måndag 3 oktober 2011

Trädgårdsmåndag


Vi flyttade in i vårt alldeles nybyggda hus i februari 1973. Det är alltså snart 39 år sedan.


När vi planterade växter där för första gången, tyckte vi först att det var så mycket tomt utrymme runt om dem. Det visade sig snart att det utrymmet minskade rejält. Vi har varit tvungna att dra upp och plantera nya växter i 3 omgångar, eftersom de växt in i vartannat och inte blev särskilt fina till sist. Även om vi tuktade dem rejält, så växte de som...ja, nästan som ogräs. Vi har helt insynsskyddat runt hela huset, och det uppskattar jag verkligen, och säkerligen grannarna med. Då slipper de få skrämselhicka när jag kommer ut och håret står på ända. 

De flesta växter som står i trädgården får stå kvar nu, men vissa måste bara bort. Vid ena gaveln har vi haft 2 cypresser, 2 vinterbär och en sockertoppsgran. Granen såg så liten och ynklig ut när vi satte den, men nu når den upp till taket på huset. Den ena vinterbärsbusken har vissnat, och då tyckte vi det var läge att ta allt utom cypresserna. Idag har jag varit ute med sekatören och klippt av grenar så mycket jag kunde. Göran får roa sig med att gräva upp rötterna. 


Vet ni vad detta är?


Jag plockade en hel spann full som nu står i pannrummet. Jag tänkte prova om det gick att torka de här bladen och ha i blomsteruppsättningar under vintern.


Det är vissna ormbunksblad. Jag brukar plocka lite olika saker på hösten och torka. Ibland går det bra men ibland blir det katastrof av alltihop. Men det vet man ju inte förrän man har provat. 

Det har varit en helt perfekt höstdag för att hålla på med trädgårdsarbete. Det ska väl erkännas att det inte hör till vanligheterna att jag jobbar i trädgården. Jag är mer den planerande typen. Men idag kände jag mig lite som Pernilla Månsson i Trädgårdsfredag. Enda skillnaden var att ingen kom och bjöd mig på nåt gott att äta. Får nog tipsa Göran om det i morgon.

11 kommentarer:

 1. Hej på dig!
  Underbart väder vi har! De som byggde vårat hus i början på 80-talet, tänkte inte på att saker och ting växer och det ordentligt. Nu måste vi ha tag på någon som kan kapa lite väl stora träd.

  Sv...Var tvungen att städa av köksgolvet, hundarna skräpar, innan jag påbörjade strykningen annars blir skjortärmarna skitiga!

  Vi har Linas matkasse och jag kan verkligen rek. den. Vi körde 4 omgångar i våras och så startade vi upp nu i höst igen.
  Denna veckan får jag tänka igen för den kommer bara varannan. Vi är bara två och det är ju 4 portioner till 5 dagar. Så jag fryser in det som går när det är tillagat och färsk fisk, kött där tar jag halva mängden och fryser resten.

  Tycker du skall prova så här kommer en kod som ger den sedvanliga rabatten men så får du en fruktkasse värd 109 på köpet. Kassen kostar 499:- (ordinarie pris 749)
  Koden är K578088!

  Kramkram

  SvaraRadera
 2. Jag har några bekanta som också har Linas matkasse och de är nöjda. Men eftersom jag är ledig nu tycker jag det känns lite lyxigt. Tycker det är en bra valmöjlighet dock.

  SvaraRadera
 3. Jag visste inte att man kunde göra så med ormbunkar..Dom på videon vet jag inte hur länge dom har dansat.Men det beror mycket på om det är lätta kombinationer .. Men kul ar det att dansa Linedance.. Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig torkat ormbunksblad förut, så det ska bli spännande att se om det lyckas.

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig tomt. Det tar sina år att få den att bli så lummig som eran. hur gör du när du torkar bladen? Har aldrig tänkt på att det går men dom är ju så vackra så vilken bra ide
  Ha en fin morgondag

  SvaraRadera
 6. Jag satte dem i en hink och sen får de stå i pannrummet. Har aldrig testat detta förut, men de är så vackra så jag hoppas verkligen det lyckas.

  SvaraRadera
 7. Vilken fin tomt ni har! Min pappa skulle ha älskat den. Han ville ha det grönt och lummigt kring vår sommarstuga. Ibland blev det nästan lite för mycket av det goda och då drog mamma ut med såg och häcksax...
  Det ska bli spännande att höra, hur det går med dina ormbunksblad.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Idag har vi varit ute och sågat ner ett stort äppelträd. Man vill ju gärna få plats själv också i trädgården.

  SvaraRadera
 9. Visst är det skönt med insynsskyddad tomt. Vi har bara lite insyn från grannarna på sidorna och det är i vissa vinklar. Baksidan är i stort sett helt insynsskyddad för vi har skog bakom.

  SvaraRadera
 10. Blir såå avis när jag ser ditt hus, älskar tegelsten !

  SvaraRadera
 11. Låter härligt med skog alldeles in på knuten, Raija.
  Doris.....tegel är både underhållsfritt och vackert.

  SvaraRadera