  Det är lätt att komma i håg vår förlovningsdag, Stefan hade en baktanke då vi förlovade oss den 3 september 1988. Det var den dagen då jag fyllde 20 år.
  Ha en bra dag! // Kram

  SV: Visst är det skitjobbigt med värken. Jag har morfin som jag knaprar, tycker inte alls om det, då jag tappar fokus och känner mig drogad. Vill inte ta min maxdos, men har fått öka upp. I vanliga fall så tar jag smärtlindring så värken är hanterbar, men denna veckan så är den inte alls hanterbar. I sommar började jag med 5 mg morfin, sen blev det 10mg, 15 mg och nu är jag uppe på 20 mg morgon och kväll. Min maxdos är 40 mg morgon och kväll. Men frågan är då hur jag är som människa.
  Smärtmottagningen i Växjö har skickat en remiss till Jönköping för ev en smärtbehandling av ländryggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då fyller du år samma dag som mitt yngsta barnbarn Daniel. Grattis i efterskott!

   Radera
 4. Jag ska fatta mig kort. Här kommer septemberbetyget till elev Gunnel för dina insatser på Blogglandia: A
  Ps. Detta går inte att överklagas. Helgkram Magister Bo Anders

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg! jag håller med Magister Bo Anders! Tyvärr så har jag inte min betygsbok kvar från skolan ...........Jag tycker att det är bra att PRO ordnar kurser..Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mor var noga med att spara på saker och det är jag väldigt tacksam för idag.

   Radera
 6. så såg inte mitt betygsbok ut, jag var en värstingflicka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. (mitt uppförande var typ C, inte ens killarna lyckades... mitt största brott var att jag ibland av misstag sa Du till läraren!

   Radera
  2. Det var lite väl gammalmodiga regler förr. Nu säger alla du till läraren och annat också för den delen. Lite av den gamla tidens hyfskrav hade inte varit fel. Men det ska läras i hemmen och är inget som skolan ska ta hand om...bara fortsätta med.

   Radera
 7. Så mycket jag känner igen av det du skriver! Det ser ut som att du har samma typ av betygsbok som jag hade. Även jag har den i behåll. Kul att se... duktig elev var du också...

  Stort A hade jag också i både uppförande och ordning. Det behövdes en hel del för att vi inte skulle få det, vet inte om någon elev i min klass fick något annat någon gång... Tvivlar på det, kanske en elev som jag starkt misstänker hade ADHD, men den diagnosen och kunskapen fanns inte då!

  Trevligt inlägg! Även jag gillar lila! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de flesta fick A i betyget. Vi hade kanske inte så stränga lärare, för visst fanns det busiga elever på den tiden med.

   Radera
 8. Så roligt att se ditt fina betyg!
  När jag började skolan hette det 1-5, men när Max gick blev det bokstäver igen....De ändrar det hela tiden!
  Ha en fin fredag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte varför det ändras stup i kvarten. Eleverna blir inte intelligentare av det. Hade varit bättre att lägga energin och pengarna på att satsa på lärarnas fortbildning och sett till att alla skolor fick duktiga lärare.

   Radera
 9. Inom detta område har vi hur många gemensamma nämnare som helst.
  Ett riktigt nostalgiinlägg. Istället för bokstäver så hade vi siffror i betygen där 10 var högst och 4 underkänt
  Kul att känna igen sig från förr i tiden
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många roliga minnen kommer fram när man hittar gamla böcker och foton.

   Radera
 10. Roligt att du sparat din gamla betygsbok. Jag fick väl också betyg redan från första klass men jag har inga betyg kvar alls. Hade nog haft bra betyg i svenska eftersom jag redan kunde läsa när jag började skolan :-). Underbara bilder på syrenerna!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde också läsa innan jag började skolan och jag har alltid gillat att läsa.

   Radera
 11. Snifferi-sniff, vilka vackra syrener! Jag tycker jag känner den underbara doften ända hit upp! ;-)
  Jag hade liknande betygsböcker de första åren i skolan och de ska finnas kvar här någonstans i gömmorna. För uppförande och ordning var det alltid stort A, men jag tror att någon obotlig buspojke fick B eller t.o.m. C någon gång. Även jag hade lärt mig läsa och skriva innan småskolan började. Det blir nog ofta så när man har syskon som är äldre, man snappar upp lite extra kunskaper. Av skilda slag ... ;-)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syrener doftar väldigt gott. Jag har inget äldre syskon, men var väldigt nyfiken på att veta vad som stod skrivet. Mor berättade att hon fick förklara stup i kvarten och till sist hade jag snappat upp tekniken.

   Radera
 12. Kul att se ett äldre svenska betyg, dock lite rörigt med vitsorden tycker jag. Även i Finland på 80-talet hade vi betyg på uppförande och noggrannhet, och allt annat än 9 eller 10 var en skandal. Jag har inga varma minnen av min mellanstadielärare och nu i efterskott ge jag henne en 4 (underkänt) i uppförande, på eget bevåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Jag råkade inte ut för någon mindre trevlig lärare förrän jag gick på realskolan.

   Radera
 13. ja det var nödvändigt att fylla det hålet.Ha en bra lördag! Kram!

  SvaraRadera
 14. Åh, vilket fint inlägg! Jag började skolan något år efter att lördagsskola upphörde. Betygen var 1-5 men ingen betygsbok och fröken Solveig inledde varje morgon med tramporgel och "Trygga Rekan ingen vara..." som jag trodde att psalmen hette. Det var annorlunda då men det var bra. Du väcker minnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick i skolan på lördagar alla mina skolår.

   Radera
 15. Vilken nostalgitripp! Känner igen den där betygsboken.
  Och den sirliga skrivstilen! Så vackert man skrev på den tiden.
  Idag vet jag inte om barnen ens får lära sig skrivstil.
  Första fröken minns man väl hela livet.
  Min hette Anna de Piper. Bodde i Härjedalen då - i Linsell.
  Känns som om det var ljusår sedan....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att på en del skolor är det frivilligt att barnen kan få lära sig skrivstil. Håller med om att det är vackert med gammaldags skrivstil.

   Radera
 16. Skolminnen dyker upp här, minns ingen betygsbok från lågstadiet, men det bör ju ha funnits ....
  Gick i norsk skola och betygen var Särs gott, Meget gott, Gott, Nokså gott och Lite gott - alltså underkänt. Senare på gymnasiet kom siffertbetygen. Minns också bokstäver; MVG, G och Underkänd .... Det var tider det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betygsbeteckningarna har verkligen varit med om många förändringar. Lite gott tycker jag låter mycket snällare än underkänt.

   Radera