torsdag 17 juli 2014

Här lunkar Pigge LunkVi lyssnade alltid på radio när jag var barn. På söndagarna sändes ett program som hette Snurran, men jag minns inte ifall det var här som Gösta Knutsson läste ur sin bok om Pigge Lunk. I vilket fall som helst så blev jag väldigt förtjust i den här lille igelkotten, och jag tycker fortfarande att boken är läsvärd.


Häromdagen upptäckte Göran att en liten igelkott ramlat ner i en av våra ljusgårdar, och hade ingen möjlighet att själv ta sig upp. Han hämtade en spade och förde in under "kotten" och sen fick den åka hiss upp till gräsmattenivå. Så fort den hade fast mark under fötterna kilade den in i häcken. Thujahäcken är väldigt bred, så det är gott om plats för de som vill bo där. 


Jag gissar att kotten håller till där för han kommer ofta lunkande från samma håll. En dag kom jag på honom när han låg i solen och sov precis i utkanten av häcken. Det hördes nästan som om han snarkade lite. Det kan nog behövas med en eftermiddagslur eftersom igelkottar är mest aktiva på kvällar och nätter. Några ungar har vi inte sett till i år, men de håller sig kanske gömda under dagtid. 

30 kommentarer:

 1. Men vad söt den är! Och vad du är duktig på att fotografera :) Man skulle ju bara vilja lyfta upp den och gosa lite :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja med ett par handskar så skulle det nog gå bra.

   Radera
 2. Så fina bilder! I vårt koloniområde har vi en som vi kallar Doris. Hon är snabb och svårfotad :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om detta är en Doris eller Dennis så jag får nog låta bli att döpa den.

   Radera
 3. jag har aldrig läst boken, men nu tror jag att jag köper Pigge Lunk till mitt barnbarn,
  och läser lite,
  söta dem här lilla igelkottar, som håller på att nästan försvinna, kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med gamla böcker som man själv har läst en gång i tiden.

   Radera
 4. Så söt igelkott. Det sägs att där det finns igelkottar finns inga huggormar.
  Tack, den var inte lätt att sticka sjalen ett himlans räknande. Köpte mönstret på Ravelry var ganska dyrt så jag gav mej fasen på att jag skulle göra sjalen klar.Det är melerat garn, blir fint när det mönstrar sig själv.
  Mår så himlans dåligt av värmen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lovande att jag slipper huggormar. Jag tycker också att det är jobbigt med värmen. Lite skillnad mot när jag var yngre, för då fick jag aldrig nog av solen.

   Radera
 5. Undrar om det är en hon eller han igelkott??Igelkottar är bra på att ta ormar och möss.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då behöver jag inte oroa mig för möss heller. Toppen!

   Radera
 6. Vilken gullig en och vad han har blivit bra på bilderna. Tur att ni kom när han hade ramlat ner. Det var väldigt längesedan jag såg igelkottar. Klart man kommer ihåg Pigge Lunk. Minns du morfar Ginko också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå. Jag har den boken också. Jag tycker gott man kan blanda gamla och nya berättelser. För barn idag är en del av de böckerna väldigt annorlunda. Talar man om att man levde när böckerna skrevs är man snudd på dinosaurie.

   Radera
 7. Din man är en sann djurvän!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer lite då och då att de ramlar ner där. De är antagligen alldeles för nyfikna på vad som döljer sig en våning ner. Kaninungar har med hamnat där, men de lyckas alltid på nåt sätt hoppa upp igen.

   Radera
 8. Gösta Knutsson var också en av mina favoriter när jag var liten. Igelkottar är jag också väldigt förtjust i. Trevligt inslag när de dyker upp på sommarkvällarna. Häftigt med hissen. Kram Bosse som är sur på getingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov så har jag inga getingar kvar i trädgården.....i varje fall inga som bor här. Getingar på tillfälligt besök får jag väl finna mig i.

   Radera
 9. En kotte stod och tittade in på mig genom terrassdörren härom kvällen, men jag hann inte få den på bild innan den försvann in i rabatten. Fina är de och dessutom är de ju Gotlands landskapsdjur.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 10. Det är väldigt gulliga djur. Min farmor sa alltid att om igelkotten kom till ens hus så betydde det tur. Låter trevligt.

  SvaraRadera
 11. Vad mysigt att ha en igelkott i trädgården. Det hade jag på förra stället jag bodde och den kom på kvällarna och åt smaskande på mask i jordgubbslandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söta djur som inte gör så mycket väsen av sig.

   Radera
 12. Tack! Jag har bra sommarväder!! Kram!

  SvaraRadera
 13. Har också ngn igelkott som korsar min terass om nätterna. Jag ser spillningen på morgonen. Men själv har kotte hållit sig osynlig för mig.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 14. Fina bilder på igelkotten. För det mesta är de på väg någonstans och det med fart.
  Mormor sa också att få påhälsning av igelkottar betyder tur .
  Ha det så bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 15. det var en barnbok jag inte hört talas om. kottar är förtjusande,dottern hade en pygmeigelkott som sällskapsdjur men var nattaktiv o snurrade i sitt hjul hela nätterna så ingen i huset kunde sova. tror dessvärre att även handleden är trasig, ont som attan, få se om jag klarar mig till tisdag då jag ska till ortopeden.kram

  SvaraRadera
 16. Härligt att se igelkottar komma lunkande! Det händer då och då hos oss.
  Tyvärr verkar de bli färre för varje år. Såg att naturskyddsföreningen inventerar kottar.
  Vill ha rapport när de syns. Kolla: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/efterlysning-har-du-sett-en-igelkott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert att det blir mindre kottar för varje år. Lite synd, tycker jag, för de är så gulliga.

   Radera